תירגול מול מצלמת וידיאו
מטרת השיעור היא ללמוד להפיק תועלת מתירגול מול מצלמת וידיאו. המטרה היא לא ‘לעבור מסך’, אלא לנצל את המדיום של הקלטת הוידיאו כדי לשפר את כושר הנאום והשכנוע.
הערך העיקרי של צילום הוידיאו הוא בשיפור הסגנון (התרומה לשיפור התוכן משנית באופן יחסי) מכיוון שהוא מספק משוב חושי המשחזר הן את האפקט הויזואלי והן את האפקט הקולי. לפכיך חשוב לנצל את התירגול בעיקר כדי לשים לב למרכיבים סגנוניים שצריך לשפר.
כלל ראשון – אף אחד לא מרוצה מאיך שהוא נראה ונשמע
מספרים על תומאס אדיסון שכאשר המציא את התקליט וההקלטה, הוא היה נהנה להשמיע לחבריו שיחות שהקליט בלי ידיעתם, ושאף אחד מהם לא זיהה את הקול של עצמו (את קולות חבריהם הם זיהו מצויין למרות ציוד ההקלטה הפרימיטיבי). הדבר נכון עד היום – כל אחד מאיתנו חש אי נוחות לראות ולשמוע את עצמו, כאשר לרוב הקול שלנו נשמע לנו צורמני, והתנועות שלנו נראות חדות מדי. זה טבעי.
כלל שני – כאשר מתרגלים להקלטה, אפשר ללמוד להשתפר
כמעט תמיד לאחר ההפתעה הראשונית אנשים שצופים בעצמם לומדים לתקן ולשפר את שפת הגוף וסגנון הדיבור שלהם. זה קצת דומה לאופן שבו לומדים לכתוב ביד שמאל, או לסדר צמה מול מראה כפולה – המוח שלנו לומד להגיב מיידית למידע החדש שקיבל, ואנחנו מתנהגים לפי איך שאנו רואים על המסך במקום לפי איך שאנחנו מרגישים מבפנים.
מה לחפש ולשפר בצילום הוידיאו?
- קשר עין – שימו לב לא רק לקשר עין עם המצלמה אלא עם כל הקהל.
- הבעות פנים – קצת קשה לקלוט בוידיאו ועוד יותר קשה לשנות.
- תנועות ידיים – זה המרכיב הסגנוני שהכי קל לשנות כי הוא הכי גדול. בדקו עד כמה הידיים נעות בקצב הדיבור, ולאיזה גובה: אם הן כל הנאום מתחת לחגורה המצב רע, אם הן כל הנאום מעל גובה המותניים גם מוגזם. צריך למצוא איזון נכון באמצע.
- עמידה – וודאו שאתם עומדים זקופים ומקרינים אנרגטיות, בידקו שאתם מפנים את הגוף לחלקים השונים של הקהל לאורך הנאום.
- תנועה – בידקו עד כמה אתם מסתובבים.
מה לשפר בהקלטת האודיו?
- קצב – עד כמה מהירות הדיבור שלכם מובנת ומעוררת
- עוצמה – האם אפשר לשמוע אתכם. השוו להקלטות של דוברים אחרים כי קיימת הטיה של מערכת ההגברה.
- אינטונציה – האם כל המילים נשמעות אותו דבר, או שאתם משנים את גובה הצליל.
דברים כלליים
- רגשות – איזה רגש אתם מקרינים?
- אנרגטיות – עד כמה אתם נמרצים ופעלתניים, ולכן עד כמה סוחפים?