
טיפ לטיפול ברצון להיעלם ולהתכווץ מול קהל
<טיפול בפחד במה בשיטת ‘הפוך על הפוך’ הוא טכניקה שהוכיחה את עצמה בקורסים שלנו והיא מסתמכת על אחת התכונות של הפוביה החברתית – העובדה שהסובלים ממנה מודעים לחלוטין לכך שהיא בלתי-רציונלית (אם כי כמובן שזה לא אומר שהם יכולים להתגבר עליה).
לכן כשעושים ‘דווקא’ ועושים בכוח את הפעולה המפחידה מגלים שבעצם מדובר בנמר של נייר. במאמר זה מוצגת טכניקה אחת מהשיטה, ובמאמרים הבאים נסקור טיפול בקול נמוך, נטיה לקצר, פחד מבלק-אאוטים ועוד.
להסבר על עקרונות השיטה ולטיפים נוספים
טיפ #3: הבעיה: התכווצות ורצון ‘להיעלם’ – הפתרון: לנשום עמוק ולהזדקף.
אחד הביטויים המוכרים של פחד קהל הוא הרצון שלא לבלוט, או אפילו להיעלם. הביטוי הפיזי של התחושה הזו הוא נטיה להתכווצות, לצמצום הכפתיים ולפעמים גם לנשימות שטוחות. זה גורם לנו להרגיש קטנים יותר, דבר שכמובן לא משפר את הבטחון העצמי אלא להיפך. לכן במקרה זה פתרון ה’דווקא’ הוא אחד מהכי אפקטיביים – ברגע שנרגיש יותר עוצמתיים נפחד פחות.
חלק מהבעיה כאן נובע מאינסטינקט הבריחה-מלחמה (fight & flight), שהוא המנגנון הגורם לגוף להגיב לאיום על ידי תגובה נמנעת או אגרסיבית. במקרה זה האיום מופנה לצד ה’בריחה’ וגורם לנו לנסות להקטין עצמנו וכך לצמצם חשיפה ופגיעות. הבעיה היא שפתרון זה אינו עוזר לפחד קהל, כי בפחד קהל נדרש מאיתנו דווקא לרתק את תשומת הלב של הקהל וההתכווצות גורמת לנו להיכשל בכך, דבר שפוגע בדימוי העצמי וגורם לתחושת אכזבה.
פעולת ה’דווקא’ מחייבת אותנו להרחיב את עצמנו, לנשום עמוק ולהזדקף, ובכך לבלוט יותר ולהקרין כח. בזאת אנחנו עוברים ממצב ‘בריחה’ למצב ‘מלחמה’, וכך מגיבים לאיום בהתמודדות ולא בהימנעות. הדבר יוצר תחושה של התמודדות ולכן חוויה של שליטה. כשמצרפים לכך את העובדה שהזדקפות ונשימה עמוקה הם הדרך הנכונה לדבר מול קהל, אנחנו מקבלים תחושה של כח.
הטכניקה הקודמת: קושי ביצירת קשר עין – הטכניקה הבאה: להתמודד עם חרדה משאלות ובלק-אאוטים