מה הדוגמאות הכי משכנעות?
כשאנחנו רוצים להביא עובדות כדי להוכיח נשתמש לרוב בדוגמאות. דוגמה היא סוג העובדה הכי נגיש, הכי קלה לשליפה תחת לחץ, הכי מעניינת והכי משכנעת.
אבל כמובן שלא כל העובדות נולדו שוות, ויש כאלו שמשכנעות יותר. הנה דירוג העובדות לפי עוצמת השכנוע שלהן
הכי משכנע: עובדות שמוסכמות על כולם
אלו עובדות שהן כל כך משכנעות שאנשים יגידו ‘כאילו דא’. שמרגע שהבאת אוותן אנשים שוכחים כמה הויכוח נוטה לטובתך. בדיבייט הן כל כך חזקות שבדיבייט ראיתי קבוצות מפסידות איתן מרוב שהשופטים הרגישו שהן לא הביאו משהו מקורי. ולכן מומלץ להביא אותן רק בסוף ההסבר התיאורטי ולא בתחילתו.
אז מהן ואיך משתמשים בהן? אלו עובדות שגם השופטים וגם הקבוצה היריבה מכירים אותן ומסכימים עליהן. לדוגמה אם נטען שישראל היא מדינה שוביניסטית כי נשים לא מגיעות לראש הפירמידה אז לספר על גולדה מאיר זה כל כך מתבקש שנראה טריווטאלי.
הכי פחות משכנע: דוגמה שרק אני מכיר
מחוץ לעולם הדיבייט אלו אחלה דוגמאות. סיפורים אישיים משכנעים אנשים יופי כי הם אמינים ומרגשים. הם גם עובדים נהדר עלינו כדוברים כי קל לזכור אותם וקל לספר אותם.
הבעיה היא שבדיבייט הם פשוט קלים מדי. זה יותר מדי נוח ‘להמציא’ סיפור אישי על איך ההורים שלי התמודדו עם אינפליה או איך בשירות שלי היו בחורות שהצליחו או לא הצליחו להילחם. ולכן בדיבייט אלו דוגמאות חשודות
כמעט הכי משכנע: עובדה שחייבת להיות נכונה (אחרת היינו יודעים)
זה סוג מעניין של עובדות: עובדות שאנחנו לא יודעים שאנחנו יודעים. דוגמה כזו היא נהדרת במיוחד כי הצד השני לפעמים מופתע ממנה ולא יודע מאיפה זה הגיע לו. לדוגמה,בדיבייט על ארץ רחוקה כלשהי (נניח יפן… או מלזיה) שאנחנו מרגישים שאין לנו ידע עליה נגלה שעובדות בסיסיות על אותה מדינה יכולות לקחת אותנו רחוק. אנחנו לדוגמה יכולים לטעון בביטחון שראש הממשלה שלה הוא אדם פוליטי שנאבק למצב את עצמו כמנהיג, או לומר שיחסי החוץ חשובים לה מאד, או אפילו לטעון שאותה מדינה מעולם לא היתה במלחמה עם ישראל.
אלו כולן עובדות שהן ברורות מאליהן