טיפים לשיפור מבנה הנאום
בשיעור הראשון של הקורס לדיבור מול קהל אנחנו שמים המון דגש על לימוד מבנה נכון לנאום. ובשיעורים הבאים אנחנו שמים עוד יותר דגש על תירגול אותו מבנה נכון. למה? כי זה עובד.
אין דרך קלה ומהירה יותר לשפר את הנאום מאשר לשפר את המבנה שלו. וזו גם קבוצת הטכניקות שמאפשרת המשך לימוד לטכניקות מתקדמות יותר ויותר. אז הנה שישה טיפים לשיפור המבנה שלך.
מהו הסדר הנכון לנאום?
חוק המבנה המשולש קובע שאת התוכן של הנאום צריך להציג שלוש פעמים: קודם כל פתיחה שבה נציג את ראשי הפרקים בקצרה. לאחר מכן גוף שבו נרחיב על כל נושא בעזרת הסברים ודוגמאות. ולבסוף סיכום שבו נזכיר לקהל על מה דיברנו וגם נקרא לפעולה.
מה חייב להיות בפתיחה?
ראשי פרקים הכרחיים להגנה מבלק אאוט, וליצירת מחוייבות עצמית למבנה (שמונעת התלבטויות בהמשך).
שאר הדברים הם נחמדים אבל לא הכרחיים. למעשה הם אפילו מסוכנים לדובר מתחיל ולכן לומדים אותם רק בפרק מתקדם
איך להכין ראשי פרקים לבד ומהר?
הכנת ראשי פרקים היא קלה מאד ומהירה מאד. כל מאמץ נוסף בהכנה שלם גורע מהאיכות שלהם. פשוט רושמים נקודות עיקריות בקצרה ורק אז מתחילים לעבוד על השאר.
הכנת נאום שלם ותמצות שלו יכולים לפעמים ליצור ראשי פרקים סבירים, אבל הם יהרסו לדובר את הנאום כי הוא יהיה מרוכז בלהיצמד לאותו טקסט היפה שהוא הכין מראש. זה גם המון עבודה והתוצאות במקרה הטוב יהיו סבירות.
היעזרות במישהו אחר (או מומחה לענין) לחלוטין לא נחוץ כיוון שראשי הפרקים צריכים להתאים לדובר עצמו. הוא זה שצריך להיזכר למה התכוון באותה מילה או שתיים שרשם על הדף. לכן היעזרות במישהו חיצוני כולל מרצה מנוסה, בקלות יכולה לגרום יותר נזק מתועלת.
דף ראשי פרקים הוא הדבר היחיד שאנחנו עולים לדבר איתו. איך להכין אותו נכון?
הדף צריך לכלול כמה שפחות הסחות ורק את מינימום המידע שנחוץ.
לכן לנאום של דקה או שתיים יהיו לנו פחות מעשר מילים בדף. הגודל שלהן חשוב גם. לכן אנחנו ממליצים על גודל פונט של 40 לפחות לנאום בעמידה. רק כאשר יש לנו מצגת להרצאה גדולה, אנחנו נוותר על הדף ונשתמש במצגת במקומו
למה משמשות אבני הדרך בנאום?
כלל אבני הדרך אומר שבכל פעם שעוברים מנושא לנושא בנאום צריך להודיע לקהל איפה אנחנו. כך אנחנו גם מסמנים שסיימנו פרק אחד והתחלנו חדש. זו הסיבה שהתשובה הנכונה היא ״להפריד בין נושא לנושא״.
המעבר המסודר הזה עוזר לנו לנקות את הראש ולהתרכז בנושא האחד שאנחנו מדברים עליו וכך משפר את המיקוד שלנו. מבחינת הקהל כלל אבני הדרך מבטיח שמי שאיבד אותנו יוכל להצטרף חזרה ומי שלא איבד אותנו ירגיש יותר בטחון שהוא יודע על מה מדברים.
מהו ההבדל בין ראשי פרקים לבין אבני-דרך ומבנה-משולש?
גם ראשי פרקים וגם מבנה משולש וגם אבני דרך הן דרכים לארגן את הנקודות העיקריות בנאום.
ראשי פרקים הם כתיבה של הנקודות האלו בקצרה על הדף, המבנה המשולש אומר שנחזור על אותן נקודות שלוש פעמים בנאום, ואבני דרך אומרים שכל פעם שעברנו מנקודה לנקודה נודיע להל.
לכן התשובה הנכונה היא שראשי פרקים הם בכתב והשאר בעל פה.
לגבי השאר התשובות: שלושתם חובה בכל נאום