אנטי שבירות ואיך היא קשורה לדיבור מול קהל באנגלית
לפני כמה שנים כתבתי מאמר, שהפך לאוסף של טכניקות לתלמידים היותר-שאפתניים שלי, בנושא של אנטי-שבירות בדיבור מול קהל. המטרה היתה להפוך דוברים לחסינים לגמרי ולחלוטין מפני פחד קהל, שזו מטרה שמאד קשה להשיג בדרכים אחרות. אבל לאחרונה אני עובד על קורסי נאום באנגלית לדוברי שפות זרות, ו גיליתי שהכלים האלו נותנים ערך אפילו יותר גדול למי שמפחד לנאום באנגלית.
אז אני אתחיל קודם בהסבר קצר על הפילוסופיה של אנטי-שבירות, ואז נראה איזה כלים מעשיים אפשר להפיק ממנה עבור מי שרוצה לדבר עם יותר ויותר בטחון באנגלית מול קהל.
אז הרעיון מתחיל בפילוסוף והכלכלן הלבנוני ניקולאס נאסים טאלב. בספרו Antifragile: Things That Gain from Disorder, טאלב מתאר ארבע רמות של חוסן מול גורמי לחץ וזעזועים:
- שביר (fragile)
דברים שבירים נשברים בקלות או ניזוקים על ידי גורמי לחץ. הם הופכים גרועים יותר כאשר הם נחשפים לתנודתיות, אקראיות או אי סדר. דוגמאות לדברים שבירים כוללות פסלים עדינים, לבוש עדין כמו שמלות כלה וחליפות טוקסידו, ומערכות אקולוגיות רגישות. גם דוברים פרפקציוניסטיים נכנסים לקטגוריה הזו. - עמיד (robust)
“דברים עמידים מסוגלים לעמוד במצבי לחץ ללא נזק משמעותי. הם נשארים זהים כאשר הם נחשפים לתנודתיות, אקראיות או אי סדר. דוגמאות לדברים עמידים כוללים בתים בנויים היטב, לבוש עמיד כמו מגפיים לבוץ וחרמוניות, ומערכות אקולוגיות מגוונות וניתנות להתאמה. גם דוברים משעממים ואדישים הם דוברים עמידים. - אנטי שבירים (anti-fragile)
דברים אנטי שבירים לא רק עמידים בפני גורמי לחץ אלא ממש מרוויחים מהם. הם נעשים חזקים וגמישים יותר כאשר הם נחשפים לתנודתיות, אקראיות או אי סדר. למשל מכנסי ג’ינס הם אנטי שבירים כי הם נראים טוב יותר משופשפים מאשר חדשים. דוגמאות לדברים אנטי שבירים כוללות שרירים שמתחזקים עם פעילות גופנית, מערכות חיסון שמתחזקות בחשיפה לפתוגנים וכלכלות המשגשגות מול תחרות. דוברים אנטי-שבירים הם כאלו שמחפשים טעויות כדי ללמוד מהן.
טאלב טוען כי אנטי שבירות היא תכונה רצויה עבור אנשים ומערכות כאחד. על ידי חשיפת עצמנו לגורמי לחץ מבוקרים, אנו יכולים להיות יותר גמישים ובעלי יכולת הסתגלות. באופן דומה, תכנון מערכות אנטי שבירות יכול להפוך אותן ליותר חזקות מול אי ודאות ושינוי.
אנטי שבירות בנאום, במיוחד באנגלית
דובר אנטי שברי הוא לא דובר שמושלם (אם כי הטובים ביניהם נראים כך), אלא דובר שהטעויות שלנו נעשות קטנות יותר ויותר ויותר עד שהן כמעט בלתי נראות. הסיבה שהן נעשות קטנות יותר הן שהוא מחפש הזדמנויות להיכשל ‘בקטן’ כדי להבטיח שלא ייכשל ‘בגדול’. הוא עדיין עושה טעויות באנגלית או במצגת, אבל הוא עושה כל אחת מהן רק פעם אחת בגלל שהוא מחוייב לתחקיר והפקת לקחים
בקורס לדיבור מול קהל באנגלית ישנו פרק מיוחד שבו אני עוסק באנטי-שבירות באנגלית. כלומר איך לבנות לעצמך זהות (ותדמית) של מישהו ששואף להשתפר, ואיך לעשות את השיפור באופן מעשי. למעשה נלמד איך להרשות לעצמך לטעות ולהרשות לאחרים לתקן אותך כך שכל נאום ושיחה שלך הופכים להזדמנות לשיפור.
הפרק זמין לצפיה בחינם גם למי שלא נרשם לקורס. זהו פרק מתקדם בקורס אבל הוא נותן מושג להישגים שאליהם אפשר להגיע בעזרתו.
אם אתם מעוניינים בהישגים הללו, הירשמו לקורס בהקדם!