איך לגרום לאנשים לכתוב את מה שאתה אומר?
סדנת מיומנויות הדרכה – למנהלים, לאנשי שיווק, למורים ולכל אחד
יום ה’ 15.8 בשעה 18:30 – הירשמו עכשיו
למה בכלל לגרום לאנשים לכתוב את מה שאנחנו אומרים?
כאשר אנחנו עומדים מול קהל – בין אם זה נאום, מצגת, שיעור או ישיבה – חשוב לנו שהדברים שלנו יובנו, יוסכמו וייזכרו. כתיבה עושה את כל הדברים הללו מצויין. בנוסף, כאשר אנשים כותבים את מה שאנחנו אומרים נוצר באופן אוטומטי מדרג שמעמיד אותנו למעלה ובכך מחזק את הסמכות והמעמד שלנו.
אמנם קיימת בעיה כאשר אנשים רק כותבים ולא מקשיבים, אבל קודם כל זו צרה של עשירים (קודם שייכתבו, אחר כך נדאג אם הם כותבים יותר מדי), ושנית יש לכך פתרון פשוט – אל תתנו להם יותר מדי לכתוב.
הבעיה האמיתית היא כיצד לגרום לקהל להתחיל לכתוב, ולהלן 5 טכניקות פשוטות שגורמות לכל קהל לכתוב:
1.לספק כלי כתיבה
כמו שמאפרה על השולחן במסעדה משדרת שאפשר לעשן, כך גם כלי כתיבה משדרים שצריך לכתוב. הטכניקה הזו כמובן לא רלוונטית לאוניברסיטאות או בתי ספר – שם ברור שצריך לכתוב, ומי שלא כותב עושה זאת מסיבות אחרות – אבל היא מאד שימושית בישיבות, בכנסים או במצגות.
ישנן שתי דרכים לעשות זאת: היקרה יותר היא להניח עט ובלוק כתיבה על כל שולחן (רצוי עם הלוגו שלכם), והיא בהחלט מעבירה את המסר, אבל מתאימה רק לאירועים יקרים ויוקרתיים. הדרך הפשוטה יותר, שבה גם אני משתמש בביה”ס לדיבור מול קהל, היא לשים קופסה עם הרבה עטים או עפרונות במקום מרכזי בכיתה מניסיון, אני יכול להגיד שזה עובד.
מי שעושה שימוש נהדר בטכניקה הזו זו איקאה שמפזרת עפרונות ודפים לכתיבת שמות המוצרים ברחבי החנויות.
2. להאט את הקצב
הכל עניין של ציפיות. כאשר אתם מדברים מהר ברור לגמרי שאתם לא מצפים מהקהל שלכם לכתוב. איך אפשר?
לכן, כאשר אתם מורידים את מהירות הדיבור שלכם למהירות המכונה “קצב הכתבה” אתם משדרים שהציפיות שלכם השתנו. ברוב המקרים הטכניקה הזו תעבוד באופן אוטומטי (אם הוא לא, עברו לטכניקות הבאות), אבל היא בדרך כלל לא תשפיע על כולם בבת אחת. לכן חשוב שתסתכלו על אלו שמחפשים כלי כתיבה ותבהירו בשפת הגוף שלכם שאתם מחכים להם לפני שאתם ממשיכים – זה יעביר את המסר לאלו שלא קלטו אותו עדיין.
כאשר תרצו שהם יפסיקו לכתוב פשוט תעלו את המהירות בחזרה, ותראו איך הם מפסיקים.
3. להדגיש עם הקול או במילים
טכניקת ההאטה מתאימה כמובן לאנשים שמדברים מהר ושולטים בקצב הדיבור שלהם. אבל מה עם השאר? במקרה של אלו שמדברים לאט הדבר הנכון הוא להדגיש נקודה עם הקול. קצת קשה להסביר איך לעשות זאת במאמר כתוב (לכן אני ממליץ לאנשים להירשם לקורסים שלי),אבל בגדול ישנן שלוש דרכים קוליות להדגיש:
- טון דיבור: אפשר להדגיש על ידי הטעמה אחרת,
- ווליום: אפשר לשנות את עוצמת הדיבור ולהגביר או להוריד אותה
- פאוזה: אפשר לעצור לשניה לפני הדברים שאותם רוצים שהקהל ייכתוב.
אפשר גם להדגיש במילים. קיימת ההדגשה הישירה, הכוללת ביטויים כמו “וזה חשוב כי__”, וקיימת הדגשה עקיפה שכוללת ביטויים כמו “וזה יהיה במבחן”.
4. להגיד להם לכתוב
הטכניקה הכי ישירה שגם עובדת הכי טוב, היא פשוט להורות לקהל לכתוב. מפתיע כמה טוב זה עובד.
5. לכתוב בעצמכם על הלוח
עוד טכניקה חזקה שעובדת כמעט תמיד היא לכתוב דברים בעצמכם על הלוח. כדי לעשות זאת נכון חשוב לכתוב תוך כדי דיבור, אחרת אתם מתנתקים מהקהל כי אתם עם הגב אליו. לעומת זאת פחות חשוב לכתוב יפה כי אתם במילא מסבירים תוך כדי כתיבה ולכן הטקסט שלכם הרבה יותר קריא מאשר אילו הייתם סתם כותבים.
כבונוס מיוחד, כתיבה על הלוח תגרום לכם להאט, ולכן אני משתמש בה כדי לעזור לתלמידים שלי שמדברים מאד מהר להאט את עצמם.