אפשר לחשוב על פחד קהל כמו על מחלה כרונית קלה אך מעצבנת. היא משהו שלא תמיד אפשר להיפטר ממנו לגמרי אבל בהחלט אפשר לדכא אותו, להתגבר עליו ולמנוע ממנו לפגוע באיכות החיים. לשם כך חשוב לטפל בו כמו שרופאים מטפלים במחלה כרונית: בעזרת טיפול שיגרתי ומעקב שאין החמרה בסימפטומים. הנה כמה טיפים שאני ממליץ ליישם באופן שוטף לאחר סוף הקורס.
א. להקפיד לתרגל
דיבור מול קהל הוא מיומנות, וכמו כל מיומנות חשוב לתרגל אותה. על ידי תרגול אפשר לשמר את ההכלים שנרכשו (תכנון ראשי פרקים, ניהול זמן, קריאת שפת הגוף של הקהל, וכד’). תרגול יעיל מאפשר לא רק לשמר את הכלים של הקורס, אלא אפילו להמשיך ולהשתפר.
כמובן שהמיומנות, והבטחון שהשליטה במיומנות מקנה, מאפשרים התמודדות יעילה יותר עם פחד הקהל. לפיכך תרגול מחזק את השליטה בפחד הקהל.
איך מתרגלים? בכל מקום (רשימת מקומות לתרגול). ארוחות משפחתיות, ישיבות צוות, בבית כנסת וכד’. לחשוב מראש על משהו שרוצים להגיד, ואז להגיד את זה מול כולם. אם אתם רוצים תרגול יותר מקצועי אפשר להצטרף לאחד ממפגשי הריענון שאני עורך כל חודש.
ב. לבקש משוב
קבלת משוב מאפשרת להמשיך ולשפר את כושר הדיבור. היא אמנם לא תורמת ישירות להתגברות על פחד קהל, אבל יוצרת הרגל של מדידה עצמית, כמו כן, אצל אנשים עם ביקורת עצמית חריפה במיוחד נותנת איזון למשובים עצמיים קטלניים מדי.
איך לבקש משוב? מראש, ובפירוט. חשוב לבקש את המשוב ממישהו שסומכים על חדות האבחנה שלו, וחשוב לבקש ממנו את המשוב לפני הנאום. כדאי לבקש ממנו לרשום את מה שאמרתם ואת דעתו על מה שאמרתם. אם אתם מעבירים מצגת או הרצאה ארוכה, אני ממליץ לבקש גם הערכה שלו על מידת הקשב של הקהל באותו קטע.
חשוב להדגיש- רוב האנשים לא יודעים לתת משוב טוב. לכן מומלץ לקחת את כל המשובים עם גרגר מלח. מאותה סיבה מומלץ לגוון ולבקש משוב בכל פעם ממישהו אחר.
ג. להימנע מ’מנטרה’ גרועה
הרבה אנשים שסובלים מפחד קהל נוהגים לסיים את העמידה שלהם מול קהל בהבעה מעוצבנת של ‘שוב היה דפוק’. זה עוזר להם רגשית להנמיך ציפיות מהקהל ולא להתאכזב. הבעיה היא שכאשר עושים את זה כל הזמן זה הופך להיות מנטרה – מנטרה מזיקה.
לכן עדיף להחליט שכאשר מסיימים נאום צריך להתרכז במשהו חיובי. זה יכול להיות בהצלחה לעמוד במסגרת הזמנים, או בדוגמה מוצלחת שהקהל אהב, או בחיוך על הפנים של הבוס. לא כל כך משנה מה, אבל לבחור כמה דברים חיוביים ולהתרכז בהם בשניה שבה מסיימים לדבר ומתיישבים.
ד. לא להתעלם ממשברים
גם לאנשים שהצליחו להתגבר על פחד קהל קורה לפעמים ‘התקפים’ של חרדה. בדרך כללו אלו מקרים חד פעמיים לקראת מצגת גדולה, או לאחר נאום שלא הצליח, והם עוברים כמו שהם הגיעו.
יחד עם זאת, בגלל האופי המעגלי של פחד הקהל (הפחד גורם לחץ, הלחץ פוגע בתפקוד, הירידה בתפקוד גורמת תחושת כישלון, הכישלון מגדיל את הפחד בפעם הבאה), אפיזודות חד-פעמיות כאלו עשויות להתדרדר לחזרה לפחד קהל. לכן חשוב לטפל באופן מיידי בכל מקרה של חזרת תחושת החרדה.
בחיל האוויר נהוג שכל טייס שנוטש מטוס חייב לצאת לטיסה ברגע שהוא נוחת על הקרקע, כדי שלא ייפתח טראומה. אותו דבר נכון גם כאן – אם הרגשתם התקף פחד קהל חשוב למצוא הזדמנות קרובה, למצוא קהל ולדבר מולו. אפשר גם לפנות אלינו ולהצטרף לשיעור באחד הקורסים כדי לתרגל (הנה רשימת המפגשים הקרובים).