טיפ לטיפול בקול שקט מדי בזמן נאום
טיפול בחרדת קהל בשיטת ‘הפוך על הפוך’ הוא טכניקה שהוכיחה את עצמה בקורסים שלנו והיא מסתמכת על אחת התכונות של הפוביה החברתית – העובדה שהסובלים ממנה מודעים לחלוטין לכך שהיא בלתי-רציונלית (אם כי כמובן שזה לא אומר שהם יכולים להתגבר עליה).
לכן כשעושים ‘דווקא’ ועושים בכוח את הפעולה המפחידה מגלים שבעצם מדובר בנמר של נייר. במאמר זה מוצגת טכניקה אחת מהשיטה, ובמאמרים הבאים נסקור טיפול בקול נמוך, נטיה לקצר, פחד מבלק-אאוטים ועוד.
להסבר על עקרונות השיטה ולטיפים נוספים
טיפ #6 הבעיה: דיבור שקט – הפתרון: להתאמן בדיבור חזק מול שירות לקוחות של ‘הוט’
כבר ראינו קודם שאחד הביטויים של פחד קהל וחרדות חברתיות אחרות הוא הרצון להיעלם או לפחות להקטין את עצמך, אבל אם קודם ראינו את הסימפטום הויזואלי של התכווצות, אז כאן נבחן את הסימפטום הקולי – אנשים שתחת לחץ פשוט מדברים מאד מאד בשקט.
גם כאן מקור הבעיה הוא באינסטינקט ה-fight and flight, שמזהה איום מהקהל ומנסה לגרום לנו להיות פחות בולטים וחשופים, וכמובן שגם כאן יש ניגוד בין הרצון שלא לבלוט לבין הצורך לגרום לקהל לשמוע אותנו ולהקשיב לנו. אבל כאן אני מציע פיתרון ‘דווקא’ נוסף, שמהניסיון שלי בקורס עוזר במיוחד למשתתפים שקטים ומופנמים.
הפתרון: לתרגל דיבור בקול רם מול מוקדי שירות
הרעיון כאן הוא לתרגל דיבור חזק במקום שבו דיבור חלש מדי נותן משוב מיידי – שירות לקוחות טלפוני. כידוע שירותי הלקוחות הטלפוניים בארץ יכולים לגרום גם לאדם העדין והמנומס ביותר להתקף זעם וצעקות, ואת זה בדיוק אנחנו ננצל לטובתנו.
ההנחיה שתלמידים שלי מקבלים היא לשים את הטלפון הנייד שלהם במצב ‘דיבורית פנימית’ (המכונה גם רמקול או speakerphone) שבו הם מדברים לטלפון מרחוק כמו לקהל ולא צמוד לאוזן כמו בטלפון. במצב זה הם צריכים להתקשר למוקד ולבקש הנחה משמעותית תחת איום של עזיבה. הצורך לדבר לספיקר מרחוק, יחד עם הנטיה של המוקדנים לא להבין אותך גם כשהם שומעים אותך מצויין, מחייבת את הדובר להרים את הקול ולדבר חזק מאד וברור מאד. אחרי כמה תרגילים כאלו – שמביאים לחיסכון כספי ניכר בעלויות הסלולרי, הכבלים, העמלות וכד’ – הדובר מתרגל להרים את הקול תחת לחץ במקום להנמיך אותו.
הטכניקה הזו כמובן גורמת להם לדבר יותר טוב מול קהל, ודיבור יותר טוב עוזר להרגיש יותר טוב ולפחד פחות. אבל מעבר לכך, היא עוזרת גם בהיבטים רגשיים. קודם כל, דיבור חזק מקרין עוצמה כלפי חוץ, וכתוצאה מכך הוא מקרין עוצמה כלפי פנים וכך מפוגג את הפחד. זו הסיבה שבגללה ילדים שרים כשהם הולכים בחושך (בשפה המקצועית קוראים לזה דיסוננס קוגניטיבי, הסברנו את זה בעמוד הקודם). והסיבה השניה היא סיבת ה’דווקא’ – הדיבור החזק מראה לנו שאין צורך להיכנע לפחד ואפשר לנצח אותו, והוא גם מוכיח לנו שאין צורך להתחבא בגלל שגם אם לא נתחבא לא יקרה כלום.
הטכניקה הקודמת: טיפול בדיכאון בזמן נאום – חזרה להתחלה: טיפול בקושי ליצור קשר עין