
טיפ לטיפול בדיכאון מול קהל
טיפול בחרדת קהל בשיטת ‘הפוך על הפוך’ הוא טכניקה שהוכיחה את עצמה בקורסים שלנו והיא מסתמכת על אחת התכונות של הפוביה החברתית – העובדה שהסובלים ממנה מודעים לחלוטין לכך שהיא בלתי-רציונלית (אם כי כמובן שזה לא אומר שהם יכולים להתגבר עליה).
לכן כשעושים ‘דווקא’ ועושים בכוח את הפעולה המפחידה מגלים שבעצם מדובר בנמר של נייר. במאמר זה מוצגת טכניקה אחת מהשיטה, ובמאמרים הבאים נסקור טיפול בקול נמוך, נטיה לקצר, פחד מבלק-אאוטים ועוד.
להסבר על עקרונות השיטה ולטיפים נוספים
טיפ #5 הבעיה: תחושת חרדה ודיכאון – הפתרון: לזייף חיוך
החלק הזה נראה מובן מאליו – פחד קהל גורם ללחץ, חרדה ושאר תחושות לא נעימות, שיוצרות תחושה כללית מדכאת. הרגש הזה בא לידי ביטוי בהבעה עגומה. טבעי, אבל לא מועיל. הסיבה היא שהגוף שלנו מפעיל מנגנונים מורכבים של היזון חוזר רגשי בין המוח לבין הגוף, וכך כאשר אנחנו מביעים עצב או דיכאון על הפנים המוח שלנו מתחזק בתחושתו שהמצב רע. שינוי הבעת הפנים יביא, כפי שנסביר תיכף, גם לשינוי במצב הרוח.
במקרה זה טכניקת ה’דווקא’ עובדת תוך שימוש במנגנון שנקרא “דיסוננס קוגנטיבי“, שזה שם מסובך לתופעה במסגרתה המוח שלנו מנסה ליישב סתירות בין הרגש שלנו למציאות על ידי שינוי הרגשות שלנו. הסוג המוכר ביותר של דיסוננס מתבטא בבדיחה הידועה על הבחור שנדחה על ידי היפהפיה של השכונה ומגיב “יאללה, במילא היא מכוערת” (או להבדיל, משל השועל והכרם של איזופוס שבו השועל החליט שהענבים שאיננו מגיע אליהם בוודאי חמוצים). המוח נקרע בין הרגש שלנו (חיבה לבחורה או לענבים בכרם) לבין המציאות שהם מחוץ להישג יד. הקרע גורם לאכזבה וכדי לצמצם את האכזבה המוח מחליט לצמצם את הרגש.
הפתרון: חיוך מזוייף
במקרה של חיוך מלאכותי אנחנו כופים על עצמנו לחייך כאשר אנחנו מרגישים לחץ וחרדה. המוח ייצטרך ליישב את הסתירה בין האיום שהוא מפרש מהקהל, לבין החיוך שהעלינו על הפנים, והדרך שלו לעשות זאת תהיה לשפר את המצב רוח שלנו קצת. מעניין לציין שישנם אנשים שאצלם המנגנון הזה עובד אוטומטית ותחת לחץ הם מגיבים בחיוך דבר שגורם לאחרים לחשוב שהם בכלל לא מפחדים, או שהם לא מבינים את חומרת הבעיה.
שתי הסתייגויות נחוצות כאן: קודם כל, בהשוואה לטכניקות האחרות בקבוצת ה’דווקא’, זו פחות חזקה וההשפעה שלה תהיה זמנית. אין לצפות ממנה להפחתה משמעותית של החרדה החברתית אלא רק להפחתה קלה וזמנית – אם כי גם זה משהו, במיוחד לאור המאמץ המינימלי שטכניקה זו דורשת. שנית, ייתכן שבפעם-פעמיים הראשונות החיוך ייראה מזוייף, אבל עם קצת תרגול הוא יהיה כל כך אמיתי שהוא ייטעה גם את המוח שלנו.
הטכניקה הקודמת: טיפול בחרדה משאלות או מבלק-אאוט – הטכניקה הבאה: טיפול בדיבור שקט מדי מול קהל