תרופות לחרדת קהל – נוגדי חרדה מקבוצת SSRI (פרוזאק, ציפראלקס, סרוקסט)
תרופות מקבוצת SSRI חייבות במרשם, והשימוש בהן צריך להיעשות לאחר התייעצות עם רופא. המידע להלן מובא לצורך ידע כללי בלבד.
רקע כללי
סרוטונין הוא החומר במוח האחראי על ויסות מצב הרוח ובמיוחד על הרגשה טובה. מחסור בסרוטונין הוכח כקשור למגוון בעיות רגשיות מדיכאון ועד אנורקסיה.
בהקשר של חרדות חברתיות ובמיוחד פחד קהל, מחסור בסרוטונין הוכח כקשור לשתי הבעיות, אבל עדיין לא ברור האם הוא סיבה או תוצאה של החרדה. במילים אחרות המחקר לא מצליח לבדוק האם אנשים מפתחים פחד קהל וכתוצאה מכך רמת הסרוטונין שלהם יורדת, או שלהיפך הם סובלים מירידת סרוטונין וכתוצאה מכך מפתחים פחד קהל. כך או כך ברור כי שינוי בכמות הסרוטונין ישפיע על רמת החרדה.
בשנות ה-80 התחילו מדענים לפתח חומרים המאריכים את השפעות הסרוטונין במוח גם אם כמותו מוגבלת. התרופה הראשונה מסוג זה, הפרוזאק, יצאה ב-1987 וזכתה להצלחה מסחררת בקרב פסיכיאטרים ומטופליהם. עד כדי כך שרבים טוענים כנגד הפסיכיאטרים של ימינו כי הם רושמים כדורים לכל בעיה במקום להתמודד עם הבעיות הרגשיות של מטופליהם.
במהלך השנים שחלפו יצאו לשוק מספר רב של תרופות ממשפחת הפרוזאק, כולל כמה חיקויים גנריים ולעומתם כמה תרופות שהיו שיפור של ממש. בין אלו ניתן למנות את הסרוקסט ובמיוחד את הציפראלקס כמכוונות במיוחד לחרדה חברתית.
השפעת התרופות
תרופות מקבוצת SSRI (אם זה מעניין מישהו אז משמעות השם היא Selective Serotonine Reuptake Inhibitor; בעברית: מעכבי ספיגת סרוטונין חוזרת בררניים) מונעות מהסרוטונין במוח להיספג חזרה וגורמות לו להמשיך לפעול ולהרגיע אותנו.
לפיכך, רוב, אם כי לא כל, המשתמשים ירגישו ירידה בפחד קהל ויוכלו, בכפוף לתופעות הלוואי, לתפקד מול קהל באופן רגיל יותר. ההגנה תהיה במשך כל הזמן ואין צורך לקחת כדור לקראת נאום – וזה גם לא יעזור, כפי שיוסבר מיד.
מרגע שהתרופות התחילו להשפיע (וזה לוקח 2-3 שבועות, בניגוד לתרופות מרגיעות מקבוצת הואליום שמשפיעות תוך 10-20 דקות) הן יורידו את הנטיה לתחושות שליליות ולחרדה. לדברי תלמידים שלי שלקחו את התרופות התחושה היא של ‘לא נורא אם הנאום לא יצליח’ במקום ‘אני עומד לפשל מול הקהל, כולם ייראו שיש לי פחד במה והם כל כך יזלזלו בי שהפיטורים יהיו בלתי נמנעים’.
נכון להיום טרם התפרסם מחקר השוואתי הבוחן את היעילות של תרופות SSRI בהשוואה לטיפול התנהגותי מהסוג שמועבר על ידי פסיכולוגים קליניים או בקורס לדיבור מול קהל. לפי דעתי, מכיוון שלחברות התרופות יש אינטרס גדול בפרסום שכזה, כנראה שהמחקרים שהן ערכו לא העלו תוצאות ראויות לפירסום מבחינתן.
תופעות לוואי
חשוב להבין שתרופות ה-SSRI אינן פיתרון מיידי, ולוקח להן כמה שבועות להתחיל לפעול (מבחינה זו קורס חרדת קהל מורחב משפיע מהר יותר). יתרה מכך, גם הפסקת השימוש חייבת להיות איטית, הדרגתית וממושכת כיוון שתהליך הגמילה יוצר החרפה של בעיות החרדה המקוריות בשילוב עם סימפטומים של גמילה כגון בחילות וכאבי ראש. מסיבה זו קשה להשתמש בתרופות SSRI כשלב הדרגתי לקראת התמודדות ‘רגילה’ עם פחד קהל.
לעיתים קרובות (אם כי לא תמיד) יש לתרופות אלו תופעות לוואי נוספות, לא נוראיות אבל גם לא נעימות. ביניהן ניתן למנות עליה במשקל, ירידה בחשק המיני (עד כדי אימפוטנציה או אנ-אורגאזמיות אצל חלק מהמשתמשים), וכן קושי להירדם שגורם לעייפות מוגברת. לפיכך מומלץ לנוטלים ציפראלקס להימנע מנהיגה בשבועות הראשונים לשימוש.