ראיון עם פרופ’ רפי קרסו: שיטות טיפול בפחד קהל
את פרופסור רפי קרסו אין צורך להציג: רופא ופרופסור לפסיכולוגיה שהפך לסמכות העליונה בהנגשת ידע רפואי לציבור הרחב באמצעות התוכניות שלו ברדיו ובטלוויזיה.
קיבלתי עכשיו את ההקלטה של הראיון שקיימתי איתו בקיץ בנושא של פחד קהל. תמצאו כאן הרבה מאד נושאים שיעניינו כל מי מתעניין בנושא – בין אם הוא סובל מהפחד או איש מקצוע המטפל בנושא.
איך רופאים חושבים על פחד קהל?
אנחנו מתחילים באפידמיולוגיה: עד כמה הפחד שכיח ומה המאפיינים של האנשים הסובלים ממנו. מסתבר שחרדת קהל היא הפוביה השכיחה ביותר, שפוגעת באופן חריף ב-25% מהאוכלוסיה, אבל באופן קל ברוב מוחלט (כ-75-80%) של הציבור.
אנחנו עוסקים אחר-כך באיבחון: מהם הסימפטומים של הפחד. לא היה מספיק זמן לדון בכולם, אבל הנקודה החשובה, שהיא גם המפתח לטיפול היא זו: הסימפטומים הם לא רק תוצאה של הפחד אלא גם הסיבה שלו. הם פוגעים בכושר הדיבור ולכן גורמים לתחושת כישלון שמחריפה את הפחד.
הנושא הבא היה שיטות טיפול תרופתיות. חקרתי הרבה את סוגי הטיפול התרופתי הקיימים, ולהפתעתי גם קרסו עצמו היה מעודכן ביותר במגבלות שלהם, ובכך שכולם למעשה מטפלים בסימפטומים ולא בבעיה עצמה. עסקנו גם קצת בשיטות טיפול פסיכולוגיות
אז מה פרופ’ קרסו חושב על הטיפול שלנו?
הנושא האחרון הוא כמובן שיטת הטיפול שלנו: קורס קבוצתי לדיבור מול קהל שעוזר לאנשים בעזרת תירגול אמיתי מול קהל, תוך תמיכה מקצועית וליווי לפני ואחרי. בתור תוכנית טלוויזיה אסור לי כמובן לפרסם באופן ישיר את הקורסים והטיפולים, אבל הגישה העקרונית מוסברת בהרחבה, וקרסו בהחלט שואל שאלות ששמות את האצבע על הנקודה העיקרית:
הקורס שלנו הוא היחיד שמציע טיפול בשורש הבעיה ולא בסימפטומים, שהוא גם מול קהל אמיתי ונבחן בתנאי אמת..