
תרופות סבתא וטיפולים אלטרנטיביים לפחד קהל
לא רק תרופות עוזרות לסובלים מפחד קהל, אלא גם סוגים אחרים של חומרים, ובמאמר זה נסתכל על כמה סוגים של תרופות אלטרנטיביות וכן על ‘סמים חוקיים’ כמו אלכוהול וקפה.
תרופות אלטרנטיביות
תחת הקטגוריה הזו נכנסים אוסף של סוגי חומרים שיש ביניהם מעט במשותף מלבד העובדה שאף מחקר רפואי מסודר לא הצליח להוכיח את היעילות שלהם. חשוב להדגיש שהרף שמשרד הבריאות דורש כדי להכיר בחומר כתרופה הוא די גבוה, ולכן על אף שתרופות אלטרנטיביות לא עמדו בדרישות ה-FDA הן עדיין עשויות להיות מועילות משתי סיבות: בגלל אפקט הפלאצבו (כאשר החולה מאמין שהוא מקבל תרופה הגוף שלו מגיב קצת כמו לתרופה אמיתית) ובגלל שייתכן שהן יעילות אבל לא מספיק כדי להופיע במחקרים.
תכשירים הומיאופטיים
הומיאופתיה היא תפיסה רפואית שהומצאה בגרמניה במאה ה-19, ולפיה מים רגילים יכולים ‘לזכור’ את התכונות של חומרים שהיו בהם, ושאפשר לטפל בכל מחלה בעזרת דילול החומר שגרם לה מלכתחילה. על הבסיס הזה ההומיאופטיים רוקחים סוגים שונים של תכשירים (שנקראים ‘רמדי’ –Remedy מכיוון שאסור להם להיקראת ‘תרופה’) שהמשותף להם הוא שיש בהם לפחות 99.99% מים.
כמובן שאף אחד מהתכשירים האלו מעולם לא הוכח כיעיל יותר מתרופת פלאסבו, אבל בתור תרופת פלאסבו הם מצויינים כי בהיעדר חומרים פעילים אין להם את תופעות הלוואי של תרופות אמיתיות כמו ישנוניות, השמנה וכד’.
פרחי באך וצמחים סיניים
תכשירים אלו, שהידועים בהם הם ה’רגיעון’ וה-‘רסקיו’ משתמשים בצמחים בעלי השפעה מרגיעה ידועה אך חלשה כגון קמומיל. לתכשירים אלו כמעט שאין השפעה רפואית, ורבים מהאנשים שמנסים אותם כדי להוריד חרדה מתאכזבים מאד מההשפעה, אבל גם מעט ההשפעה שיש להם היא יותר ממה שמציעים הטיפולים ההומיאופתיים.
בנוסף תכשירים אלו מהווים פלאסבו אפקטיבי אפילו יותר מאשר תכשירים הומיאופטיים כיוון שמסעות פירסום אגרסיביים משכנעים את הציבור שיש להם השפעה ולכן יש אנשים שהכדורים האלו עוזרים להם.
סמים חוקיים (אלכוהול וקפאין)
האם לשתות משקאות אחרים? אצל רובנו קפאין מגביר לחץ דם ועירנות ולכן עשוי להזיק, אבל יש אנשים שקפאין עוזר להם להרגיש אנרגטיים ומרוכזים וכך מוכנים יותר לנאום. קפה, קולה או רד-בול יוכלו לעזור להם.
משקאות עם סוכר נותנים ‘היי’ מקומי, שמתחלף בתוך כעשר דקות בנפילת סוכר. אז אם הבעיה העיקרית היא חרדה בראשית הנאום ייתכן שמיץ תפוזים או משקה קל אחר יוכל לעזור.
אלכוהול עשוי לעזור אבל עלול להזיק. ישנם אנשים שכמות קטנה של אלכוהול תרגיע ותשפר את מצב רוחם. מצד שני, אלכוהול פוגע בריכוז ובחדות ולעיתים גם מעורר חרדות חדשות.
לכן המסקנה היא שכל אדם צריך להכיר את עצמו ואת האופן שבו משקאות שונים משפיעים עליו. השפעה אחת היא אוניברסלית: אם שותים יותר מדי, והנאום ארוך מדי ייצטבר לחץ בשלפוחית…
האלטרנטיבה הקבוצתית: לטפל בפחד עצמו ולא בסימפטומים
טיפול בפחד קהל יכול להיות יעיל ומוכח מדעית גם בלי להישען על כדורים פסיכיאטריים ותרופות מירשם.
טיפול קבוצתי המתבסס על גישות התנהגותיות (מוכרות גם כטיפול ביהייביוריסטי או CBT) הוכח מחקרית כיעיל בהפחתת פחד קהל, וכשמשלבים אותו עם לימודי דיבור מול קהל הוא מספיק חזק כדי להגיע עם תעודת אחריות והתחייבות להחזר כספי.
הטיפול מתבסס על ההבנה שפחד קהל איננו פחד מהקהל אלא פחד מפני *כישלון* מול קהל (שיוצר סימפטומים, שיוצרים כישלון, וחוזר חלילה)
הדרך למנוע את הכישלון מתחילה ברכישת טכניקות ‘אל-כשל’ להופעה תחת לחץ. באמצעות קורסים קבוצתיים לומדים איך לנאום תחת לחץ, ואז מתרגלים מול קהל אמיתי -בהתחלה בלחץ נמוך אבל עולה בהדרגה – ותוך מספר שבועות נוצרת יכולת לנצח את הפחד ולשלוט בו.
החוויה הזו – של להצליח על אף הפחד, והליווי ההדרגתי יוצר תחושת ניצחון, תחושת מסוגלות – יש בוגרים שלנו שעברו תוך 7 שבועות מנמנעים סידרתיים לאטרקציה של המשרד – היא התגברות על הבעיה עצמה ולא על הסימפטומים.
זה לא קסם, זו עבודה קשה.
וזהו פתרון אמיתי לבעיה עצמה ולא שימוש בכדורים פסיכיאטריים שרק מפחיתים סימפטומים.
למידע נוסף ואיבחון התאמה (ללא תשלום) התקשרו 077-8200201