
איך להעלים מחצי מהסימפטומים של פחד קהל
עיוותי חשיבה: כולם רואים עלי את הסימפטומים

התרגיל: לבדוק את כל הסימפטומים ולראות איזה מהם אמיתיים ואיזה לא
דיבור מול קהל היא אמנות של העברת מסרים לקהל באופן מעניין ומשכנע שמשיג תוצאותאחד התרגילים שאנחנו מיישמים בקורס לדיבור מול קהל הזה אנחנו נבדוק בדיוק אילו סימפטומים נראים עלינו ואילו לא. לתרגיל תועלת כפולה: מצד אחד להוכיח לנו שחלק מהסימפטומים בלתי נראים ואפשר ‘לשחרר’ אותם ולהפסיק לחשוב עליהם. לשם כך נשתמש בטכניקה התנהגותית קוגניטיבית (CBT) ומנטרות שלמדנו בפרק הקודם. מצד שני למדוד ולמפות את אותם סימפטומים שבאמת כן נראים כדי שבהמשך הקורס נוכל לא רק לטפל בהם אלא גם למדוד את ההתקדמות שלנו מולם. למי שרוצה הסבר מלא על שיטות CBT ואיך להשתמש בהן ביעילות הנה הדרכת CBT מקוונת קצרה
שלב ראשון: ממה אנחנו סובלים?
בשלב הראשון עלינו להכין רשימה של כל הסימפטומים שאי פעם הרגשנו בזמן דיבור מול קהל. חשוב להשקיע ברשימה הזו, שכן היא משקפת לנו את כל הבעיות האפשריות ותהיה הבסיס שעליו נבנה את כל הפתרונות לבעיות. לפיכך ככל שתמצאו יותר בעיות תקבלו יותר פתרונות. דרך טובה למצוא בעיות היא להיזכר באירוע הכי מלחיץ שהיה לכם מול קהל ולחשוב מה הרגשתם באותו זמן. דרך מצויינת אחרת היא למצוא הזדמנות לדבר מול קהל ולתעד את התחושות. את הסימפטומים נתעד בעמודה הימנית עליונה.שלב שני: מה *באמת* רואים עלינו?
בשלב השני נפנה למספר אנשים שראו אותנו מדברים בעבר מול קהל ושאנחנו סומכים על האבחנה שלהם. נבקש מהם להיזכר באירוע בו ראו אותנו מדברים ונשאל אותם מה הם ראו עלינו. מומלץ להתחיל משאלות כלליות ולא לדחוף להם רעיונות, למשל להתחיל משאלות כלליות כמו ‘מה חשבת על המצגת שלי?’ או ‘איזה ציון היית נותן להשתתפות שלי בישיבה הבוקר?’. התשובות האלו ייתנו לנו את המידע הכי אמין על הבעיות הכי בולטות. לאחר מכן נמקד אותם קצת בדברים השליליים: “מה אני יכול לשפר?” או “איזה דברים בלטו אצלי לרעה?”. לבסוף, אם הם עדיין לא ציינו סימפטום שאנחנו רוצים לדעת בוודאות נשאל לגביו כדי להיות בטוחים אם ראו או לא.שלב שלישי: הצלבה בין דמיון למציאות
בשלב השלישי נצליב בין הסימפטומים שהרגשנו ורשמנו בשלב הראשון, לבין הסימפטומים שראו עלינו ושאותם רשמנו בשלב השני.- סימפטומים שגם הרגשנו וגם ראו יילכו לעמודה האמצעית – אלו לא מחשבות שליליות שאפשר ‘לשחרר’ אלא בעיות אמיתיות ומוכחות שאותן צריך לפתור באמצעות פתרונות אמיתיים ומוכחים.
- סימפטומים שהרגשנו אבל לא ראו יילכו לעמודה הימנית. אלו סימפטומים שאינם קיימים במציאות אלא רק בתחושה שלנו, ואותם צריך ‘לשחרר’ בעזרת מנטרה שתזכיר לנו שהם בלתי נראים.
- נשארנו עם סימפטומים שהרגשנו אבל לא ראו עלינו – אלו בעיות אמיתיות כמו העמודה האמצעית ודורשים פתרון אמיתי כמוה. אבל הם גם הזדמנות עבורנו לשפר דברים שלא ידענו שצריך. לכן הם מייצגים את היכולת שלנו לצמוח ולהשתפר גם אחרי הקורס ולמעשה נעשה בהם שימוש בהמשך כדי ליצור תהליך שיפור פנימי שלא מפסיק לעולם.