איך אנחנו כותבים נאום עבור לקוחותינו?
נאום טוב נבנה בשיתוף פעולה בין מזמין הנאום לבין הכותב. אחריות הכותב להכיר את המזמין, הקהל שלו, התכנים שלו והסגנון שלו יכולה להתממש רק בשיתוף פעולה עם המזמין.
מי שרוצה נאום ‘אינסטנט’ יכול כמובן לקבל כזה, ואנחנו עושים כאלו באופן יעיל מאד, אבל רבים רוצים נאום שיתאים בדיוק להם ולקהל שלהם ואת זה משגים בכמה שלבים:
1. להבין את הנואם (המזמין)
לפני שמתחילים לכתוב נאום חשוב להכיר את הדובר עצמו: איך הוא מתנסח בדרך כלל, מה תחומי העיסוק והמומחיות שלו.
גם נאום מבריק, כאשר הוא מגיע מנואם עילג, ייתפס כמזוייף. נאום משעשע מדובר רציני יפספס את כל ההומור. לכן אנחנו מתחילים בשיחה אישית כדי להכיר את הלקוח.
בשלב הבא, גם הלקוח צריך להכיר את עצמו, ובמילים אחרות, להגדיר מטרות. הרבה לקוחות מתקשים להגדיר את המטרה שלהם ואנחנו עוזרים להם בזה: במצגת עסקית המטרה היא להביא לקוחות חדשים או לסגור עיסקה? בנאום פוליטי אנחנו מנסים לגייס מצביעים או פעילים? בנאום חתונה המטרה תהיה לרגש את הקהל או להוכיח לחותנת שאת/ה ראוי/ה?
2. להבין את הנאום או ההרצאה
הנאום הרי לא מוצג בחלל ריק, לכן אחרי שהבנו את הנואם, צריך להבין גם את הנאום. ישנן כמה שאלות הכרחיות כדי שהנאום יצליח.
מי: נרצה להכיר את הקהל, את ההיכרות שלו עם המרצה (אם בכלל) והעניין שלו בנושא ההרצאה.
מתי: השעה של הנאום חשובה מאד. כל כך חשובה, שאם אנחנו לא בטוחים אם הוא יהיה אחרי ארוחת צהרים או לפני ארוחת צהרים לפעמים נצטרך שני נאומים! גם משך הנאום קריטי: הצגה עצמית של דקה, נאום ברכה של חמש דקות או דרשה של שעה מחייבים סוג אחר של עבודה. ולבסוף, כמה זמן יש לנו להכין את הנאום ולתרגל אותו?
איפה: המקום משפיע פחות על הנאום ויותר על ההתכוננות: האם תהיה הגברה? האם תהיה מצגת? האם המקום פורמלי ודורש נאום מכובד
בסוף שלב זה יש בידינו מספיק כלים כדי לאפשר לכותב הנאומים להכין את הנאומים. בשלב הבא נראה איך אנחנו כותבים את הנאום עצמו