קורס להתמודדות עם חרדה חברתית – רשימת מפגשים
על-פי הגישה הקוגניטיבית התנהגותית אין זה משנה שיש קשר בין העבר הרחוק שלנו לבין קשיים שאנו חווים בהווה מאחר ויש מקור הרבה יותר מידי ונגיש לפתרון קשיים אילו – האופן בו אנו חושבים בהווה. לכן, בסדנא זו אנו נתמקד בצורת החשיבה אשר מעוררת את החרדה שאנו חווים כשאנחנו מתבקשים לדבר מול קהל.
פרטים טכניים: הסדנה מיועדת לגברים ונשים הסובלים מחרדה חברתית או ביישנות, הסדנה מורכבת מ-8מפגשים בני שעתיים כל אחד.
הקבלה לסדנה נעשית לאחר פגישת אינטייק ומילוי שאלונים
מפגש I – הבנה של תופעת החרדה החברתית
במפגש זה נלמד מהי חרדה חברתית כולל גורמים, תסמינים וטיפול, מהם דפוסי החשיבה המעצימים את החרדה, כיצד הם משפיעים על האופן בו אנו תופסים את הסביבה ואת עצמנו. כל משתתף יבחן כיצד דפוסי חשיבה אילו פועלים עליו הלכה למעשה באופן אינדבדואלי. בנוסף, כל משתתף ימלא שאלונים אשר מאפשרים הסתכלות ממוקדת יותר על התמונה הקלינית.
מה נותן המפגש? הבנה מעמיקה יותר של הפרעת חרדה חברתית, הבנה שאתה לא לבד גם אם אתה מרגיש לבד, הכרת דפוסי החשיבה האופיינים לאנשים הסובלים מחרדה חברתית, הערכה של רמת החרדה החברתית דרך השאלונים כולל אותם מצבים בהם עוצמת החרדה גבוהה יותר.
מפגש II – הסבר על תסמינים וכלים טיפוליים
מפגש זה יאפשר לכל משתתף להבין כיצד התגובות שלו במצבים חברתיים מזינות את מעגל הקסמים של החרדה. המשתתפים ילמדו לזהות תסמינים פיזיולוגיים, התנהגויות נמנעות והתנהגויות בטחון אשר מעצימות את החרדה. בנוסף, כל משתתף ילמד להעריך את רמת החרדה שלו במצבים שונים על סולם אשר ישמש אותו לאורך הסדנה ובהמשך. המשתתפים יתרגלו הקראה בקבוצה של התנהגויות בטחון אישיות יחד עם SUD.
מה נותן המפגש? כלים לזיהוי דפוסי התנהגות מזיקים. כלים אילו חשובים על מנת שנפסק להזין את מעגל הקסמים של החרדה ונתחיל לצמצם אותו. למשל, אם עד היום בכל דיון בעבודה התיישבנו מאחור כדי שלא יפנו אלינו, נתחיל לשבת קדימה ובעזרת הכלים שבקורס גם נלמד להתמודד עם השינוי. בנוסף, המשתתפים ירכשו כלים להערכת רמת החרדה. כלים אילו חשובים מכמה סיבות: הם מספקים רמת מודעות גבוהה יותר, תחושה שאתה שולט במצב ולא להיפך ולא פחות חשוב, הם מאפשרים מעקב אחר ההתקדמות הנעשית במהלך הקורס.
מפגש III – מודל האמ”ת
בעזרת מודל זה (אירוע-מחשבה-תגובה) המשתתפים יבינו את הקשר בין מחשבות לבין רגשות וכיצד מחשבות אוטומטיות שאנחנו כמעט לא מודעים להן מעצימות את החרדה במצבים חברתיים. המשתתפים ילמדו לזהות את המחשבות האוטומטיות האישיות שלהם. במהלך השבוע יתעדו המשתתפים מחשבות ותחושות במצבים חברתיים שונים.
מה נותן המפגש? זיהוי מחשבות אוטומטיות הינו חיוני לתהליך הטיפולי מאחר ומחשבות הן החוליה המקשרת בין המצב החברתי לבין החרדה החברתית. זיהוי המחשבות השליליות ושינויין למחשבות חיוביות יותר ואופטימיות יותר יביא לצימצום בתחושת החרדה.
מפגש IV – מחשבות נגד
לאחר הבנה מעמיקה של דפוסי החשיבה המעוררים ומעצימים את החרדה החברתית ילמדו המשתתפים להפעיל מחשבות נגד שיחליפו את המחשבות המעוותות ויצמצמו את החרדה. במהלך השבוע יתעדו המשתתפים את המחשבות המעוותות, מחשבות הנגד שהם בחרו ואת השינוי ברמת החרדה.
מה נותן המפגש? הבנה מעמיקה יותר של עיוותי החשיבה וכיצד הם פועלים הלכה למעשה. הבנה זו חשובה על מנת שכל משתתף ילמד “לתפעל” את השינוי החשיבתי הנדרש בתוך מצבים מעוררי חרדה. המעקב השבועי חשוב על מנת לקבל משוב על התהליך הטיפולי האישי של כל משתתף.
מפגש V – ארגז כלים – פיתוח כישורים חברתיים (גיא יריב)
המשתתפים ילמדו ויתרגלו מיומנויות שיחה, הצגה עצמית, שפת גוף, לתת/לקבל קומפלימנטים ועוד
מה נותן המפגש? המשתתפים יקבלו תחושה של שליטה במצבים חברתיים דרך רכישת מיומנויות חברתיות חשובות.
מפגש VI – אסרטיביות
המשתתפים ילמדו למנף את תוצאות הקורס דרך תרגול של מצבים מעוררי עימות.
מה נותן המפגש? אסרטיביות הינה כלי חשיבתי והתנהגותי חשוב המאפשר לך להציג את עמדתך גם כשהיא מנוגדת לזו של האחר ומבלי שהדבר יפגע באחר. זוהי מיומנות חשובה מאוד שגם נותנת סיפוק רב כשהיא מיושמת בהצלחה.
מפגש VII – המשך תרגול וסיכום
המשתתפים יתרגלו מיומנויות שרכשו במהלך הקורס דרך משחקי תפקידים, ידווחו על התקדמותם בשלושת השבועות האחרונים ויבנו תוכנית להמשך הדרך.
מה נותן המפגש? התרגול חשוב על מנת שהמיומנויות לא יישאר רק ברמת התאוריה אלא שכל משתתף יראה ש”השד אינו כל כך נורא” ושיש בו את היכולת להתנהל במצבים חברתיים בצורה אחרת. במקביל נדגיש במפגש את החשיבות של המשך העבודה ונבנה תוכנית שתאפשר יישום הכלים שנרכשו גם לאחר הקורס.