
חרדה לעומת חרדה חברתית
בסידרת כתבות זו נבין את ההבדל בין סוגים שונים של חשש, ואת דרכי ההתמודדות הנובעות מהן. נתחיל עם פחד שהוא מיידי מפני משהו מסוכן ומוחשי, לאחר מכן נבין את החרדה שהיא חשש מיידי מפני משהו מסוכן אך לא מוחשי, בשלב הבא נעסוק בהפרעת החרדה (פוביה) שהיא חשש מתמשך וקבוע מפני משהו לא מסוכן, לאחר מכן נעסוק בפוביה החברתית שהיא חשש מתמשך מפני שיפוט שלילי מהסביבה החברתית, ולבסוף נעסוק בפחד קהל שהוא הסוג השכיח ביותר של פוביה חברתית.
פחד וחרדה >> הפרעת חרדה (פוביה) >> פוביה חברתית >> חרדת במה (גלוסופוביה) >> טיפול בחרדה
רבים מבלבלים בין פחד קהל לבין חרדה חברתית, וקל להבין אותם: פחד קהל הוא בן חורג מעט למשפחה רחבה ולא מפוארת של הפרעות חרדה המכונות באנגלית Social phobias. במאמר זה ננסה להבין מהן בעצם החרדות החברתיות, איך הן שונות מהפוביות רגילות, ואת מקומו של פחד הקהל בין כל הבעיות הללו. בין סוגי הפוביה החברתית השכיחים:
- בעלי סמכות:
פחד לדבר עם אנשים בעלי מעמד (למשל ראש העיר) או בעלי תפקיד (למשל הבוס) או בעלי ידע מקצועי (למשל המורה או המרצה) או אפילו סתם אנשים מבוגרים יותר. - מבחנים:
חרדה מלהיכשל במבחן, בין אם זה מבחן במסגרת לימודית או מקצועית. גם ראיונות עבודה נכנסים לקטגוריה זו. - בני המין השני:
חשש מלהתחיל עם בן המין השני, או מדייט ראשון או מקיום יחסי מין. כל אחד מהם לרוב חריף במיוחד בפעם הראשונה עם אותו בן/בת זוג. - כסף:
פחד מלהיתפס כחומרני או קמצן, למשל בבבקשת העלאת שכר, בהתמקחות עם מוכרים ונותני שירות, בניסיון למכור את המכונית המשומשת או להגיד ‘לא’ לקבצן. - ועוד…
הפוביה החברתית היא קבוצה רחבה של הפרעות חרדה שהגורם להן הוא בני אדם אחרים. הפוביה החברתית היא חשש מפני שיפוט שלילי של החברה, ויכולה להתבטא בחשש מפני פעילויות חברתיות מגוונות כמו היכרות עם אנשים חדשים, הבעת דעה שונה, וכמובן פחד לדבר מול קהל. החרדה החברתית דומה לחרדות אחרות, אבל ישנם כמה הבדלים משמעותיים שמשפיעים על אופי הטיפול.
למה הפוביה החברתית דומה לפוביות אחרות
החרדה החברתית כוללת מספר מאפיינים דומים לפוביות לא-חברתיות, כגון מיקוד ואי-רציונליות. מבחינת מיקוד, רוב הסובלים מחרדה חברתית חוששים מסוג אחד מסויים של אינטראקציה (אם כי אצל קבוצה קטנה הסובלת מבעיה המכונה ‘חרדה חברתית מוכללת’ יופיע מספר רב של חרדות) וירגישו בסדר גמור עם סוגים אחרים. מבחינת האי-רציונליות, רוב הבוגרים שסובלים מחרדה חברתית יודעים בשכלם שאין להם מה לפחד מגורם החרדה – למשל מפני אכילה בזמן שמסתכלים עליהם או להיכנס לחדר שיש בו הרבה אנשים – אבל הם לא יכולים שלא לחשוש מכך.
למה הפוביה החברתית שונה מפוביות אחרות
ההבדל המהותי, והבעייתי ביותר בין פוביה חברתית לפוביה רגילה, הוא ההיזון החוזר בין תחושת האימה לתגובה ההתנהגותית. הדבר יוצר מעגל סגור שלעיתים קשה לצאת ממנו. הסיבה לכך היא שפוביה רגילה היא חשש להיות במצב ואילו פוביה חברתית היא חשש לבצע פעולה – לדוגמה, פחד מחרקים אינו מחייב לעשות שום דבר עם החרק, אבל חרדת בחינות נובעת מהצורך לגשת לבחינה ולהצליח בה. למרבה הצער, הסימפטומים של החרדה פוגעים ביכולתו של האדם לתפקד באותה סיטואציה, והדבר גורם לו לחוש שנכשל בפעולה, ובכך גובר הלחץ שלו מפני אותה פעולה. כתוצאה מכך לרוב החרדות החברתיות, ובמיוחד לפחד הקהל, יש נטיה להחריף עם השנים.
אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של חרדה חברתית היא הימנעות. הימנעות היא גם תוצאה של החרדה החברתית – אדם הסובל מפעולה מסויימת נמנע מלבצע אותה – אבל היא גם מזינה אותה ומחמירה אותה. הסיבה לכך היא שההיזון החוזר שהוסבר בפסקה הקודמת גורם לכך שהתמודדות ותירגול לכשעצמם לרוב אינם משפרים את המצב ולעיתים אף מחריפים אותו. זו הסיבה שבקורסים שלי לפחד קהל יש דגש על ליווי כל משתתף לפני ואחרי הנאום, ולתת לו משוב מפורט ואמין על הצלחותיו וכשלונותיו.
במאמר הבא נעסוק בחרדה מפני קהל (גלוסופוביה), ונבין למה הוא שכיח יותר מכל חרדה אחרת, ומשפיע גם על אנשים מוחצנים ובטוחים בעצמם.
פחד וחרדה >> הפרעת חרדה (פוביה) >> פוביה חברתית >> חרדת במה (גלוסופוביה) >> טיפול בחרדה