דמיון מודרך ופחד קהל
איך לדמיין מצבים ופעולות כדי לחזק ביטחון עצמי מול קהל?
דמיון מודרך הוא טכניקה התנהגותית-קוגניטיבית לטיפול פסיכולוגי. מחקרים רבים הוכיחו את יעילותו של טיפול בעזרת דמיון מודרך במקרים של כאבים כרוניים, דיכאון, חרדה, מצבי משבר ועוד. העוצמה של שיטה זו נעוצה בשני גורמים:
- המרחב הדמיוני הוא חסר גבולות ומאפשר לנו לדמיין ולפעול על דברים שאי אפשר לעשות במציאות.
- המוח שלנו מגיב באופן זהה למצבים דמיוניים ולמצבים אמיתיים. מחקרים ב-fMEI הראו שכאשר אנחנו מדמיינים תמונה מרגיעה, גופנו מגיב באופן מיידי על ידי האטת קצב הלב, הרפיית שרירים ושחרור של אנדורפינים לדם.
איך להשתמש בדמיון מודרך לטיפול בחרדת קהל?
בעזרת הדמיון המודרך אפשר ללמוד בהדרגה לשלוט בתגובות המחשבתיות והרגשיות שלנו. במהלך התרגול תדמיינו מצבים מעוררי חרדה וכיצד אתם מתמודדים איתם בהצלחה. כך, השימוש בדמיון מודרך מאפשר לנו להתכונן למצבים אמיתיים. בעזרת העלאה חוזרת ונשנית בדמיון אנחנו מתרגלים דיאלוג פנימי חיובי יותר (נפטרים ממחשבות אוטומטיות שליליות) ושליטה של המוח על תסמינים גופניים ורגשיים.
אנחנו ממשיכים לתרגל “על יבש” את אותו מצב מעורר חרדה עד שאנחנו מרגישים מוכנים לתרגל אותו “על רטוב”. ככל שהדימוי שנעלה יהיה ממשי יותר, תוך שימוש בצבע, קול, טעם וריח, כך החוויה המדומיינת תהיה ממשית יותר ונהיה יותר מוכנים למצב האמיתי.
המטרה העיקרית בתרגול דמיון מודרך לאילו הסובלים מפחד קהל היא שינוי דפוסי חשיבה, צמצום מתח וחרדה והפחתת התסמינים הפיזיולוגיים.
לפני שאנו מתרגלים דמיון מודרך חשוב שהגוף יהיה במצב של הרפיה. לכן, לפני שנתרגל דמיון מודרך נלמד כיצד לעשות הרפיית שרירי גוף על ידי הרפיה וכיווץ של קבוצות שרירים שונות בגוף.
תָג:CBT, התנהגותי קוגניטיב, חרדה חברתית