
פוביה חברתית לעומת פחד קהל (גלוסופוביה)
בסידרת מאמרים זו נבין את ההבדל בין סוגים שונים של חשש, ואת דרכי ההתמודדות הנובעות מהן. נתחיל עם פחד שהוא מיידי מפני משהו מסוכן ומוחשי, לאחר מכן נבין את החרדה שהיא חשש מיידי מפני משהו מסוכן אך לא מוחשי, בשלב הבא נעסוק בהפרעת החרדה (פוביה) שהיא חשש מתמשך מפני משהו לא מסוכן, לאחר מכן נעסוק בפוביה החברתית שהיא חשש מתמשך מפני שיפוט שלילי מהסביבה החברתית, ולבסוף נעסוק בפחד קהל שהוא הסוג השכיח ביותר של פוביה חברתית.
פחד וחרדה >> הפרעת חרדה (פוביה) >> פוביה חברתית >> חרדת במה (גלוסופוביה) >> טיפול בחרדה
חרדה מפני עמידה מול קהל
פחד מפני קהל הוא ככל הנראה הסוג הנפוץ ביותר של חרדה חברתית: הוא מאובחן ברמה הקלינית אצל 15-20% מהאוכלוסיה (תלוי לאיזה מחקר אתם מאמינים) אבל קיים כגורם מפריע אצל הרבה יותר -ייתכן ש-75% מהאנשים סבלו ממנו בשלב כזה או אחר.
למה פחד קהל שכיח כל כך? לפי הספרות הפסיכולוגית, הסיבה היא שדיבור מול קהל הוא מקרה קיצוני של פעיות חברתית, ושל שיפוט בידי אחרים. כאשר אדם מקבל את זכות הדיבור מול קבוצה מופנית כל תשומת הלב אליו ובהתאם כל חולשה ותקלה תתגלה על ידי מי מהנוכחים. בנוסף, מצב שבו הקהל מבקש לשמוע את דבריו של אדם מסויים הוא לרוב מצב בעל משמעות לאותו אדם- בין אם הוא מציג עבודה שלו, מבקש להיבחר או מנסה למכור – הצלחה בדיבור מול קהל תהיה מועילה וכשלון יהיה מאכזב בשל החשיבות האובייקטיבית של האירוע.
לפי דעתי ישנה סיבה נוספת מעבר למה שהספרות מתארת – חוסר יכולת לנהל קשר עין עם כל הקהל בו זמנית. בזמן דיבור מול קהל הדובר לא יכול לדעת מה הקהל חושב עליו, ולכן הוא נמצא באי-ודאות שמגבירה את הלחץ. חשוב להבין שכאשר אנחנו מדברים באחד-על-אחד אנחנו כל הזמן ‘קוראים’ את הצד השני דרך דבריו ושפת הגוף שלו, ומתאימים את המסר שלנו להבנה (או אי-הבנה) וההסכמה (או אי-הסכמה) שלו. בזמן דיבור מול קהל אי אפשר לקרוא את כל המשתתפים, וממילא כל אחד מהם מעביר מסר אחר. התוצאה היא מסרים סותרים או לא ברורים, ולכן הנואם חש שכל דבר שהוא יעשה יפגע בו בעיני חלק מהקהל ומכאן תחושת הפחד.
מי סובל מפחד קהל
כמעט כל סוגי האנשים סובלים מפחד קהל: גברים ונשים, צעירים ומבוגרים, חרוצים ועצלנים, יהודים וערבים עשירים ועניים. השיוויון בפחד הקהל מפתיע בכמה תחומים שניתן היה לצפות להבדלים ביניהם: לדגומה, אישיות מוחצנת וביטחון עצמי אינם מחסנים כנגד פחד קהל, ובקורסים לפחד קהל אפשר לפגוש גם פירסומאים, ברמנים, סמנכ”לי מכירות ויח”צניות למסיבות שסובלים מפחד קהל על אף שהם מאד בטוחים בעצמם בארבע או בשמונה עיניים. גם הגיל לא משפיע, על אף שהצעירים משוכנעים שלמבוגרים אין ממה לפחד והמבוגרים בטוחים שהצעירים של ימינו בטוחים בעצמם יותר מדי.
לפי התיאוריה המקובלת, פחד קהל מופיע בגיל ההתבגרות או מיד לאחריו, אבל מהנסיון בקורסים זה מסתמן שהמחקרים בתחום לא מדוייקים. אני עובד כיום על מחקר בנושא שאמור להתפרסם בכתב עת מדעי, אז אם מישהו מקוראי המאמר התחיל לסבול מחרדה חברתית בגיל צעיר יותר או מאוחר יותר, בבקשה ליצור איתי קשר
למאמר הבא: איך פחד קהל מתפתח סדנת חרדה חברתית קורס לפחד מפני עמידה מול קהל
פחד וחרדה >> הפרעת חרדה (פוביה) >> פוביה חברתית >> חרדת במה (גלוסופוביה) >> טיפול בחרדה