למה אנחנו מפחדים
מאת לי טום-דותן
שומר הראש האישי שלך
תעצמו רגע עיניים ותדמיינו שאתם כוכבי על מישהו כמו פול מקרטני, מדונה, בראד פיט, אלביס פרסלי או דובי גל )סתם, לא באמת דובי גל( כל כך הרבה אנשים רוצים לגעת בכם, לדבר איתכם, ללטף אתכם – אתם לא יכולים לצאת מהבית מחשש שמשהו יקרה לכם – אין לכם ברירה אתם נאלצים לשכור שומר ראש שיגן עליכם מגדודי המעריצים.
עכשיו תפסיקו לדמיין ותנו לי לגלות לכם משהו מדהים – לפחות בעיני בן אדם אחד אתם כבר כוכבי על מבוקשים וכל העולם רק רוצה ממכם חתימה, עד כדי כך שעל מנת להגן עליכם הוא שכר עבורכם שומר ראש צמוד שלעולם לא ייתן לכם להיפגע– במפתיע האדם הזה הוא אתם. ולשומר הראש הזה ששכרתם לעצמכם יש שם.
קוראים לו פחד.
למה אנחנו מפחדים
יש סיבות ביולוגית ואבולוציונית לפחד . אני לא רוצה לשעמם אתכם אם הסברים מדעיים ארוכים אבל באופן כללי במוח התיכון של כולנו נמצאת בלוטה שנקראת “אמיגדלה” היא הבוסית האמתית של הפחד שלכם והיא אחראית על לשחרר הורמונים שמייצרים אצלכם את הפחד למחזור הדם שלכם.
לפי אלפי שנים כאשר האדם שהיה חלש פיזית יחסית לסביבה שלו היה נתקל בטורף מסוכן, נניח אריה רעב עם הרבה שיניים גדולות, האמיגדלה הייתה משתקת תפקודי מוח בלתי נחוצים בכדי להתרכז אך ורק בהישרדות מיידית.
כיום, בחיים המודרניים יש מעט מאד סכנות ממשיות לחייכם אבל האמיגדלה שלכם מפעילה את אפקט הפחד ובעצם עוצרת אתכם כאשר אתם מנסים לחרוג מן השגרה ולעשות משהו שנתפס אצלה כמסוכן – כמו לגשת לדבר עם הבחורה היפה בבר (מי יודע אולי היא נושכת) או לגשת לדבר עם אנשים שאתם לא מכירים במסיבה או באירוע חברתי אחר (אולי גם הם נושכים).
וכך למרות שהפחד יכול להיתפס אצלכם כמבנה מחשבתי שמגן עליכם, למעשה הוא מונע מכם לזוז קדימה, להשיג את מה שאתם באמת מבקשים בחיים ומן הסתם פוגם בתקשורת הבין אישית שלכם.
שני סוגים של פחד
בואו נהיה כנים ונודה שכולנו מפחדים. אבל יש שני סוגים של פחד שקיימים בחיים שלנו – פחד אמתי ופחד דמיוני ו אם נדע להבדיל ביניהם ולהבין מהיכן הם נובעים, נוכל לעשות ולא להישאר בו הפחד מנהל אותנו ועוצר מבעדנו להשיג את מה שאנחנו רוצים:
- הפחד האמיתי
מדובר בפחד קיומי שיכול להציל אתכם והוא מתרחש כאשר אתם בסכנת חיים או בסכנת פציעה חמורה. למשל הפחד אותו אפשר להרגיש כשאתם חוצים את הכביש ומשאית גדולה מתקרבת אליכם במהירות, או כשאתם הולכים בסמטה אפלה ומאחוריכם אתם שומעים צעדים כבדים, מסתובבים ורואים איש במסכה של הצעקה עם מסור חשמלי ביד… אז הפחד כמו שומר ראש בריון טוב מצליח למצוא את האסטרטגיה הטובה ביותר כדי להגן עליכם (מלצרוח ועד לברוח).
לשמחתנו, ברוב חיינו אנחנו לא נמצאים בסיטואציות מהסוג זה. - הפחד הדימיוני (חרדה)
הפחד הדמיוני נקראה ככה בדיוק בגלל שהוא חיי רק בדמיון שלכם. זהו הפחד שאתם מרגישים כשאתם חושבים על סיטואציה מסוימת שיכולה לקרות אשר מפחידה אתכם.
למשל לגשת באירוע לחבורה צוחקת של אנשים שאתם לא מכירים ולנסות להשתלב בשיחה… ואז לפני שאתם נגשים אתם מדמיינים את התסריט הכי גרוע שיכול להיות – נניח שיצחקו עליכם, שכולם ילעגו לכם, שיחשבו שאתם פאתטיים, אולי אפילו כולם ישתתקו ויסתכלו עליכם במבט קטלני של עופו מפה…אז אחרי שדמיינתם את התסריט המפחיד הזה אתם חיים כאילו זה אכן קרה. כלומר, אתם נמנעים מלגשת ויושבים בפינה את שארית הערב כאילו אכן אף אחד לא יהיה מעוניין בכם. אותו פחד דמיוני גורם לכם להפעיל מנגנוני הגנה שלא לצורך ומונע ממכם לעשות דברים שאתם באמת רוצים. זה כאילו ששומר הראש היה מכריח את אנג’לינה ג’ולי להישאר בבית בטענה שמשהו מסוכן יכול לקרות לה בחוץ…
אתם הבוס
הפחד אמור להגן ולשמור עליכם מלעשות דברים בפזיזות ולדאוג שתגיעו בשלום ממקום למקום. אבל אם שומר הראש שלכם מתחיל לקבוע לכם מה לעשות זה הזמן להעמיד אותו על מקומו. אתם קובעים את ההחלטות ולא הפחד. כמו שאובמה הוא הבוס שמחליט מה לעשות ונותן הוראות לשומרי ראש שלו בקשר ללו”ז שלו. ככה גם אתם צריכים לקחת אחריות על המעשים שלכם ולא לתת לפחד לשלוט בכם.
ברגע שתבינו שרוב הדברים מהם כל כך פחדתם קרו רק בים שתי האוזניים שלכם, אבל שהתייחסתם אליהם כאילו הם אמתיים אתם יכולים לבחור לפעול אחרת ולעשות במקום לבהות. המודעות לא תגרום לכם להפסיק לפחד –הפחד הוא חלק מאתנו, אבל המודעות יכולה לעזור לכם לפעול למרות הפחד.
אומץ אמיתי פירושו להתגבר על מה שמפחיד אותך ולהרפות מן המוכר.