איך לברך לחג או להרים כוסית מול קהל?
ברכה לחבר, לקרוב או לאירוע אמורה להיות דבר קליל ובלתי מחייב, וזה בדיוק מה שמלחיץ כל כך הרבה אנשים. מצד אחד צריך להתאמץ שזה ייצא טוב, מצד שני אסור להיראות כמי שמתאמץ. ישנו הקושי לנווט בין להיות לא-פורמלי מצד אחד לבין להיראות לא-מכובד מצד שני, וברקע הסיכון לבדיחה לא מצחיקה או מחמאה מעליבה.
לכן אני מציג כאן שיטה שתמיד עובדת למתן ברכה מעניינת וקלילה-למראה אבל מתוכננת ומכובדת. הטכניקה מחלקת את הברכה לשלוש –לתפוס את תשומת הלב של הקהל, להסביר את מוסר ההשכל של הפתיחה ולקשר אותו לגיבור האירוע, ולבסוף להציג חזון קדימה.
שלב ראשון – לגנוב את תשומת הלב
בניגוד לנאומים רגילים שאני מלמד, ברכה לא יכולה להיות פורמלית מדי, ולכן פתיחות כמו שנהוג בנאומים והרצאות (“אני אציג 3 סיבות למשבר: מוסרית, כלכלית ופוליטית”) לא עוברות טוב. במקום זה צריך לפתוח במשהו שתופס את תשומת הלב – לרוב זה יהיה סיפור (בעיקר אישי) אבל זה יכול להיות ציטוט מפורסם (שקל לגנוב מספר) או בדיחה (אם יש).
- סיפור
זו האופציה הכי קלה וזמינה – סיפור קליל שמציג את חתן האירוע באור חיובי. אם אין לכם סיפור כזה בשלוף אפשר תמיד לספר איך פגשתם אותו בפעם הראשונה. מה שחשוב רק זה שהסיפור יהיה רלוונטי לחתן האירוע, ורצוי גם רלוונטי אליכם. - ציטוט
משפט חכם של איש ידוע (או לא כל כך ידוע) הדרך קצרה ויעילה להתחיל ברכה ונאום. למי שלא מכיר הרבה כאלו מומלץ להחזיק בבית את אחד הספרים בסגנון “משפטי חוכמה של אנשים גדולים” או לבקר באתר שלי www.guyariv.com/quotes. במקרי חירום אפשר תמיד לעצור בסטימצקי ולהציץ בספר אימרות שם זו גם יכולה להיות מתנה לאירוע…). - בדיחה
זו אופציה בסיכון גבוה – נהדרת אם הצליחה, מביכה אם נכשלה. כדי לעבוד בדיחה צריכה להצחיק (לא רק אותך), להיות רלוונטית לאירוע, ולא-מעליבה. אגב, בדיחה עצמית לא תעבוד.
שלב שני – להסביר את מוסר ההשכל
זה השלב שבו אנחנו מכניסים את התוכן שלנו ואת העומק לברכה. אנחנו צריכים להסביר מה הלקח של הסיפור/ציטוט/בדיחה, ובמיוחד איך הוא מתקשר לחתן האירוע. חשוב לא לקצר מדי בקטע הזה, ולהקדיש לו לפחות שלושה משפטים.
בשלב הזה נסביר איך הסיפור האישי או הציטוט מדגימים תכונה חיובית של חתן האירוע.
שלב שלישי – להציג חזון
אם הפתיחה הציגה את העבר (סיפור מהעבר, או ציטוט של מישהו עתיק), ומוסר ההשכל מתייחס להווה ולאיך חתן האירוע מוצלח ומוכשר, אז השלב השלישי עוסק בחזון לעתיד. השלב הזה יכול להיות סטנדרטי ונדוש, אבל גם מרגש ומקורי.
- האופציה הנדושה – צרור איחולים
זו הגישה הסטנדרטית – לאחל לחתן האירוע כמה איחולים טובים – בריאות, עושר ואושר, למשל. אפשר להיות טיפה יותר אישי ולאחל הצלחה בדברים קונקרטיים כמו קורס או פרוייקט. - האופציה המיוחדת – תמונת עתיד
בגישה זו אנחנו מציגים לקהל תמונה של העתיד כמו שהיינו מאחלים לחתן האירוע. לדוגמה “אני מאחל לך שבשנה הבאה ניפגש במשרד גדול יותר, עם צוות גדול יותר ועם המון לקוחות חדשים” או “אני בטוח שבשנה הבאה נברך אותך על השלמת התואר ועל זה שמכל המעסיקים שיריבו עליך הצלחת לבחור את זה שמשלם הכי טוב ומספק הכי הרבה עניין”
אז קדימה, תתחילו לתרגל ושיהיה חג שמח!