נאום “משבר הבנקים” מסידרת “שיחות ליד האח” של פרנקלין ד. רוזבלט
רבים מהמאמרים על ברק אובמה וחילופי השלטון בינו לבין ג’ורג’ בוש כוללים השוואה לכניסתו של רוזבלט לתפקיד ב-1933. גם אז ארצות הברית והעולם היו בעיצומו של משבר כלכלי עמוק והנשיא המכהן (הרפובליקאי הובר) נראה חסר אונים.
כמו היום, גם אז הנשיא הנבחר ניצל את הטכנולוגיה החדישה ביותר בתחום התקשורת כדי ליצור קשר עם הציבור האמריקאי באורח ישיר ולהסביר את כוונותיו ופעולותיו. אותו חידוש מהפכני שרוזבלט ניצל היה הרדיו, והוא קיים לאורך כהונתו הארוכה מסורת שבועית של נאומים מוקלטים בשם “שיחות ליד האח” (fire-side chats), והראשונה מביניהן עסקה במשבר הבנקים. היא היתה מהפכנית לא רק בגלל המדיום החדש אלא גם בגלל היכולת הנהדרת של רוזבלט להסביר מורכבויות פיננסיות בשפה של אנשים פשוטים. הניו-יורק-טיימס כתב למחרת כי “הנשיא הצליח לקחת נושא משעמם ובלתי מובן כמו בנקאות ולהסביר אותו בשפה שכל אדם יכול להבין, אפילו בנקאים”.
רקע הסטורי (וכלכלי)
המשבר הכלכלי פרץ ב-1929 והגיע לשיאו בשבועיים לפני השבעתו לנשיאות של רוזבלט. בתוך מספר ימים פשטו את הרגל כ-4,000 בנקים בכל רחבי ארצות הברית בגלל תופעה כלכלית של אובדן אמון. הצעד הראשון של המימשל הנכנס היה להכירז על bank holiday ולסגור את כל סניפי הבנקים על מנת לעשות סדר ולספק מזומנים לבנקים אשר נפגעו מההתנפוות אבל מצבם הבסיסי היה תקין. כדי שהתהליך יצליח היה חיוני שהציבור ייתן בו אמון אבל אחרי שלוש שנות מיתון הציבור האמריקאי היה חשדן ביותר. הנאום הצליח בתפקיד – בזכות יכולתו של רוזבלט להסביר לציבור (כולל ציבור הבנקאים) את כללי המשחק החדשים נפתחו בהדרגה בימים הבאים כל הבנקים בארצות הברית ונפתחה הדרך למדיניות ה’ניו-דיל’ במסגרתה הוצבו פתרונות ארגוניים למניעת הישנות המשבר (כגון ביטוח פקדונות וחיזוק הבנק המרכזי).
הרטוריקה של הנאום
רוזבלט ניצל את הרדיו שאיפשר לו להגיע ישירות לאזרחים ונשא נאום שאפשר לכנותו ‘מבוא לתורת הבנקאות’ – יותר הרצאה מאשר נאום. הוא פותח בהסבר על חשיבות הטיפול בבנקאות ועד הציבור הרחב צריך וזכאי להבין את פעולות הממשלה, ומציג את מבנה הנאום שלו. לאחר מכן הוא מציג את עקרונות הפעולה של בנק מסחרי בשפה בהירה ופשוטה עם הדגשה של רעיון האשראי – הבנק לא באמת מחזיק את הכסף שהפקדת בכספת אלא מלווה אותו לאחרים. לאחר מכן הוא מסביר את הסיבות למשבר ומדגיש כי הן נבעו למעשה מפאניקה שהזינה את עצמה. בשלב הבא הוא מסביר כיצד פעולות המימשל – סגירת סניפים והדפסת כסף – מיועדות למנוע הישנות של הפאניקה. לבסוף הוא מציג את תוכנית הפתיחה מחדש של הבנקים ומרגיע את הציבור שהבנקים לא יכולים להיפתח כולם ביום אחד ולכן אין להילחץ אם הסניף ‘שלך’ לא נפתח ביום הראשון.
ניתן לשמוע הקלטה של הנאום כאן
פתיחה – אני רוצה להסביר מה עשינו ומה נעשה בשפה מובנת
חלק ראשון: מה זה בנק ומהו משבר בנקים
חלק שני – הפעולות שננקטו לטיפול במשבר
חלק שלישי – תוכנית הפעולה
חלק רביעי – הנחיות לציבור לקראתת חידוש פעילות הבנקים
סיכום – האמון שלכם הוא המרכיב החשוב ביותר בהצלחת התוכנית
It is your problem no less than it is mine. Together we cannot fail.