מהי שפת גוף ולמה היא חשובה?
שפת היא הדרך שבה בני אדם (ובעלי חיים אחרים) מתקשרים רגשות וכוונות. היא נוצרה במטרה לאפשר לבעלי חיים העביר מסרים לבני מינם (למשל ‘הנה אוכל’ ‘אני מעוניין במין’ או ‘בואו נברח’) וגם לחיות אחרות (למשל ‘אם תתקרב לגורים/ילדים שלי אני אתקוף’).
חלקים משפת הגוף הם פונקציונליים, כלומר תגובה שימושית לסביבה (למשל הזדקפות כשנתקלים במשהו הדורש תשומת לב, או הפניית מבט כשעוברת בחורה יפה) שלמדנו לקרוא אחד בשני. חלקים אחרים בשפת הגוף הם סימבוליים, כלומר דרכים להעביר מסרים שנוצרו כדי לאפשר לנו להעביר מסרים (למשל עיווי פנים כשאכלנו משהו לא טעים, או כשכוש הזנב אצל כלב) והפכו לסימן מוסכם על אף שאין להם משמעות לכשעצמם. שפת הגוף פועלת בכל עת שאנחנו ערים ומשדרת את הרגשות שלנו באותו רגע גם כאשר אנחנו אדישים או עייפים ולא חושבים כלל על שפת הגוף שלנו, היא פועלת ומשדרת -מן הסתם – שאנחנו עייפים ואדישים. זו צורת תקשורת קדומה מאד ולכן היא חזקה מצד אחד ופרימיטיבית מצד שני.
אז מה המשמעות של למידת שפת גוף? שפת הגוף ‘צרובה’ עמוק במוח שלנו, ולכן כולנו משתמשים בה באופן שוטף, בין אם אנחנו מודעים לכך או לא.
לכן אנחנו יודעים להיזהר מהביריון השכונתי או מכלב תוקפני למרות שאנחנו לא תמיד יודעים מה הדבר שגרם לנו להיזהר. באותה מידה אנחנו גם משדרים בשפת הגוף סימנים שלא תמיד אנחנו מודעים אליהם – חישבו על הפעמים שהסמקתם בניגוד לרצונכם.
שפת גוף אצל הקהל
מכאן נובע, שגם כאשר אנשים יושבים ומאזינים לנואם בתור קהל הם חשים רגשות ומשדרים אותם כשפת גוף באופן מודע או בלתי מודע. הרגשות הללו יכולים להיות התעניינות, שיעמום, עלבון, שמחה וכדומה, אבל כל אחד מהם ייגרום לתגובה אחרת, שאותה הדובר יכול להבין. יתרון חשוב בלהבין את רגשות הקהל דרך שפת הגוף שלו היא שאנשים שיושבים בקהל לרוב לא חושבים כלל על מה שפת הגוף שלהם משדרת בניגוד לנואמים על הבמה שעסוקים בכך כל הזמן. כתוצאה מכך שפת הגוף שלהם פחות מושפעת מניסיונות לשלוט בה והיא אמינה ומדוייקת יותר.