
טיפ לטיפול בחרדה משאלות ומבלק-אאוטים בזמן נאום
טיפול בחרדת קהל בשיטת ‘הפוך על הפוך’ הוא טכניקה שהוכיחה את עצמה בקורסים שלנו והיא מסתמכת על אחת התכונות של הפוביה החברתית – העובדה שהסובלים ממנה מודעים לחלוטין לכך שהיא בלתי-רציונלית (אם כי כמובן שזה לא אומר שהם יכולים להתגבר עליה).
לכן כשעושים ‘דווקא’ ועושים בכוח את הפעולה המפחידה מגלים שבעצם מדובר בנמר של נייר. במאמר זה מוצגת טכניקה אחת מהשיטה, ובמאמרים הבאים נסקור טיפול בקול נמוך, נטיה לקצר, פחד מבלק-אאוטים ועוד.
להסבר על עקרונות השיטה ולטיפים נוספים
טיפ #5: חרדה משאלות ומבלק-אאוטים – הפתרון: כלל הזהב
אצל רבים הסובלים מפחד קהל קיימת חרדה מיוחדת מפני שאלות מהקהל. אחת הסיבות לחרדה היא חשש מאובדן השליטה שנתונה בידי הדובר שיכול לקבוע על מה לדבר. סיבה נוספת היא החשש שלא תהיה לדובר תשובה טובה לשאלה – אם בגלל שהשאלה מתקילה ואם בגלל שתחת הלחץ הוא ייאבד את היכולת לחשוב. סיבה שכיחה אחרת היא שהשאלות ייגרמו לדובר אובדן קו המחשבה ובילבול.
לכן דוברים חרדים עושים לפעמים מאמץ רב להימנע משאלות ובכך גורמים לעצמם נזק. לדוגמה, הם מדברים מהר ונמנעים מקשר עין עם הקהל וכך מאפשרים לעצמם להיראות כאילו ‘לא ראו’ את היד המונפת או המבט הלא-מבין בעיני הקהל. ברור ששתי הפעולות הללו פוגמות באיכות הנאום, ולמעשה הן גם מגבירות ולא מפחיתות את הלחץ על הדובר מפני שהוא נמצא במצב שבו הוא יודע שהוא מדבר גרוע ושלא מבינים אותו, ולכן מרגיש עוד יותר ביקורתי כלפי עצמו.
הפתרון: כלל הזהב.
את כלל הזהב אנחנו לומדים בקורס בשיעור שעוסק באיך לענות היטב על שאלות, והוא אומר בפשטות “לענות על שאלות רק בין טיעון לטיעון”. מה חשוב להבין הוא שהכלל הזה הוא טכניקת ‘דווקא’ מצויינת להתגברות על פחד קהל.
כאשר אנחנו עוצרים בסוף כל טיעון ובודקים אם יש שאלות אנחנו למעשה מוודאים שמה שהסברנו מובן ושהקהל מתעניין ועוקב. הבדיקה הזו משחררת את אחד ממרכיבי הלחץ הגדולים ביותר – החשש שאנחנו מדברים שטויות והקהל לא מקשיב או צוחק עלינו. יתרה מכך, כאשר אדם בקהל שואל שאלה אנחנו מרגישים בדיאלוג איתו, דבר שהוא נוח בהרבה מההרגשה לדבר לקהל כולו.
מבחינת אפקט ה’דווקא’, הוא פועל כאן בגלל שכאשר אנחנו נמנעים משאלות מהקהל אנחנו נכנעים לחשש שאין לנו מספיק מה להגיד, שייתכן ואנחנו לא יודעים את התשובות. בפועל, אנחנו בד”כ יודעים את רוב התשובות (ואם לא, אז בקורס לומדים איך להתמודד עם שאלה כשלא יודעים), והתוצאה היא הוכחה לעצמנו שאין ממה לחשוש.
י
הטכניקה הקודמת: רצון להתכווץ ולהיעלם – הטכניקה הבאה: טיפול בדיכאון והרגשה רעה מול קהל