ניתוח מצגת: טיפים לעיצוב מצגת מדעית לציבור הרחב
בפוסט הזה אני רוצה לנתח מצגת מדעית המיועדת לציבור הרחב. הנושא שלה הוא ‘ביופסיה נוזלית’ שהיא דרך לגלות סרטן באמצעות בדיקת דם והיא די חזית הטכנולוגיה כיום. בתור מצגת מדעית היא לא מהמסובכות, ועדיין…
הטיוטה הראשונה כוללת כמה שגיאות מתחילים קלאסיות לצד כמה יתרונות לא טריוויאליים בכלל.
ניתוח עיצוב המצגת presentation-draft-review-liquid-biopsy
נתחיל בסגנון: הדברים החיוביים הם שהטקסט קצר, גדול ועקבי – למעשה אין כאן שום דבר שיסבך או יבלבל את הדובר והקהל. מבחינת הטקסט המצגת די מוכנה לשיגור כמו שהיא מלבד שקפים 3 ו-4 שמדי עמוסים.
עוד דבר טוב בסגנון זה שברוב השקפים יש תמונות, ולמרות שהייתי רוצה יותר זה בסיס טוב להתחיל ממנו. במיוחד אהבתי את התמונות בשקפים 3 ו-4 שהן לא רק הכי יפות אלא גם הכי מחכימות. נרצה עוד כאלו.
זה מביא אותי לדברים שדורשים שיפור מבחינת הסגנון: אפשר בקלות להכניס עוד תמונות והרבה יותר גדולות ומעניינות. את כל התמונות במצגת כדאי להגדיל במאות אחוזים. הן איכותיות מספיק כדי לעשות זאת בלי לפגוע ברזולוציה, וכך אפשר יהיה להבין מה רואים בהן. כי דווקא בטובות לא מספיק ברור.
עוד דבר זה השקפים העמוסים מדי שהזכרתי קודם (3 ו-4) את שניהם כדאי פשוט לפצל לשניים, וזה במילא רעיון טוב כי א. המצגת קצרה מדי מבחינת שקפים ו-ב. זה יאפשר להגדיל את הטקסט.
דבר אחרון מבחינת סגנון, שהוא קל לביצוע אבל קריטי להצלחת המצגת זה להחליף רקע. נתחיל הוא דורש המון תשומת לב מבלי לתרום שום תוכן והבנה לשקף מעבר למה שהבנו בפעם הראשונה שראינו אותו בשקף הראשון.
ניתוח התוכן במצגת
ועכשיו לתוכן: הצד החיובי הוא שהמצגת מאד נגישה ומובנת גם לאנשים שאין להם הבנה ברפואה. כמעט שאין ז’רגון והמעט שיש מוסבר.
בנוסף המבנה של המצגת ברור והגיוני והקהל מבין בכל נקודת זמן בדיוק איפה אנחנו ולאן הולכים. גם הדובר שמשתמש במצגת הזו יהיה מחוסן לחלוטין מפני בלק-אאוטים.
מה לשפר בתוכן:
הכי חשוב להכניס הרבה יותר תוכן ויזואלי למצגת. כרגע רק שתי תמונות תורמות להבנה, והשאר ריק (שקפים 2 ו-6) או חסר ערך הסברי לקהל. זה חשוב כי המצגת היא מדעית וללא תוכן כזה נראית שיטחית ובלתי מקצועית. כמעט משהו שנוצר על ידי chatgpt מה חסר? חסר לנו להבין איך נראה גידול? איך נראית עבודת הבדיקה? היה טוב להראות איך נראתה ביופסיה לפני המצאת הביופסיה הנוזלית. גם היתרונות של הביופסיה הנוזלית לא מגובים בעובדות והיה מקום גם להראות איך זה תורם לחיי אדם ובריאותו.
את כל הדברים הללו צריך להראות בתמונות וגרפים.
דבר אחרון שחסר מאד מבחינת התוכן זה שיווק עצמי וקריאה לפעולה. הדוברת אינה נוכחת כלל במצגת ואין לנו דרך לדעת מה עומד מאחורי המצגת הזו (מה שמחזקת את תחושת ה-chatgpt שהיא יוצרת). לשם כך צריך לייצר נוכחות בולטת לדוברת וסוג של תחושת דחיפות למצגת.
תחושת דחיפות תיווצר מקריאה לפעולה. למשל “לכו להיבדק” או תדאגו שקרוביכם נבדקים” או אפילו “תפסיקו לפחד מביופסיות”. משהו שיגרום לנו להרגיש שאכפת לדוברת מהמצגת.
שיווק עצמי ייעשה גם גרפית וגם בטקסט: גרפיקה וטקסט שיסבירו, גם בשקף הראשון וגם באחרון (ואפשר גם באמצע!) את שאלות המפתח של המציג:
- מי הדובר?
- איך הוא קשור לנושא הזה?
- למה אנחנו אמורים להתייחס ברצינות לידע שלו?
- מה הוא רוצה מאיתנו
הדרך הויזואלית לעשות זאת היא תמונה של הדוברת מבצעת בדיקות או עם חלוק מעבדה.
תָג:מצגת, משוב, פאוורפוינט, פרזנטציה