איך להעצים טיעון בעזרת מינוף
פיתוח של טיעון הוא תנאי הכרחי לשכנוע, אבל לא מספיק. הוא עוזר להבין למה הטענה שלנו נכונה, אבל הוא לא מסביר למה הטענה שלנו חשובה. במילים אחרות כדי שטיעון יצליח לשכנע עלינו להראות לא רק שהוא אמיתי ותקף (בעזרת היגיון ובעזרת עובדות), אלא גם שהוא משמעותי. את זה עושים בעזרת מינוף.
מהו בעצם מינוף רטורי?
מינוף הוא פיתוח של הטיעון מעבר להוכחה שלו. זו פעולה שעושים לאחר שהוכחנו את הטיעון, ובה אנחנו מסבירים את המשמעויות או החשיבות של הטיעון עצמו. מינוף יכול להיעשות במילה, או במשפט או אפילו בעזרת טיעון שלם. הדבר החשוב במינוף הוא לא להסתפק בזה שהוכחנו את הטיעון אלא ללכת צעד הלאה ולהסביר לקהל למה הטיעון מחזק את הנאום כולו.
בדוגמאות הבאות המינוף מסומן בקו תחתי, ומגיע אחרי שהטיעון הוסבר וגובה בעובדות: תוכניות טלוויזיה אלימות מעודדות אלימות אצל ילדים, כי הן מראות רק את הצד המרגש של האלימות ואת ניצחון הגיבור ולא את הנזקים שנגרמים והכאב לכל המשתתפים וכך גורמות לילדים לחשוב על אלימות כדבר חיובי. לדוגמה, בבתים בהם יש מנוי לחבילת האקשן של הכבלים יש ילדים אלימים יותר. המשמעות היא שהתוכניות הללו הן לא בידור בלתי מזיק לשעות הפנאי אלא מנגנון המחנך את ילדינו לפגוע אחד בשני.
איך מוסיפים מינוף לטיעון
- להוסיף בסוף הטיעון את הביטוי “וזה חשוב מפני ש____” ולהסביר למה זה חשוב.
כמו בדוגמה שלעיל, הוספת המשפט הזה (או וריאציה שלו, אל תהיו חד-גוניים) גורמת לאנשים להרגיש שהם שמעו משהו חושב. - שאלה רטורית
להפנות לקהל שאלה שהתשובה אליה מובנת מאליו. לאחר הצגת השאלה הקהל נאלץ לחשוב על התשובה, ובכך מגיע למסקנה הרצויה בעצמו.
לדוגמה: “האם הייתם רוצים שהילד שלכם ייצפה באלימות כל היום?” - לקשר את הטיעון לנושא הכללי של הנאום
זו טכניקה ‘הגנתית’, כלומר כזו שנועדה לבסס את הנאום ולעשות אותו יותר יציב ולאו דווקא להרחיב את המסגרת שלו. היא הגנתית כי היא מונעת מצב שבו הסברנו את הטיעון והקהל לא הבין איך הוא קשור לנאום. מינוף מהסוג הזה חשוב במיוחד לאנשים שמרגישים שהם לא מובנים היטב, או לנושאים בהם חשוב להימנע מאי-הבנות.
לדוגמה, אפשר להוסיף לדוגמה שלמעלה את המינוף “ולכן צריך להבין שאלימות על המסך מזיקה בכל מדיום שבו היא מופיעה, וסרטים אלימים גורמים נזק גם כאשר הם משודרים בטלוויזיה“ - להציג הצעה אפשרית לשיפור המצב
זהו מינוף שמרגיש מאד פרקטי, כי הוא גורם לקהל לראות בנאום לא רק הסבר על המצב הקיים אלא גם תוכנית איך לשנות אותו. חשוב כמובן להגביל את זמן ההצעה והנועזות שלה למשהו שנתמך על ידי הטיעון, אחרת מגיעים לבעיית המדרון החלקלק שלהלן.
לדוגמה “ולכן כדאי להטיל מס מיוחד על ערוצים המשדרים סרטים אלימים כדי לצמצם את הכדאיות הכלכלית של חינוך ילדינו לאלימות“. - מדרון חלקלק
זו טכניקת מינוף שמחזקת את הטיעון בכך שהיא מראה איך הדבר הקטן שהוכחנו בו יכול להביא לתוצאות מרחיקות לכת בטווח הארוך. אנחנו יכולים לראות איך השפעה X של הטיעון תגרום עם הזמן ל-2X ולאחר מכן ל-4X ומי יודע מה יהיה בסוף. זו טכניקה שמשמשת היטב אנשי השקעות שמנסים לשכנע ביתרונות שהם מוכרים, וכן נביאי זעם הרוצים להזהיר גם מסכנות פעוטות.
לדוגמה “וצריך להבין שהנזק לא נעצר בילדות, כי לאורך כל חייהם צופי הטלוויזיה נחשפים לאלימות כדבר חיובי ואם בילדות זה הופך אותם ליותר אלימים, אז בנעורים זה יהפוך אותם לחיילים יותר אלימים ולאחר מכן לבני זוג יותר אלימים ולהורים יותר אלימים“ - להתפתח מהמינוף לטיעון הבא (שירשור)
זו טכניקה שהיא למעשה לא רק מינוף אלא גם אבן דרך מבחינת המבנה של הנאום. אם הנאום שלנו בנוי כך שטיעון אחד נבנה על השני, אפשר להשתמש בטכניקת המינוף כדי לעבור מנושא לנושא.
לדוגמה: “ועכשיו אחרי שהבנו את הנזק שנגרם מהאדרה של אלימות, אני רוצה לדבר על הנזק שנגרם מכך שהילדים לומדים טכניקות אלימות חדשות מאותם סרטים“
סיכונים אפשריים במינוף
בזבוז זמן
מינוף לוקח זמן, ומינוף טוב לוקח לפעמים הרבה זמן. חשוב עוד יותר להיזהר שלא למנף את כל הטיעונים בנאום באותו אופן כי זה נעשה משעמם. למעשה, אפילו לא חייבים תמיד למנף את כל הטיעונים (כי לא כולם חשובים באותה מיד).
הגזמה ומדרון חלקלק
מאד קל להגזים במינוף, והגזמה במינוף בולטת יותר מאשר הגזמה בהסבר או בעובדות. למעשה המינוף הכי טוב הוא זה שנזהר מאד לא ללכת הרבה מעבר למה שהוכח בטיעון.
הירשם עכשיו לקורס דיבור מול קהל