ביום רביעי הקרוב, 25 ביולי אני עורך הרצאה על המשבר הכלכלי באירופה. ההרצאה תתקיים בהזמנת מועדון הדיבייט של אוניברסיטת תל אביב (כחלק מפעילות ההכנה של נבחרת המועדון היוצאת לאליפות אירופה), אך הציבור הרחב מוזמן.
- מחיר: הכניסה בחינם אך מחייבת הרשמה מוקדמת (ע”ב מקום פנוי)
- מקום: אולם 413, בניין סאקלר (הפקולטה לרפואה) אוניברסיטת תל אביב
- זמן: יום ד’, 25 ביולי, 18:00 עד 19:15 (משוער)
תוכן העניינים
בכוונתי להתחיל ברקע על האיחוד (אילו מדינות הצטרפו ומתי, מה השיקולים הפוליטיים בעד העמקה ו/או הרחבה וכד’) והמוסדות שלו (המועצה, הפרלמנט, מועצת השרים ופורום היורו). בשלב זה לא נציג טיעונים שישמשו בדיבייט אלא רקע עקרוני שיאפשר לדיבייטורים להבין על מה הם מדברים ולא לעשות צחוק מעצמם מול קבוצות אירופיות.
לאחר מכן נעשה רקע כלכלי על הקמת היורו – מהו איחוד מוניטרי, מה החובות של המדינות החברות מבחינה פיסקלית ומוניטרית (ומהן בעצם מדיניות פיסקלית ומדיניות מוניטרית…), ואת היתרונות והחסרונות של הקמת היורו.
בשלב הבא נדבר על המשבר הכלכלי הנוכחי עם סקירה קצרה על ההתפתחות שלו ב5 שנים האחרונות ממשבר משכנתאות אמריקאי (הסבר קצרצר) דרך התמוטטות מערכת הבנקאות העולמית (בינוני) דרך מיתון כלל עולמי (קצר) ועד המשבר הנוכחי. בשלב זה לא יהיו הרבה טיעונים מעשיים, אבל יהיה שפע של דוגמאות שימושיות לדיבייט והסבר על איך להשתמש בהן גם בעמדות פרו-קפיטליסטיות ואנטי-קפיטליסטיות.
בשלב האחרון נדבר על המשבר הנוכחי ביורו כשנציג אותו משתי זוויות – לפי התיאוריה המוניטריסטית של גרמניה, הבנק המרכזי והימין הפוליטי, ולעומתה הכלכלה הקיינסיאנית של פול קרוגמן, המחאה החברתית באירופה (וכנראה גם סטנלי פישר).
בשלב זה נציג איך כל פילוספויה מסבירה את הסיבות למשבר, מצבו הנוכחי, הפתרונות הכלכליים והטיעונים בעד/נגד אותה מדיניות.