מבנה ודרישות הקורס לדיבור מול קהל
הקורס לדיבור מול קהל שונה במידה רבה מכל קורס שעברת באוניברסיטה או מקצוע שלמדת בתיכון. הסיבה לכך היא שהקורס אינו מתמקד בללמד חומר אלא בלהקנות מיומנות. במילים אחרות, אין שום ערך לידיעה מעמיקה של החומר התיאורטי שבדפים הבאים – יש ערך רק ליכולת להוציא אותם לפועל בהתאם לאופי, לאישיות ולצרכים האינדיוידואליים שלך. כתוצאה מכך הדרישות בקורס שונות (בחינה בע”פ על כל החומר בכל שיעור, למשל…) וכדי למצות אותו צריך להתייחס אליו אחרת.
מבנה הקורס
הקורס מקיף 7 מפגשים בני שלוש שעות, המורכבים חלק תיאורטי, חלק של תרגול, וחלק של משוב.
כל מפגש כולל פתיחה ‘הרצאתית’ שבה נלמדת טכניקה חדשה או כלי רטורי (איך לפתוח נאום, איך להתמודד עם הפרעות מהקהל וכד). לאחר מכן, עיקר השיעור מוקדש לתרגול. יש הקפדה על כך שכל משתף יתרגל כל שיעור – בלי תירוצים ובלי התחמקויות. בכל שיעור מתרגלים לא רק את הטכניקה החדשה שנלמדה, אלא גם את כל הטכניקות שנרכשו מתחילת הקורס במטרה להבטיח ששום מיומנות לא נשכחת ואובדת. בסוף כל שיעור כל משתתף מקבל משוב מפורט המציג את נקודות החוזק והחולשה וכן המלצות מדוייקות לשיפור. בתחילת הקורס המדריך נותן את כל המשובים האישיים. ככל שהקורס מתקדם, המשתתפים לומדים לתת יותר ויותר את המשוב בעצמם.
דרישות הקורס
- נוכחות
קיימות שלוש דרכים בהם בני אדם לומדים: מהסברים, מניסיון ומחיקוי. שני האחרונים מחייבים נוכחות פיזית בכיתה. לפיכך חשוב להגיע לכל השיעורים ובאותו הקשר גם חשוב להגיע בזמן: הפתיחה של כל שיעור מוקדשת לחזרה והעמקה של השיעור הקודם ויש לה ערך חשוב בהצלחה בתירגול בשיעור. מכיוון שהתגברות על פחד קהל מושתתת על רצף הצלחות בנאום, החסרה של חוליה שכזו עשויה לפגוע בהתגברות על פחד קהל.
ואם אתם נאלצים להחסיר? כדאי להשלים שיעור שהוחסר עם קבוצות אחרות הלומדות את הקורס. קבוצות אלו אמנם נמצאות בשלב אחר של הקורס ולכן לומדות חומר שונה, אבל התרגול שאתם תקבלו יהיה לפי הצרכים שלכם. באותו אופן מדי פעם תראו תלמידים שהחסירו שיעור בקבוצות אחרות מצטרפים אלינו. - השתתפות
מבין שלושת דרכי הלימוד שהוזכרו, אחת (למידה מניסיון) אפשרית רק מתוך השתתפות פעילה, ולכן חשוב לא רק להיות בכיתה אלא גם לשאול שאלות ולהשתתף בדיונים. כמובן שלאלו הסובלים מפחד קהל הדבר קשה, במיוחד בשיעורים הראשונים, ולכן התירגולים הפרונטליים הם חובה ואי אפשר להתחמק מהם. ועדיין, ככל שתשאלו יותר שאלות ותשתתפו בדיונים בכיתה תרוויחו מעל ומעבר לתרגולים הפורמליים. ההשתתפות הזו תהיה עבורכם גם מדד למידה שבה התגברתם על פחד קהל. - כתיבה
למרות שתקציר ההרצואת ניתן לכל משתתף, יש חשיבות רבה לכתיבה במהלך השיעור – גם בחלק התיאורטי, גם בתירגול וגם במשוב. בחלק התיאורטי חשוב לכתוב (לפחות בתמצית, ואת הדברים שלא מופיעים בחומר הכתוב) כי כתיבה עוזרת לארגן את המידע ולהכניס אותו לזיכרון לטווח ארוך. בתירגול חשוב לכתוב כי בהמשך הקורס כל משתתף יידרש להגיב לנאום (להסביר אותו, לסתור אותו, או לתת לו משוב), ותגובה יעילה ובטוחה בעצמה צריכה להיות מבוססת על רישום נכון, ורישום נכון הוא מיומנות המחייבת תירגול. בשלב המשוב חשוב לרשום כי ניתנים שם טיפים רבי חשיבות שאינם מופיעים בפרקים התיאורטיים.