נימוסים והליכות – איך להתנהג נכון בחברה
מאת: לי תום-דותן
אחד הדברים החשובים ביותר בתקשורת בין אישית היא לדעת נימוסים והליכות.
הבעיה בחוסר נימוס היא שלרוב לא יעירו לכם על המשגים החברתיים שלכם – אנשים חדשים פשוט יתייגו אותכם כפרסונה נון-גרנטה (אישיות בלתי רצויה) ויתרחקו ממכם מבלי שבכלל יהיה לכם סיכוי להבין מה עשיתם לא נכון.
מכיוון שאין הזדמנות שניה לעשות רושם ראשוני, אני רוצה לעבור איתכם על מה לא כדאי לכם לעשות במפגש ראשון שלכם עם אנשים חדשים:
לדבר בנייד או לסמס במהלך השיחה
בואו נגיד את זה כך- כשאני מלמד אנשים איך להתחמק משיחות לא רצויות, אני מציע להם להעמיד פנים שהם מדברים או מסמסים.
ולא זה לא גורם לכם להראות עסוקים או נחשקים יותר. גם אם יש לכם אייפון דור עשירי והנייד שלכם יודע לעשות מסאג’ תנסו להשאיר אותו במקום מוסתר ותנו לצד השני את התחושה שאתם מרותקים לכל מילה שלהם.
להיות גסי רוח לנותני שירותים
זה לא משנה אם מדובר במלצרית, במאבטח, בסדרן הקולנוע או בברמן… חוסר נימוס מרחיק אנשים ממכם וגורם להם לחשוב שאתם “לא נחמדים”. תזכרו שהרבה אנשים עבדו בשלב זה או אחר כנותני שירותים בעצמם והם עלולים לוקחת את הגישה שלכם באופן אישי.
בנוסף, כאשר אנחנו נפגשים עם אנשים בפעם הראשונה הם בוחנים אותנו, ומחפשים רמזים על מי אנחנו באמת. התנהגות גסה לאדם שלישי תגרום להם לחשוד שהיחס שטוב שהם מקבלים הוא העמדת פנים.
לאחר
לאחר לכל פגישה נחשב לא מנומס. אתם לא באמת מצפים שמי שאתם מאחרים לו יבלה את החמש-עשר-עשרים דקות איחור שלכם בלחשוב על כמה אתם נהדרים, נכון?
זה יכול להתפרש כהתנשאות מצדכם כאילו אתם חושבים שהזמן של האחרים לא חשוב לעומת הזמן שלכם. או לחילופין יחשבו שאתם לא מסודרים ולא מאורגנים. אף אחד לא אוהב לחכות!
להתייחס למי שאתם איתו כעובדת סוציאלית
אלא אם אתם נפגשים עם הפסיכולוגית או הקואוצ’ר או החברה הכי טובה, אל תפילו את כל הצרות שלכם על בן שיחכם. מותר לחשוף חולשות ואין צורך להעמיד פנים של סופרמן או וונדר-וומן, אבל אל תפילו את כל הצרות שלכם עליו.
אני תמיד מציעה להיות מי שאתם. אבל אין שום צורך במפגש ראשוני עם אדם זר ולא משנה אם מדובר בפגישה עסקית או בפגישה רומנטית לחפור ולספר את כל הצרות שלכם – שפיטרו אתכם מהעבודה, שאימא שלכם מציקה לכם, שאתם סובלים מביטחון עצמי נמוך וכולי.
כשראיינתי גברים ונשים על אילו נושאים הם מוצאים דוחים או משעממים גברים אמרו שעבורם אחד הדברים הדוחים היו נשים שחופרות על הדיאטה שלהן ועל העליות או הירידות במשקל שלהן. נשים התלוננו בעיקר על גברים שמשעממים בסיפורים יבשים מהווי העבודה שלהם או לחילופין חולקים איתם את רגשותיהם על המתרחש בעולם הספורט.
להתפלצן
אחת הדרכים להרוס את העניין של בן אדם איתו אתם משוחחים, היא לנסות להרשים אותם עם מה שאתם יודעים, את מי אתם מכירים, כמה כסף אתם עושים או עד כמה אתם מצליחנים. זה בדרך כלל משדר את ההפך שאתם נואשים ושאין לכם באמת מה להציע כבני אדם וזה פשוט מסריח ממאמץ.
אחת המשתתפות במדגם סיפרה על מפגש שלה עם בחור שהתיימר להיות “מחונן” וחבר ב”מנזה” (אגודת הגאונים שמקבלת רק אנשים בעלי אי קיו גבוהה במיוחד) וניסה לעשות עליה רושם על ידי שימוש במילים מפוצצות. מסתבר שהיא מדריכת פסיכומטרי ולא רק שהוא שיעמם אותה למוות הוא גם טעה בשימוש שלו במילים כמו אוקסימורון ופוזמקאות…. בקיצור יצא דביל…
להשתכר
לפעמים באירועים חברתיים בהם יש אלכוהול אנשים מנסים למצוא את האומץ שלהם “בתחתית הבקבוק”. הם חושבים שאם הם ישתו כמה כוסות הם יתפסו “באז” ויצליחו לגשת ולהתחיל לשוחח עם אנשים חדשים בלי בעיה….
האמת היא שהם צודקים עד רמה מסויימת. כוסית יין אחת, כוס בירה או כמה צ’ייסרים זה בסדר, הם אפילו יכולים לעזור לכם להשתחרר ולהיכנס למצב רוח דברני – אבל כמות מעבר לזה עלולה להיות קטלנית לכישורי השיחה שלכם.
הרבה אנשים שיכורים חושבים שהם משעשעים ומקסימים כשהאמת היא שהם נתפסים כפטאתים ומשעממים, ובגלל האלכוהול הם גם לא יכולים לדעת שהם כאלו. באמת שעדיף להיות בשליטה וגם ריח פה אלכוהולי הוא לא בדיוק תענוג….
למתוח את הזמן
הימנעו במפגשים חדשים מ”תסמונת הגלידה” – כמו שאכילת חבילת גלידה שלמה יכולה להיות מאד כיפית באותו הרגע אבל אח”כ אתם עלולים להישאר עם בחילה וחוסר רצון לאכול יותר מהגלידה הזאת בחיים. לכן המינון הראשוני בשיחה הוא חיוני. השאירו טעם של עוד. אין שום סיבה במפגש חברתי “להדבק” לבן אדם אחד כל הערב. שימו לב לסימנים מסגירים לזה שהאדם איתו אתם מדברים מתחיל לאבד עניין בשיחה – העיניים שלו נודדות למקומות אחרים, יהיה חוסר מנוחה בשפת הגוף כמו הזזת הרגל או טיפוף עצבני באצבעות, הגוף שלו יתחיל לנטות הרחק מכם – האידיאל הוא לחתוך את השיחה הרבה לפני שהסימנים הללו מתחילים….
ברגע שיש לכם מודעות קל מאד להמנע מלעשות טעויות והדרך לרושם ראשוני ללא רבב סלולה בפניכם.