איך לגרום לאנשים לחבב אותכם יותר בלי מאמץ
מאת: לי תום-דותן
כאשר אתם מחפשים להכיר חברים חדשים, להקסים לקוחות או לחזר אחרי בן או בת זוג פוטנציאלים יש שיטה מאד קלה שיכולה לעזור לכם לפתח שיחה בקלות ולגרום לאנשים לבב ולהמשך אליכם – תבקשו עזרה!
אני מניחה שהמשפט הזה צריך הסבר. כי הוא נוגד את מה שלמדנו מגיל קטן מאימא, אבא, סבא סבתא, גננות ומורים – ככל שנעשה, ככל שנשקיע, ככל שנציית ונהיה “ילדים טובים” ככה יאהבו אותנו יותר וירצו אותנו יותר.
אז אני כאן כדי לנפץ את המיתוס.
הרבה אנשים חושבים שכדי לגרום לאנשים לחבב אותם הם צריכים להשקיע מעל ומעבר, לתת כמה שיותר.
“ככל שאני אתן יותר, ככה ירצו אותי יותר” הוא משפט שגוי ששמעתי יותר מפעם אחת מגברים ומנשים כאחד. אנשים מאמינים שחיבה אפשר “לקנות” על ידי מאמצים.
אם אתם – תתנו/תנקו/תשטפו/תסיעו/תקנו/תבשלו/תזמינו וכו’ ככה הצד השני יראה הוא בעצם לא יכול בלעדיכם ואתם אנשים נהדרים ומשתלם להיות חברים שלכם….
מתכנתים אותנו מגיל קטן לתת ולהשקיע לכאורה כדי לקבל אהבה בתמורה. אבל המציאות היא אחרת. אנשים יחבבו אותנו יותר אם נאפשר להם להשקיע בנו.
לא רוצים לצאת פראיירים
מחקרים שמומנו על ידי חברות פרסום ושיווק גילו שנאמנות ואהבה למוצר גדלים יותר ככל הלקוח משקיע במוצר ולא ככל החברה משקיעה בלקוח.
נשמע מטורף?
הנה ההסבר הפסיכולוגי – זה נקרא “תסמונת הפראייר” (האמת שבמחקרים פסיכולוגיים זה נקרא דיסונאנס, הנה סיכום מחקרי יותר). ברגע שאתה משקיע במשהו הרצון שלך לאהוב אותו גדל.
ברגע שמישהו השקיע בי, אפילו בצורה המינימאלית ביותר האינטרס שלו לחבב אותי גדל, אף אחד לא רוצה לצאת “פראייר” ולהשקיע במישהו שלא שווה את ההשקעה.
סוד ידוע של אנשי מכירות הוא לבקש מהלקוח טובה – אפילו אם זה רק כוס מים. חברות ומותגים גדולים מבקשים מכם הלקוחות לאסוף מכסים, לצייר ציורים, לשלוח פקקים, להצטלם לסרטונים וכו’ בגלל שיש להם אינטרס כלכלי שאתם תתאמצו למענן.
ברגע שאתם עושים משהו עבורם באופן תת הכרתי אתם מחבבים אותם יתר ורמת הנאמנות שלכם לחברה עולה.
מחקרים נוספים בתחום גילו שכל שהמחיר של מוצר עולה יותר ככה אנשים נוטים לדווח על שביעות הרצון שלהם מהקנייה – גם במקרים של מוצרים זהים שרק תומחרו אחרת!!
סוגים שונים של עזרה
אל תפחדו לבקש עזרה סך הכל אנשים בישראל מאד אוהבים לעזור. אילו סוגים שונים של “טובות” שאתם יכולים לבקש כשאתם נתקלים באנשים חדשים:
בקשו חוות דעת
מבחינה פסיכולוגית כאשר מבקשים את חוות דעתו של הזולת, זה גורם לו להרגיש חשוב ונותן לו הזדמנות להוכיח את היכולות שלו. לכן אני ממליצה בחום שתשאלו לדעתם של אנשים איתם אתם מתקשרים. זו אחת הדרכים היעילות ביותר כדי להתחיל שיחה.
אתם יכולים לבחור נושא שקשור לסביבה המידית שלכם או נושא כללי יותר, כמו אופנה, יחסים, ספורט, רכילות, סלבריטאים, או נושא מאירועי היום. בת’כלס כמות הנושאים היא אינסופיות. הדבר החשוב לזכור הוא שזה ייראה כאילו אתם מעוניינים באמת לקבל חוות דעת של מישהו.
למשל בחורה שנמצאת באירוע חברתי ורואה מספר גברים חמודים משוחחים על כדורגל יכולה לגשת לאחד מהם ובלי להתבייש פשוט לשאול “החברות שלי ואני לא מסכימות על משהו, אולי אתם יכולים לעזור לענות על זה, מה זה בכלל נבדל?”
אם השאלה מעניינת מספיק, אנשים יקפצו על ההזדמנות להשיב והנה התחלתם שיחה…
בקשו עזרה טכנית
לביישנים שקשה להם לפתח שיחה עזרה טכנית יכולה להיות הדרך המושלמת להתחיל לתקשר עם בן אדם זר. הנה כמה דוגמאות לעזרה פרקטית שיכולים להעניק לכם
- עזרה בהחלפת גלגל
- מילה שחסרה לכם בתשבץ
- התלבטות בין שני פריטים בחנות
- עזרה בלבחור משהו לאכול או לשתות
- לעזור לכם לסחוב משהו “כבד”
- לשים לכם עין על החפצים
- לעזור לכם למצוא את הדרך ש”הלכתם לאיבוד”
אז מה אפשר להסיק מכאן על תקשורת בין אישית?
בכל פעם שאתם לא מאפשרים לצד האחר לעשות משהו עבורכם אתם בעצם מסרסים אותם מלחבב אתכם.
כל “שבי שבי” או “אין צורך” או “זה בסדר אני אסתדר לבד” שהוכנסו לנו לווריד (גם אם לא באנו מפולניה) מרחיקים מאיתנו אנשים שיכלו לחבב אותנו אם היינו מאפשרים להם לעשות למעננו.
אני ממש לא מעודדת פה אנשים להפוך לנצלנים. אבל אני מעודדת אתכם לאפשר גם לצד השני לתת לכם מדי פעם מבלי להרגיש חוסר נעימות.