מהו ההבדל בין לשכנע לבין להרשים?
בדרך כלל – אבל לא תמיד – המטרה שלנו בהופעה מול קהל היא לשכנע. יכולות להיות מטרות אחרות: להסביר, להתנצל, להצחיק, לעניין ואפילו לבלבל. אבל בדרך כלל המטרה שלנו תהיה לשכנע.
במקביל, הרבה פעמים אנחנו נרצה גם להרשים את הקהל. זה בלי ספק יכול לעזור בתהליך השכנוע: אנשים בהחלט ישתכנעו יותר בקלות ממישהו מרשים. ולכן הרבה פעמים יצירת רושם היא חלק הכרחי מדיבור מול קהל.
אבל לא תמיד*.
איך להרשים ואיך לשכנע?
הדרך הכי טובה להרשים היא בעזרת מספרים ונתונים. היתרון של מספרים, שהוא גם החיסרון שלהם, הוא שקשה לזכור אותם וצריך להיות מומחה רציני מאד בתחום כדי לדעת אותם היטב. לכן כאשר משלבים נתונים כמותיים בתוכן שלכם אנשים מניחים באופן אוטומטי שאתם מומחים רציניים מאד באותו תחום. בנוסף הצגה של נתונים היא דבר מהיר ולכן כאשר יש לכם מגבלת זמן זו תהיה הדרך הכי קצרה להעביר מסר חזק.
אז למה מספרים מרשימים ולא משכנעים
מפני שמאותה סיבה שנתונים הם דבר מרשים שאחרים לא יכולים להציג, הם מאפשרים לזייף מומחיות על ידי זריקה של מספרים והסתמכות על כך שרוב האנשים לא יידעו לערער עליהם. ולכן אנשים מרגישים חשדנות מסויימת כלפי מי שמציג להם מספרים שאין להם דרך להעריך. בנוסף, העובדה שאותו אדם יודע נתונים שאין להם דרך להעריך יוצרת הפרדה ברורה ביניהם כקהל לבינך כדובר, וההפרדה הזו יכולה בקלות ליצור תחושת ריחוק.
רוצים לשכנע? ספרו סיפור שאנשים יתחברו אליו
(*לפעמים אפילו קורה שלהרשים זה דווקא ההיפך מלשכנע. לפעמים קורה שמרוב שהתאמצנו לעשות רושם אנחנו מרחיקים את עצמנו מהקהל וגורמים לו לא-לחבב אותנו.)