
טיפ לטיפול בדיבור מהיר ולחוץ
טיפול בחרדת קהל בשיטת ‘הפוך על הפוך’ הוא טכניקה שהוכיחה את עצמה בקורסים שלנו והיא מסתמכת על אחת התכונות של הפוביה החברתית – העובדה שהסובלים ממנה מודעים לחלוטין לכך שהיא בלתי-רציונלית (אם כי כמובן שזה לא אומר שהם יכולים להתגבר עליה).
לכן כשעושים ‘דווקא’ ועושים בכוח את הפעולה המפחידה מגלים שבעצם מדובר בנמר של נייר. במאמר זה מוצגת טכניקה אחת מהשיטה, ובמאמרים הבאים נסקור טיפול בקול נמוך, נטיה לקצר, פחד מבלק-אאוטים ועוד.
להסבר על עקרונות השיטה ולטיפים נוספים
טיפ #2: בעיה: דיבור מהיר ולחוץ – הפתרון: ל-ד-ב-ר ל-א-ט
ישנם אנשים שהחרדה גורמת להם לדבר יותר מהר – בגלל שאם הם ידברו מהר אז הנאום ייגמר מהר והם יוכלו ללכת, ובגלל שאדרנלין גורם לנו להאיץ את קצב הדיבור. הבעיה היא שדיבור מהיר דווקא מגביר את הלחץ. כאשר אדם מדבר מאד מהר רמת האדרנלין שלו עולה (אתם יכולים לנסות את זה עכשיו ולראות שזה קורה), והוא מתרגש יותר, ולכן תחת לחץ נעשה חרד יותר. בנוסף, בגלל שהוא מדבר מהר הוא לא מסוגל לחשוב על כל מה שהוא רצה להגיד, ואז מגלה שהוא לא התנסח כפי שרצה או לא דיבר על כל הנקודות שהתכוון לדבר עליהן, דבר שגורם לתחושת כישלון שגם היא מגבירה פחד קהל בטווח הבינוני.
ואיך עובד הפיתרון: מה שאנחנו מתרגלים בקורס לדיבור מול קהל, ובעיקרון אפשר לנסות את זה בכל סוג של דיבור מול קהל – הוא להכריח את עצמנו לדבר לאט, וככל שהלחץ יותר גדול (ולקראת סוף הקורס אנחנו יוצרים לחצים חריפים מאד לצרכי תירגול) הדיבור נעשה יותר ויותר א-י-ט-י.
זה משיג לנו כמה וכמה תוצאות מאד טובות. קודם כל, אנחנו נרגעים, בגלל שדיבור איטי הוא דבר מרגיע, לפעמים אפילו קצת מרדים. דבר שני, הנשימה שלנו נעשית יותר סדירה, וכידוע אין דבר מלחיץ יותר מאשר נשימה בלתי סדירה. למעשה כשמדברים מהר במיוחד אפשר אפילו להגיע למצבים של היפר-ונטילציה. דבר שלישי יש לנו יותר זמן לחשוב, ולכן אנחנו מתנסחים בצורה יותר רהוטה ומבטאים את המילים בצורה יותר בהירה. דבר רביעי אנחנו מקרינים הרבה יותר ביטחון כלפי חוץ, כי אנשים שמדברים לאט נשמעים רגועים וסמכותיים.
אבל מעבר לכל היתרונות הללו של האטת קצב הדיבור, יש יתרון אחד גדול בכך שאנחנו מראים (לאחרים, אבל גם לעצמנו) שליטה על הפחד.
הטכניקה הקודמת: קושי ביצירת קשר עין – הטכניקה הבאה: לטפל ברצון להתכווץ או להיעלם