נגד ההתנגדות של מדינת ישראל לקידום המכונית החשמלית
מאת יריב זילברמן
הנאום הוצג במסגרת סדנה לדיבור לפני קהל
אני אדבר היום על ההתנגדות לסיוע של מדינת ישראל למימון המכונית החשמלית.
בשנים האחרונות המודעות העולמית לבריאות ולאיכות הסביבה הולכת ותופסת תאוצה. כתוצאה מהמודעות ההולכת וגוברת הקים שי אגסי מבכירי SAP העולמית לשעבר את חברת BETTER PLACE אשר מטרת החברה היא לפתח ולייצר את המכונית החשמלית אשר תפתור עבור מדינת ישראל את בעיות זיהום האוויר והתלות בנפט (בעולם הערבי) ובשורה תחתונה מכונית ידידותית לסביבה.
השאלה הנשאלת כאן,האם זה באמת הסכם שעושה הרבה מאוד שכל, לכל הצדדים? עבור רנו-ניסאן ושי אגסי, התשובה היא “כן”: הם אכן מסכנים מיליוני דולרים, אלא שמדובר – בעיקר במקרה של רנו – ב”כסף קטן”. בתמורה לכספם, הם מקבלים לא פחות מהתחייבות של מדינת ישראל להעניק למכונית חשמלית הטבות מיסוי חסרות-תקדים. המשמעות היא רווחים כספיים גדולים מהקמת התשתית הנחוצה עבור אגסי, ושדה ניסוי בקנה-מידה ארצי עבור רנו.
למה להתחיל דווקא אצלנו? לדברי הצרפתים, השוק הישראלי הוא פלטפורמת ניסוי מצוינת לטכנולוגיה חדשה מסוג זה. הסיבה לכך נעוצה באופייה של מדינת ישראל, בה כל הערים הגדולות (באר-שבע וחיפה, למשל) נמצאות במרחק של לא יותר מ-150 ק”מ ממרכז הארץ – תל-אביב וירושלים.
יתרה מכך, בישראל 90% מהנהגים נוסעים פחות מ-70 ק”מ ביום.
אני בעד פרויקט שכזה אך לא במימון מדינת ישראל .מדובר בהטבות מס משמעותיות אשר יגרמו להפסד של מיליונים במיסים –פטור ממס,אגרת רישוי מופחתת,שווי שימוש מופחת ,פטור ממס על יבוא מצברים.כיום אסור לממשלת ישראל להיכנס לפרויקט הזה משלוש סיבות והן:
1. התחברות הון ושלטון –חיבור של הנהגה עם כסף זה דבר אסור כי הוא מוביל לשחיתויות ומייצג אינטרס של בעלי ההון
2. חוסר כדאיות כלכלית – במדינה קטנה כמו שלנו אנחנו נהווה מעין פיילוט לכל העולם.
3. סביבתי- נעביר את הזיהום מהאגזוזים לארבות תחנות הכוח
טיעון 1 . הון ושלטון –חיבור של הון ושלטון הוא לא דבר בריא שכסף וכוח מתחברים יחד ובמיוחד במדינת ישראל שרוב הפוליטיקאים שיושבים להם שם הם לא שם בגלל האינטרס של המדינה אלא בגלל האינטרס האישי שלהם – דוגמא מהעבר של הון ושלטון היא “פרשת האי היווני” בו דודי אפל שהוא בעל הממון ועם קשרים טובים במוסדות השלטון במיוחד עם הליכוד וש”ס “על-פי כתב האישום מתומצת מכתבה ב YNET שפורסמה בתאריך 21.1.2004, אפל סבר כי אם יהדק קשרים עם אנשי ציבור יווניים עם מעמד והשפעה, יצליח לשנות את ייעוד הקרקע עליה רצה להקים את אתר התיירות. במסגרת זו פעל אפל להזמין אנשים רמי דרג לביקורים בישראל, באיצטלה ממלכתית או רשמית, ולהפגיש אותם עם בעלי תפקידים בכירים בישראל ועוד מתן שוחד בעקיפין בין היתר כמו כן השתמש בבכירים שיפגשו עם אותם בכירים מיוון על מנת לקדם את עסקיו, הבטיח לבנו של ראש הממשלה אריאל שרון 10,000$ לחודש ועוד בונוס של מיליון דולר תמורת הצטרפות לפרוייקט (מעיין שוחד עקיף)0למרות שלא היה לו את הניסיון המתאים) .
במקרה של המכונית החשמלית המדינה לא נכנסת כשותפה בפרויקט ובחברה אלא היא תממן חלק מהעלויות בצורות שונות שמעורכות במאות מיליוני דולרים ,במילים אחרות המדינה תממן את העשירים .
פרויקט המכונית החשמלית זה לא משהו חדש לגמרי,חברות כבר מפתחות מכוניות חדשות כגון גנר’ל מוטורס ,פיאגו שהגיעה כבר לישראל.
השותפים בחברת BETTER PLACE הם קונצרן רנו –ניסן ,האחים עופר,שי אגסי ומשקיעים נוספים שכולם בעלי ממון. קצת לסבר לכם את האוזן מי הם האחים עופר? בעלי השליטה בחברה לישראל,עכשיו קונים את כימיקלים לישראל,בעלי בנק,בתי מלון,מרכזי קניות,נכסי נדל”ן ועוד המון פעילויות בארץ ובעולם ,זה אומר שיש להם את המימון לפרויקט אז אני שואל מדוע הם זקוקים מימון ממשלתי?למה שהפרויקט הזה יהיה זקוק להטבות מס אדירות? הרי הם אלו שבסוף יגרפו את הכסף לכיס שלהם –נכון המדינה עוזרת להמון יזמים אך לגופים כמו רנו,האחים עופר ועוד יזמים בעליי ממון שיגרפו את הכסף לכיסם אין הצדקה לממון מצד המדינה ,המדינה מקדמת את המכירות של הפרויקט כבר מההתחלה.כבר בתחילת הדרך אנו מזהים פעילות לא תקינה:
לדוגמא – על פי כתבה שפורסמה באתר דה מרקר בתאריך20.11.2007 בשם עמותת אומ”ץ: “אגסי לא הציג תוכנית עסקית אבל יקבל תמיכה ממשלתית” הכתבה עוסקת בזירוז בקשתם של היזמים בפרויקט להטבות ממשלתיות למרות שהם לא פעלו כמקובל וכתוצאה מכך הוגשה עתירה של תנועת אומץ.
“עמותת אומ”ץ – אזרחים למען מינהל תקין וצדק חברתי – העלתה חשש כי הממשלה אימצה את הפרויקט מתוקף קשריו של עופר עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט. “על פי מידע שהגיע אלינו ממקורות מוסמכים, אולמרט ואתה דוחפים לזרז במסגרת קיצורי דרך את מילוי בקשתם של היזמים להטבות ממשלתיות. זאת, למרות שהם לא פעלו על פי המקובל”
כאן ישנה עוד הוכחה כי ישנו קשר לא תקין בין הון לשלטון.
והנה ,חיזוק מהמדען הראשי -לא הוגשה כל תוכנית עסקית מסודרת הוצגו רק רעיונות ואין תוכניות מו”פ וטכנולוגיה והממשלה אישרה את מימון התוכנית מה שלא קורה בד”כ :בכתבה שפורסמה באתר דה מרקר בתאריך 19.12.2007 “בשם שי אגסי צריך לעשות שעורי בית”
השבוע היה זה תורו של המדען הראשי במשרד התמ”ת, אלי אופר, לספר לנו שהמלך הוא עירום. “אם אדע מהי התוכנית הטכנולוגית ומהו המחקר והפיתוח (מו”פ) מאחוריה, אוכל להעריך את ההיתכנות הטכנולוגית שלה, כפי שנהוג לבצע במשרדי“, אמר אופר, העומד בראש ועדה שמינתה הממשלה להערכה טכנולוגית של המיזם.
ממשיך המדען הראשי ואומר:
“בדיקת היתכנות אפשר לעשות על בסיס עובדות, לא על בסיס רעיונות, ובינתיים הוצגו לי רק רעיונות. אני צריך משהו קונקרטי כדי לחוות דעה.” אין למה שהוצג שום דמיון למה שעושה מדען ראשי, כשהוא בודק תוכניות מו”פ וגוזר מהן לוחות זמנים וסיכויי מימוש.
“במיזם המכונית החשמלית אין תוכנית מו”פ וטכנולוגיה, רק רעיונות. יש ניירות מפוזרים בכל מיני משרדים, אבל לא ברמה שאנחנו רגילים לבדוק. לכן אני לא יכול לתת חוות דעת מקצועית לגבי ההיתכנות הטכנולוגית, אלא רק הערכה כללית”, הוסיף אופר.
לפי הדברים המוצגים בכתבה ניתן להבין שמשהו משך בחוטים כדי לקבל עידוד ממשלתי
הטיעון השני שלי הוא חוסר כדאיות כלכלית – אני חושב ומאמין כי פרויקט שכזה אינו כדאי למדינה בגודל של ישראל מ 4 סיבות שאזכיר כל אחת בקצרה:
1.מחירי החשמל עולים כל הזמן ,תנסו להסתכל שנה אחורה ,היו רק עליות במחירי החשמל כמו כן בשלוש שנים אחרונות מחירי המצברים עלו בקרוב ל 100%.
מה זה אומר שמחיר מילוי הסוללה יעלה.
דוגמא- שוק החשמל אינו יציב והמחירים רק נמצאים בעליה ,זה שאלה של זמן עד שמחיר החשמל יעלה וישתווה למחירי הדלק ואז הפרויקט לא יהיה כדאי .
2.מדינת ישראל קטנה מידי כדי שתפרנס את חברות הרכב ותצדיק מחקר ופיתוח וכמו כן המדינה לוקחת על עצמה את הסיכונים הבטיחותיים מה שיכול לגרום למותם של בני אדם .להלן כתבה שפורסמה באתר דה מרקר בתאריך 27.3.2008 בשם “רוצים מכונית חשמלית? לא על חשבוננו“
הניסיון בעולם מלמד כי מכוניות חשמליות עדיין אינן יכולות להתחרות במחירן ובאיכותן במכוניות אחרות, היברידיות ורגילות. הפטור ממסים עלול לשמש ככלי לדחיקת רגליהן של יבואניות רכב אחרות בתחרות העזה על שוק יבוא הרכב, והכל בסבסוד ממשלתי. הרי מדינת ישראל לא באמת יכולה לפרנס את חברות הרכב העולמיות באופן כזה שיצדיק מחקר ופיתוח נפרד. לכל היותר, היא יכולה להיות beta site, דהיינו המקום שבו בודקים את המכשיר לפני שמשווקים אותו באמת. כלומר, לא זו בלבד שיש הנחה במסים, אלא שהתקלות, הבעיות, אובדן התוצר ואולי אפילו הסיכונים הבטיחותיים – יהיו עלינו ועל ראשנו.
3.התערבות בשוק החופשי – מי שלמד כלכלה למד על תיאורית היד הנעלמה של אדם סמית בה הוא מסביר כי מי שמניע את השוק אילו הם כוחות השוק וכאן הממשלה מתערבת:לדוגמא כתבה מיום 27.3.2008 בשם “רוצים מכונית חשמלית? לא על חשבוננו“
והנה, הפלא ופלא, באחרונה אחזה בממשלה חדוות עשייה מרשימה. הממשלה בחרה להתערב דווקא באחד מהשווקים התחרותיים ביותר בישראל, שוק יבוא הרכב. יתירה מזו, שוק יבוא הרכב הוא גם אחד השווקים הגדולים בישראל והיקפו מיליארדי שקלים בשנה. ואילו כל אותם עשרות שווקים לא תחרותיים המייחלים להמשך תנופת הרפורמות, שהחלה במארס 2003 ונבלמה לחלוטין על ידי אהוד אולמרט, אברהם הירשזון ורוני בר-און, לא זכו ולו לקמצוץ מאותה חדוות עשייה. עשרות הרפורמות שבהן תלויים גורלו הכלכלי של המשק בכלל, והתאוששותו מההאטה הצפויה והבלתי נמנעת בפרט, ימשיכו להמתין. זאת, בעוד הציבור מביט בעיניים כלות כיצד בעלי ההון, הבנקים והוועדים החזקים ממשיכים להפיק את רווחיהם המונופוליסטיים על גבו.
יש לנו כאן התערבות של הממשלה במסחר החופשי ועוד הוכחה המחזקת גם את ההון ושלטון
הטיעון 3. סביבתי – המכונית החשמלית תעבוד על חשמל, החשמל המופק כיום במדינת ישראל הוא מפחם וזה אומר שלא תרמנו שום דבר לאיכות הסביבה.
לדוגמא :על פי כתבה שפורסמה בעיתון ידיעות אחרונות מיום 30.4.2008 , מחקר שנערך בארה”ב קובע כי שבמדינות בהן חלק ניכר מייצור החשמל מבוסס על פחם ,כמו בישראל,תוספת פליטת גזי החממה שתיווצר בתחנות הכוח תעלה על הזיהום שיוצרות מכוניות הברדיות שמונעות במנוע משולב בנזין וחשמל.
עוד דובר בכתבה:
דוגמא נוספת :מדובר בעצם בהעברת הזיהום ממקום למקום מאגזוז המכונית לארובות תחנות הכוח.
2.בכתבה נוספת בידעות אחרונות במוסף ממון בתאריך 30.4.2008 בשם “יזהמו יותר מהיברדיות” “מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב Environmental Scince Technology, מהנתונים שהחוקרים מפלנסילבניה אספו עולה שבמדינות שבהן יש שימוש רב בפחם להפעלת תחנות כוח –הזיהום מהמכוניות ההברדיות יהיה נמוך יותר מאשר במכונית החשמלית. בישראל אין כמעט כיום שימוש באנרגיות נקיות ,וגם אם אלה יתווספו לרשת,הן אמורות לאפשר להפחית את להפחית שימוש באנרגיה מזהמת.התוצאה היא שאם חברת המכוניות כזו לא תקים לעצמה במיוחד תחנת כוח פרטית נקייה היא תגרום לתוספת זהום.
יוצא מזה כי כרגע המכונית החשמלית לא תתרום לסביבה הירוקה אלא אם יקימו תחנת כוח נקייה שזו השקעה לא מתוכננת בעלות כספית נכבדת.
לסיכום: הצגתי בפניכם 3 טעונות
1.חיבור של הון ושלטון – 1. העתירה של עמותת אמץ,2. לא הוגשה כל תוכנית עסקית מסודרת שום 3. אי פניה לבנקים למימון הפרויקט
2. חוסר כדאיות כלכלית – 1. העברת הזיהום מאגזוז המכונית לארובות 2. תוספת זהום השקעה בהקמת תחנת כוח ירוקה 3.מדינת ישראל קטנה מידי לפרנס את חברות הדלק כמו כן להפוך את ישראל לשדה ניסוי למכונית חדשה שזה יכול להיות מסוכן בטיחותית.
3.סביבתי – העברת הזיהום מאגזוז המכונית לארובות 2. תוספת זהום השקעה בהקמת תחנת כוח ירוקה 3. מדינת ישראל קטנה מידי לפרנס את חברות הרכב כמו כן להפוך את ישראל לשדה ניסוי למכונית חדשה שזה יכול להיות מסוכן בטיחותית.
אני מאמין כי הנתונים שהצגתי בפניכם יעזרו לכם לתמוך בטענתי :אסור למדינת ישראל לממן את פרויקט המכונית החשמלית.