ביו-דלק – להניע מכוניות בדלק ממקורות מתחדשים ולהגן על הסביבה
מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים בנושא של התמודדות עם התחממות גלובלית דרך ספיחת פחמן החוצה מהאטמוספירה. הטענה היא שאיסוף הפחמן מחליש את אפקט החממה בכך שהוא מקטין את כמות גזי החממה.
מכל השיטות לניקוז פחמן מהאטמוספירה שנידונו במאמרים הקודמים, המקור בעל הפוטנציאל הגדול ביותר במניעת פליטת גזי חממה הוא דווקא שימוש בצמחים כתחליף לדלק פוסילי (דלק שנוצר ממאובנים – למשל נפט, פחם וגז טבעי).
כאשר נעשה שימוש בצמחים חיים (למשל קנה סוכר בברזיל או תירס בארצות הברית) כמקור למתאנול או לסוגים אחרים של דלק המחליף דלק פוסילי (נפט, גז או פחם), נשאר הפחמן בלולאה סגורה. אמנם מדובר בשריפה של צמחים (או תוצריהם) הפולטת CO2 לאטמוספרה, אולם כמות זו באה כתחליף לדלק פוסילי והיא מתחדש כל הזמן.
נניח לצורך הדיון ששדה בגודל 10 של קנה סוכר מספק ל10 מכוניות באופן שוטף, הרי שעל אף שכל הזמן משתחרר CO2 לאטמוספרה דרך תהליך השריפה של הדלק, הרי שבו בזמן צורך השדה כמות תואמת של CO2 לצורך גדילת הצמחים. התוצאה הינה מעגל סגור שבו הכמות נטו של פחמן הנפלטת לאטמוספרה הינה שולית. לעומת זאת, אילו היו אותן 10 מכוניות עצמן ממשיכות לעבוד על דלק פוסילי רגל (בד”כ אוקטן בשיעור כזה או אחר) הרי שלא היה גורם המאזן את פליטת הפחמן והיה צורך לשאוב מן האדמה את הפחמן הנחוץ. ההערכות הן כי כיום נשאבות ברחבי העולם כ30-50 מיליון חביות ביום, תלוי בעונת השנה ובמחירי הדלק. לעומת זאת, דלק ממקור צמחי נמצא בעולם המערבי בשימוש מצומצם יחסית, למשל בארה”ב ההיקף השנתי של תצרוכת הדלקים ממקור צמחי הינה 60 מליון טון (כלומר צריכת הדלק הפוסילי של שבעה ימים שווה לצריכת הדלק הצמחי של שנה שלמה) ממנו מופק 37,000,000 kwh.
חשוב להדגיש כי לא כל מקורות הדלק המתחדשים באמת תורמים לסביבה ומונעים פליטה של פחמן דו חמצני. ישנם חלקים באירופה ובצפון אמריקה, בהם התנאים הפיזיים (קרקע ומזג אוויר, למשל) מחייבים השקעה כה גדולה בגידול הצמחים להפקדת הדלק עד כי נדרשת כמות כמעט שווה של נפט כדי לייצר את הדלק ה’צמחי’ לכאורה.
כמו כן, שטחים נרחבים ששימשו בעבר לגידול מזון מוסבים לגידול צמחים לצורך הפקת דלק, מחירי המזון עולים. כתוצאה מכך בשנים האחרונות ראינו כי חלקים מאפריקה ודרום אסיה הגיעו לסף רעב עקב עליית מחירי התירס והחיטה.
מקורות: U.S. DOE, https://www.eren.doe.gov/biopower/basics/index.htm
יש לך מה להגיד בנושא? הצטרף למועדון הדיונים (debate)
רוצה ללמוד להכין ולהציג נאומים? הירשם לקורס דיבור מול קהל