
סיכום דיון איכות סביבה
מועדון הדיבייט בנושא “איכות הסביבה בישראל” התקיים ביום שני, ה-4 במאי והיווה את המפגש החודשי של מועדון הדיון הציבורי בחסות בית הספר לדיבור מול קהל. במסגרת הדיון הציבורי קיימנו ‘הייד-פארק’ ובו שני סבבים של נאומים – ראשית ניסינו לנתח מהי הבעיה הסביבתית הכי דורשת טיפול כיום. שנית התחלקנו לקבוצות וכל קבוצה הכינה והציגה הצעת מדיניות סביבתית. בין לבין היו גם הפסקות קפה, סבב היכרות והרבה שיחות על דיבור בציבור ועל איכות הסביבה.
הדיון הבא יתקיים ב-2 ליוני ויעסוק במשבר בשלטון החוק בישראל.
מארק – התייבשות ים המלח
פתיחה:
אני בהחלט ידעתי מקודם על מה אדבר עליו: ים המלח והמשבר האקולוגי שהוא עובר
ראשית כמה עובדות
מפלס ים המלח ירד ב25 מטר, מטר לשנה, אורך הים קטן ב-20 קילומטר, במקום 74 קמ זה בערך 55 קמ, ובמקום ים מלח אחד יש למעשה שניים- צפוני ודרומי. זיהום מתעשיה בארץ ובירדן, וגם מחברינו הפלסטינאים שמזהמים את האגם.
יש בעיות נוספים כמו יצירת בולענים – בורות שקורסים – ויש 1200 כאלה בעומק עד 20 מטר וזה די נורא.
שנית, נסתכל על הסיבות למשבר
כיום מגיעה לים המלח זרימה של 10% ממי הירדן בלבד, בין המוביל הארצי, תעלת הע’ור הירדנית, והצריכה של היישובים זה מה שנשאר. כמו כן גם תעשיות שצורכות את המים והמינרלים שיוצאים מהים, אז זו הסיבה האמיתית.
אז מהו הנזק
דוגמה מייצגת שבמרכז אסיה יש את ימת אראל, בגבול קזחסטן אוזבקיסטן. השטח קטן פי 4 כתוצאה מכך כל החוף נהרס, תמותה גדולה של אכולוסיה מסרטן, תמותת ילדים ואמהות במיוחד. התעשיה מסביב נהרסה. ברסיוס של אלפי קילומטרים יש אזור מת.
פתרונות –
לפתוח כינרת אפשרי, ונכון לעשות אבל לא ייתן כלום כי צריך 200 שנה. פתרון 1 תעלה מים סוף, שני מים תיכון שיזרימו מים תוך כדי התפלה וכך יהיה ניתן לשקם את הים למרות. זה עדיף על מה שיש היום.
שאולי – בנייה על החוף
פתיחה:
הנושא הסביביתי הכי חמור היום בארץ שקשור לבעיית זיהום החופים, ואם דיאנה שאלה למה זה קרוב לליבי אז אני איש ים ועוסק הרבה בספורט ים, ויש הרבה מה לעשות בנושא הזה
בעיית הזיהום מורכבת משני נושאים – הראשון הוא בניית מרינות ויש תוכניות נרחבות לבניית חופים כמו בהרצליה וישפיעו מאד על החופים. השני הוא זיהום משפכים – פסולת כימית, פסולת רעילה, ביוב ושמענו הרבה על הזרמת ביוב לים שזה מפגע ממדרגה ראשונה.
1. הבניה החופית
יש אמנם שיפור בעזרת עמותות כמו אדם טבע ודין שהרחיקו את הבניה למעל מאה מטר מהחוף. לדגומה, אנחנו עדים למאבק נגד מרינה בחוף בת גלים- אחד החופים הכי אותנטיים , הכי מיוחדים במדינה. והיה שם מאבק עיקש שבו העמותות בסוף ניצחו את התוכנית לבניית מרינות.
ועדיין, בגלל הבניה הקיימת כבר היום יש פגיעה במשטר הזרמים, שגורמת ליותר טביעות בגלל השוברים והמרינות- זה נזק בחיי אדם. יש פגיעה בסחף הטבעי שמגיע מהנילוס בגלל שוברים שגורמים בעיה חופית זו בעיה שלא המקום להרחיב עליו אבל יוצר בעיה למהנדסים ולביולוגים.
2. בנושא השפכים
הבעיה הכי אקוטית היתה עם סיפורהסרטן בשייטת – מתכות כבדות, זיהום ביולוגי וכולי. במיוחד הבעיה חמורה בחורף בגלל נגר עילי שמביא לכך שרשויות ומפעלים פותחים סכרים וכל הדברים נשטפים, נכנסים לים וזה גורם למחלות עיניים וכד.
פתרון – בעיה בין משרדית שתתטפל בבעיה עם תקציב מתאים
רועי – המחסור במים
הנאום שלי לא הולך להיות טוב כי אני פחות מומחה ומכיר את בעיית המים מהזווית שלי
5 סיבות למה מים הבעיה העיקרית:
1. הכינרת בשפל חסר תקדים, ולכן איכות המים יורדת. ככל שהיא יורדת המליחות המצטברת עולה, ואנחנו נפגעים. בנוסף היישובים האטרקטיביים כמו גינוסר וטבריה נפגעים וגם התיירות נפגעת
2. דבר שני זה הבעייתיות בפתרון של התפלה– למשל באילת. זה פתרון יקר והכסף בא על חשבון דברים אחרים, זה בא עלחשבון דברים כמו בניינים וכבישים
3. הסיבה השלישית –הטיפול במחסור באמצעות הגבלות – יש כיום הגבלות על השקיה, וכרוך בקנס ועונשים. שמים סטופר על המים ופוגעים בכל משפחה ומשפחה
4. סיבה לפני אחרונה – זיהום מכוון – אני לא רוצה להיות גזעני, אבל יש ערבים שמבזבזים מים בכוונה. אני גר בסביבה של הרבה כפרים, ויש הרבה חברה צעירים שהולכים לברזים במרכז היישוב ופותחים מים ונותנים להם לזרום. ואני לא אומר את זה סתם. אם לא היה חוסר מים במדינה אני חושב שהם לא היו טורחים לעשות את זה.
שאלה מהקהל – מה יוצא להם, זה גם מים שלהם?
תשובה – זה כמו המחבל המתאבד, הורג עצמו, אבל גם יהודים בדרך. פוגעים בעצמם, אבל ביהודים יותר. למה מחבל בא להתאבד? רוצים לפגוע
5. הסיבה האחרונה שהמים – פגיעה אסתטית בנופי המים. תיירות ונוף הארץ ישראלי.
הפתרונות הם כאלה:
חומר שמסוקים מפזרים – יודיד הכסף – ואין לו שום נזק וזה גורם לעננים להוריד עוד מים.
הגדלת הקנס לבזבזנים – גם לערבים וגם ליהודים צריך להעניש למשל על ידי סגירת הרזים וזה ייגרום לפחות בזבזו.
מרג
– מיחזור הבקבוקיםו
רציתי לדבר איתכם על למה למחזר בקבוקים וניירות וכד’. וגם אני רוצה לדבר על אפשרויות לשפר את המצב של היום
בעיה אקולוגית
בקבוקי פלסטיק אינם מתכלים לעשרות שנים, וכאשר הם כן, אז החומרים שמתפרקים מהם יוצרים זיהום גם באוויר וגם במי תהום, ומגיע אלינו דרך הברזים.
בנוסף, אם לא משתמשים בבקבוקים ווזורקים יוצרים עומס של זבל, נפח מאד גדול של חומרים שלא מתפרקים והופכים להיות משהו לא ידידותי לסביבה.
בעיית יערות גשם
כדי ליצור נייר צריך לכרות עצים. לצערנו נוצר מצב שבו יערות הגשם נכרתו באחוז גבוה, ולא נשארו מספיק עצים כדי לאפשר את כל החיים שהיו בהם קודם. לפני כן היו בין העצים גם שבטים וחיות – עולם ומלואו שנפגע כתוצאה משימוש יתר בעצים. נכון שעצים משמשים גם להריהוט , אבל נייר הוא השימוש הכי מסיבי שנובע מעצים.
בעיה מוסרית חברתית
יש אפשרות להשתמש בבקבוקים ממוחזרים ולקבל כסף חזרה. גם אם זה לא מעניין אותנו, אפשר לתרום את הכספים לאנשים שנזקקים. אני מכירה קבוצות של אנשים שעושים מיחזור ואת הכספים נותנים מלגות לסטודנטים
לסיכום, אני חושבת שפשוט מאד להכניס את הבקבוקים למיכלים המיועדים לכך.
דיאנה – מ
שבר המים
באתי להרחיב על בעיות המים בארץ, הן מהצד של הניצול המוגבר, והן מהצד של פגיעה במקורות.
שימוש מופרז
כמות השימוש היא ללא רסן, ואין מודעות מספקת ובלי מים לא נתקיים
המקור הכי משמעותי זו הכינרת והיא מתייבשת, יש שם המון אנשים –כ מיליון תיירים בשנה, ועוד 200,000 איש שגרים ומשתמשים במים באזור הכינרת.שימוש נוסף הוא תעשיה וחלקאות והוא שימוש מזהם גם כן.
מה הנזק של שימוש ב לא רציני?
• פגיעה במי שתיה
• המלחה של מי תהום
• הנפט באוקינוס מזהם ומונע אפשרות להתפלה.
ולכן מקורות המים הולכים ומתדלדלים. מאגר המים הולך ומתדלדל. אין פתרונות רציניים כי אין משרד שלוקח על עצמו להקיף את הנושא
וולדימיר – בעיית זיהום האוויר
לדעתי הבעיה הכי גדולה של איכות הסביבה היא זיהום האוויר. זו בעיה חריפה יותר מאחרות שהועלו כיוון שמים אפשר לטהר ולהתפיל, ומכיוון שקרקע ורעש הם בעיות מקומיות, דברים שלא נוגעים לכולם. אוויר כולנו נושמים ואי אפשר להתחמק, וכולנו סובלים מזיהום
יש שלושה נזקים מרכזיים מזיהום אוויר : א.התחממות אקלים ב. תחלואה ג. פגיעה באיכות חיים
התחממות האקלים
בשנים האחרונות מתחמם, והסיבה עליה בזיהום, בעיקר CO2 . משפייע על חי וצומח, ועל הכל. מחיר הקמח והלחם עלה ואנחנו מרגיישם בכיס.
רואים שהכינרת ומאגרי המים מתייבשים.
תחלואה
הוכח שהתחלואה בכמה סוגים של סרטן בעיקר סרטן ריאות גבוהה יותר במרכזים עירוניים, מקומות עם הרבה תחבורה. במרכז הארץ יותר לדוגמה, וצריך להתמודד עם זה.
איכות חיים
מתחיל במחלות ונגמר באי נעימות וריחות לא נעימים. גיא הזכיר את בעיית הקריות וחיפה, וכל פעם שעוברים שם אפילו ברכב סגור או רכבת ממוזגת מרגישים את הריח.
כל האיזור של קרית חיים – אנשים עוזבים ואין קונים לדיברות בגלל תחלואה בסרטן שגבוהה מהממוצע הארצי.
הפתרונות
השקעה ממשלתית – אכיפה, מימון אמצעים למפעלים לטיהור הגזים שנפלטים, שתפ עם ממשלות אחרות כי זו בעיה גלובלית, ושימוש בדלקים חלופיים כמו הנעת תחבורה בחשמל.
ניר – משבר המים בישראל
הנושא עליו אני אדבר , שהוא הבעיה הכי חמורה בארץ לפחות לפי הסטטיסטיקה כאן בחדר – 40% מאיתנו דיברו על הנושא – זה המחסור במים.
ההתייבשות נובעת מבצורות לאורך שנים ומקורות המיים מדלדלים, גם הכינרת וגם הבארות בשימוש יתר ומתדלדלים.
הפגיעה באיכות המים
המצב הזה מסייע לגורמים מזהמים – במזיד או לא במזיד – כי כל מקרה כזה פוגע במשק המים אנושות
אני רואה שני נזקים עיקריים – פגיעה בחלקות וצמחיה, מחסור בצורך אנושי
פגיעה בחקלאות – כתוצאה מהמחסור במים צריך להימנע מגידול פירות וירקות בצורה טובה. אנשים נאצלים להשתמש במים מזוהמים שייגרמו למוצרי מזון מזוהמים.
הסיבה השניה היא המחסור במצרך בסיסי
כולנו צריכים מים, אי אפשר לחיות בלי. המצב הזה ייגרום לתשלום גבוה שקיים כבר היום.
כמו כן יהיו מגבלות חריפות שיגיעו עד למגבלות שתיה למי שלא יהיה לו כסף.
לדוגמה אנשים שיוצאים לטיול סובלים מהתייבשות. זה גורם למניעת יציאה לטיול, או לטיפול יקר ונזק למטופל
יש לך מה להגיד בנושא – הצטרף לדיון הציבורי