
צנזורה בטחונית בעידן פייסבוק
מאמר לקראת מועדון הדיון הציבורי ב-7 בדצמבר 2009 בנושא:
צנזורה וחופש הדיבור בישראל הירשם לדיון מועדון הדיון הציבורי מאמרים בנושאי חופש הדיבור לפני מספר חודשים נודע כי חיזבאללה מנסה ‘להתחבר’ בפייסבוק עם חיילים ישראליים כדי לאסוף מידע על פעילותם הצבאית. בידיעה אחרת התפרסם כי הצנזורה הצבאית אוסרת על טייסי חיל האוויר לפרסם את תמונותיהם בפרופילים שלהם בפייסבוק. גם הצבא האמריקאי התחיל להגביל את הטוויטים של חייליו מפרסמים בעיראק ומנגד עולה השאלה האם יש בכלל טעם בניסיון הזה לסתום את הסכר עם האצבע או שהוא יצליח כמו מאבן של חברות התקליטים בהפצת השירים הפיראטית? האם אפשר בכלל לצנזר את האינטרנט?הניסיון הסיני והאיראני מלמד שאפשר – במאמץ רב ובאופן חלקי – לצנזר את האינטרנט. לשם כך נעשה שימוש בעיקר בטכנולוגיה של חומות אש (firewalls) החוסמת את הגישה לאתרים שלמים או לעמודים בתוכם.
במקביל אפשר לראות את הניסיון של ארה”ב ומדינות המערב לצנזר ולהעמיד לדין אתרים של מפיצי פורנוגרפיה פדופילית, תעמולת שינאה וארגונים פרו-ג’יהאדיסטים. בצרפת הוציאו מחוץ לחוק אתרים המעודדים פורנוגרפיה ובגרמניה ואוסטריה אסור לפרסם באינטרנט תמיכה במפלגה הנאצית. כאן הטכניקה היא לא לחסום את הגישה אלא לחפש את המפעילים ולהעמיד אותם לדין.
מה הנזקים מצנזורה של האינטרנט?
האינטרנט הוא כלי המאפשר תקשורת שמקדמת את האיזונים והבלמים השלטוניים, וכן מאשפרת יצירה אומנותית ופעילות מסחרית. ככל שמנסים להגביל את האינטרנט מגבילים גם את כל אותם ייתרונות שהוא מביא. |
מועדון הדיון הציבורי
נושאים לדיון: הצנזורה וחופש הביטוי
דיונים ציבוריים קודמים |