האם כדאי מועדון דיבייט או קורס דיבור מול קהל
האם כדאי ללמוד דיבור מול קהל במועדון דיבייט או בקורס לדיבור מול קהל? רבים מהפונים אלינו מתלבטים בשאלה ולכן הנה מדריך קצר לגבי ההבדלים. נקווה שיעזור לבחור, ואם עדיין יש שאלות כדאי להתקשר לצוות שלנו.
מה משיגים במועדון דיבייט לעומת קורס דיבור מול קהל
מועדון דיבייט הוא מסגרת חברתית תחרותית שבה מתאמנים ומתרגלים נאומים בסגנון הדיבייט (בלבד). קורס דיבור מול קהל הוא תהליך לימודי-מעשי שבו לומדים ומתרגלים מגוון רחב של טכניקות נאום ושכנוע. לכן מובן שהקורס מקנה מיומנויות הופעה וביטחון ואילו מועדון הדיבייט אינו מיועד להקנות מיומנויות אלא רק לתרגל ולחזק אותן
לשכנע לעומת להוכיח
הבדל נוסף נוגע לצד הרטורי – הקורס לדיבור מול קהל מכשיר את התלמידים לנאום באופן מעניין ומשכנע, תוך דגש על שיפור התוכן והסגנון והתאמתם להקשר. לעומת זאת הדיבייט שם דגש כמעט בלעדי על התוכן, כאשר הדרישה מהמשתתפים להביא טיעונים חזקים ומשכנעים ותו לא.
הסגנון כמעט ואיננו נספר בדיבייט ולכן לעיתים תכופות מגיעים לגמר דוברים עם כשלים בסיסיים כמו בעיית קשר עין ומונוטוניות. דגש חשוב הוא שבדיבייט מדברים במהירות שהיתה מונעת מכל קהל ‘נורמלי’ להבין ולהשתכנע.
פחד קהל במועדון לעומת פחד קהל בקורס
הקורס לדיבור מול קהל הוא המסגרת הכי טובה בארץ למי שרוצה להתגבר על פחד קהל ולכן מושם דגש על יצירת חוויה מחזקת (גם אם קשה ומאתגרת) והתמודדות נכונה עם כשלונות. מועדון הדיבייט מיועד במידה רבה לאלו שכבר למדו לשלוט בפחד שלהם ולהביא אותם לרמה גבוהה יותר.
בניגוד למועדוני דיבייט אוניברסיטאיים, מועדון הדיבייט של ביה”ס לדיבור מול קהל מיועד במידה רבה לבוגרי הקורס שסבלו או עדיין סובלים מפחד קהל. הוא לא נועד לפתור את הפחד קהל (בשביל זה יש את הקורס) אבל הוא כן מיועד לתרגל את כל הכלים שנלמדו בקורס ואז להעלות בדרגה את היכולות.
במועדוני דיבייט אחרים ובתחרויות דיבייט המשתתפים צריכים לדאוג לעצמם, ואם יש למישהו פחד קהל או כישלון זו בעיה שלו ושל הפרטנר שלו.
הבדלים בהתנהלות ובחוויה
בקורס לדיבור מול קהל לומדים המון סוגי דיבור, ואז מיישמים אותם בטווח רחב של סיטואציות, ולכן יש המון סוגי סימולציות ותרגילים. דיבייט הוא סוג של ספורט עם כללים שהם שרירותיים באופיים: ממש כמו שבכדורגל יש כרטיס צהוב ואדום ואילו בכדורסל סופרים 5 עבירות. לכן ישנם כמה תחומים בהם הכללים של הדיבייט שונים מהתכנים של הקורס.
- זמן נאום: בדיבייט הנאומים מוגבלים ל-3 או 4 דקות כל אחד. בקורס חלק מהנאומים בכלל לא מוגבלים ואלו שכן מקבלים טווח רחב של זמנים – בין דקה לעשר דקות (בתחרות דיבייט הנאומים בני 7 דקות כ”א)
- זמן הכנה: בדיבייט זמן ההכנה קבוע ומגובל (לרוב 20 דקות). בקורס לעומת זאת מתרגלים הכנה על פני טווח רחב מאד של זמנים שמדמה את העולם האמיתי: יש תרגילים שמקבלים דקה, יש כאלו עם 10 דקות, יש כאלו עם שעה, יש תרגילים עם יום תרגילים עם שבוע ואפילו תרגיל אחד עם חודש מראש. (בתחרויות דיבייט הקבוצות מקבלות 15 דקות ).
- קבוצות: בקורס המשתתפים מתרגלים נאומים לבד ואילו דיבייט הוא ספורט קבוצתי. במועדון פועלים לרוב בזוגות ולפעמים בשלשות. אנחנו דואגים שבכל זוג יהיה משתתף חדש ומשתתף ותיק כדי לייצר למידה.
- שאלות והפרעות: בקורס לומדים איך לנהל לטובתך שאלות מהקהל כאשר בחלק מהתרגילים יש שאלות ובחלק אין. בנוסף חלק ניכר מהשאלות בקורס אינו הפרעה כלל אלא אנשים שמתעניינים ורוצים ללמוד. בדיבייט השאלות הן אמצעי לקבוצות יריבות להפריע ולהגביר את הלחץ על הדובר..
- משוב: בקורס כל משתתף מקבל ביקורת בונה שמיועדת להפוך אותו לדובר טוב יותר. המדריך המסביר לו איך היה הנאום שלו וכיצד הוא יוכל להשתפר מבחינת ההכנה, התוכן והסגנון. בדיבייט השיפוט מסביר מי ניצח ומדוע, והדגש הוא על איכות הטיעונים והסתירה.
הבדלים בכלים וביכולות שרוכשים בדיבייט לעומת קורס דיבור
ההבדל היסודי הוא שבקורס רוכשים כלים באופן מאורגן ומתכונן, ואילו בדיבייט הכלים נרכשים מתוך ניסוי וטעיה (וגם מחיקוי). בנוסף קורס לדיבור מול קהל מלמד מגוון רחב מאד של יכולות הופעה מול קהל: שכנוע, הדרכה, מצגת, תדריך, משוב, ברכה ועוד. לעומת זאת מועדון הדיבייט שם דגש רב על נושאי פיתוח טיעונים, חשיבה מהירה ודיבור תחת לחץ
סגנון וקצב דיבור
בדיבייט מדברים מהר יותר מאשר בכל סוג אחר של דיבור מול קהל (שיעור, מצגת, תדריך), והסגנון הוא חד ולעיתים אגרסיבי יותר. צריך ללמוד לא לקחת ללב, ולהשתיק אנשים כשצריך. בקורס מלמדים מגוון סגנונות: איך להדריך נושא מסובך, איך להציג את עצמך, איך לברך באירוע ועוד.
תָג:דיבייט, מועדון, סגנון, פחדקהל, קורס דיבור מול קהל