איך לסכם נאום ביעילות
בשיעור על מבנה הנאום למדנו שמטרת הסיכום היא ‘לארוז מחדש’ את הנאום עבור הקהל ועבור הנואם. למעשה לסיכום ישנה מטרה נוספת – הוא צריך ‘לייצר את הרושם שאיתו הקהל ייצא, ולהציב את הדרישות והמטרות של הנואם והנאום.
למה הסיכום חשוב?
רושם מתמשך
הרושם שהסיכום יוצר מבחינה סגנונית הוא הרושם שאותו הקהל לוקח הביתה, ולכן הוא הרושם שמחזיק הכי הרבה זמן. חשוב בשלב הזה לדאוג שהורשם יהיה חזק כדי שיחזיק מעמד, ומותאם למטרת הנאום וסגנונו כדי לחזק את ההשפעה שלו על הקהל.
הצבת מטרות הנאום
לכל נאום והרצאה יש מטרה, וחשוב להציג אותה בהתחלה, אבל חשוב עוד יותר להציג אותה בסוף. באופן זה הקהל יוצא כשהוא יודע מה עליו לעשות (אם הוא יעשה זאת זו שאלה אחרת)
ארגון מחדש של הנאום
לא תמיד הקהל הבין את כל מה שנאמר בנאום, והסיכום הוא הזדמנות מצויינת לחזור על עיקרי התוכן במילים קצת שונות. החזרה עוזרת לאנשים להיזכר ולהבין, וכן מציגה מחדש את החלקים השונים בקונטקסט הכללי
איך להפוך סיכום לאפקטיבי יותר
רצינות אם בפתיחה היינו ידידותיים כדי לקנות את תשומת ליבו של הקהל, הרי שהסיכום הוא הזמן לפדות את האשראי שצברנו. לכן אין צורך לחייך יותר מדי, וצריך להציג בבהירות ובפירוט את התוכן ואת המטרות
הרמת קול זו דרך טובה להפגין דומיננטיוטת ולהשיג ציות.
טכניקות סיכום
מרטת הסיכום היא לוודא שהקהל מבין את מטרות הנאום ואת המשימות שניצבות בפניו. ישנן כמה דרכים אפשריות לכך:
- הצגת חזון – לתת לקהל תמונה של איך שייראה העולם אם הם ייבצעו את מה שהם צריכים.
דוגמה: “נסו לדמיין לעצמכם מצב שבו אתם מקפידים להגיע לכל ישיבה עם רשימת שאלות שאתם מתכוונים לשאול”. - חלוקת מטלות – אפשר להציג מטרות שונות ולמצוא מתנדבים (או מנודבים) לבצע אותן.
דוגמה: “מי יכול להכין את השיעור בשבוע הבא על העברת מצגות?”
מה לא לעשות בסיכום
- לא לקבל שאלות – זה מסיח את הדעת והורס את המומנטום זה מסיח את הדעת והורס את המומנטום (אפשר לקבל שאלות לפני הסיכום או אחריו).
- לספר בדיחות – זה מוציא מריכוז, מפיג את המתח שניסיתם ליצור, וגורם לקהל להתייחס לבקשות שלכם שלא ברצינות.
- לרדת מהבמה לפני שהצגתם בקשה לקהל (ר’ טכניקת ‘קריאה לפעולה‘).