יתרונות הדיבייט האקדמי לסטודנטים
הדיבייט עוזר לאנשים להצליח בחיים מפני שהוא מקנה מספר מיומנויות הכרחיות שאין מקום אחר במערכת החינוך הישראלית – מגן הילדים ועד לאוניברסיטה – שמקנה אותם. במאמר זה נחלק את הכלים שהדיבייט נותן לתחום האקדמי, תחום הקריירה, ותחום הבטחון העצמי והקשר הבין-אישי.
התרומה האקדמית של הדיבייט לסטודנטים
האתגר האמיתי בדיבייט הוא היכולת להביע דעה ולהביא טיעונים אודות מגוון רחב מאד של נושאים – החל מדת ומדינה, עבור בהתרת המתת חסד או עונש מוות, וכלה בנושאים טכניים מורכבים. כדי להצליח, הסטודנטים רוכשים כלים רטוריים ולוגיים, וכן מפתחים התעניינות ורוכשים ידע כללי נרחב.
הניסיון בעולם מלמד כי דיבייטורים מגיעים להישגים משמעותיים באקדמיה ובפוליטיקה (לדוגמה, 75% מחברי הקונגרס היו דיבייטורים, וכן גם המסבירנים הישראלים הטובים ביותר – אבא אבן וביבי נתניהו). מעבר לכך, דיבייטינג מקדם במידה רבה נשים (אשר פעמים רבות חוששות לדבר בפני קהל), ולראייה, 50% מהנשים שכיהנו כראשי ממשלות בעולם היו דיבייטוריות בעברן (מרגרט תאצ’ר, בנאזיר בהוטו לדוגמה). סיבה אפשרית נוספת להצלחתם של דיבייטורים בפוליטיקה היא שפעילות זו מחייבת את הדובר לטעון בעד או נגד עמדה מסוימת, ללא קשר לעמדתו האישית. כורח זה מעודד פתיחות לדעות שונות ויוצר תרבות דיון מהסוג שנחוץ מאד בישראל. לצורך זההחוקים הנהוגים בדיבייט מחייבים כבוד ליריב, המתבטא, בין היתר, באיסור על הפרעה לנאומים, למעט הזכות להציג 2 קריאות ביניים. קריאות ביניים אלו מחזקות אצל הסטודנטים את היכולת לחשוב “על הרגליים” ולהגיב במהירות.
לבסוף, חשוב להדגיש כי גם סטודנטים שאינם משתתפים בפועל בדיבייט, נוטלים חלק בפעילות, שכן עליהם לשפוט את הדיבייט ולהעריך אותו. כתוצאה מכך הם מפתחים השופטים כושר ניתוח והערכה לנאומים ולטיעונים, כמו גם יכולת הקשבה ביקורתית, וזיהוי “מניפולציות רטוריות” ודמגוגיה. כחלק מההשתתפות בסדנה יימלא כל סטודנט את שני התפקידים, על מנת לפתח את כל סוגי המיומנויות.
בטחון עצמי ויכולת להתגבר על פחד קהל
הדיבייט עוזר לאנשים שיש להם ביקורת עצמית מאד חריפה וכתוצאה ממנה פחד קהל. הסיבה לכך היא שאחרי כל דיבייט מקבלים משוב אישי מאד מפורט. לכאורה זו בעיה, כי המשוב הזה עשוי להיות מאד מתסכל (ותאמינו לי, בתחילת הדרך כל אחד מקבל משובים מבאסים) אבל בפועל זה דווקא עוזר לחלק מהאנשים בגלל ערך מוסף עצום של המשוב- הוא גלוי ומפורט.
הבעיה בביקורת עצמית היא שרבים סובלים מכך שהם מרגישים גרועים מבלי שתהיה להם תמונה מדוייקת של מה בדיוק הם עושים גרוע. המשוב אחרי דיבייט עונה בצורה כנה וגלויה, גם אם ברוטלית לפעמים, על השאלה הזו. בנוסף, המשוב גם מדרג את הדוברים בדיון ומסביר לכל אחד מה הוא היה צריך לעשות אחרת. ישנם רבים שהמשוב הזה עוזר להם להשתפר בתחום היכולות וכך גם להשתפר בתחום הבטחון. (עבור אלו שהתהליך הזה קשה מדי אני מקיים סדנאות מיוחדות לפחד במה עם ליווי נינוח יותר).