ההיסטוריה של רשתות חברתיות
את ההיסטוריה של הרשתות החברתיות הממוחשבות (רשתות חברתיות בלתי ממוחשבות קיימות כמובן מאז שאבותינו הקופים עברו לגור בשבטים) כדאי להתחיל
1969 – ארפ”א-נט – האבא של האינטרנט
בסוף שנות השישים פיתחה יחידת הפיתוח לאמצעי לוחמה של ארה”ב (DARPA) רשת מחשבים שנועדה להיות עמידה למתקפה גרעינית סובייטית. הייחוד של הרשת, ומה שיהפוך אותה בעתיד לאבא של האינטרנט ושל הרשתות החברתיות, הוא שהרשת לא נשענה על שרת יחיד אלא איפשרה לכל מחשב לשמש כמרכזיה עבור אלו שמחוברים אליו וכך להפעיל את הרשת גם אם חלק ממנה נפגע.
1972 האוניברסיטאות מצורפות לארפ”א-נט
הרשת כבר איננה רשת צבאית בלבד אלא משלבת גם בופי מימשל ואקדמיה. בשנים הבאות תהפוך הרשת לאמצעי מרכזי לסייע לחוקרי לשתף פעולה ולפרסם מאמרים. בבמציאות, חשיבות המהלך בכך שאיפשר לסטודנטים וסטודנטיות להכיר אחד את השני בלילות הארוכים במעבדות.
1972 – המצאת האימייל
בשלב הראשון הדואר האלקטרוני איפשר הודעות קצרות באורך של סמסים, אבל מהר מאד פותחו האפשרות להאריך את הטקסט, לשלב קבצים, וכעבור כמה שנים הומצאה פקודת ה-Forward שאיפשרה לבדיחות ובהמשך לסרטונים להיות מופצים הלאה.
1976 – אפל ממציאה את המחשב האישי הראשון
אמנם לקח הרבה שנים עד שהמחשבים האישיים התחברו לאינטרנט, אבל החל מ-1976 המעמד הבינוני התחיל להתחבר למיחשוב האישי, לכתוב שיעורי בית על המחשב ולשחק פאק-מן.
1982- המצאת הצ’אט
צ’אט התחיל למעשה כאימייל בזמן אמת, אבל מהר מאד הפך תוכנה בעצמו.
1989 המצאת ה-WWW
קשה להאמין, אבל עד שטים ברנרס-לי המציא את ה- World Wide Web, האינטרנט היה למעשה רשת שכללה רק טקסט וחייבה הקשת פקודות בשביל לעשות – אה, למעשה לא היה ממש הרבה לעשות באותו זמן באינטרנט.
1993 – הדפדפן הראשון
איפשר לשלב טקסט ותמונות, ולהקליק על לינקים כדי לעבור מעמוד לעמוד. קראו לו מוזאיק, וחלקים ממנו עדיין קיימים בדפדנים של פיירפוקס.
1995- האינטרנט נפתחת לשימוש מסחרי
עד אז היא שימשה בעיקר ממשלות, צבאות ואוניברסיטאות. מ-1995 כל עסק יכול היה להקים עמוד אינטרנט, ודי מהר כל עסק אכן הקים אחד כזה.
1997 – ICQ – הרשת החברתית הראשונה
לכל מי שרצה לראות מה קורה עם חברים שלו וליצור איתם קשר בזמן אמת ניתנה ההזדמנות כאשר 3 צעירים ישראלים ויוסי ורדי המציאו את התוכנה הקטנה והחביבה עם צפצופים חמודים שאמרה לך מי מהחברים שלך באינטרנט.
1999 – נאפסטר: שיתוף קבצים חברתי
מוזיקה הפכה למדיה חברתית כאשר שון פנינג ממציא תוכנה שמאפשר לכל אחד להוריד ולהעלות מוזיקה לאינטרנט.
2000 – בועת האינטרנט מתפוצצת
אלפי חברות סטרט-אפ ומיליוני משקיעים ומתכנתים מאבדים את עולמם כאשר מתברר שגם באינטרנט צריך למצוא דרך להרוויח כסף.
2001 – הבלוגים הראשונים
צעירות משועממות בסן-פרנסיסקו מתחילות לשתף את חברותיהן המשועממות במחשבות וחוויות באמצעות יומנים מקוונים.
2001 – ויקיפדיה: האנציקלופדיה הקהילתית
ויקפדיה היא כמובן אנציקלופדיה, אבל היא למעשה גם קהילה שיצרה במשותף את אחד מאתרי האינטרנט הגדולים בעולם תוך שמירה על מסגרת כללים.
2002 – תחילת ה WEB 2.0
אתרים שלא הצליחו להרוויח מיצירה והפצה של תכנים מגלים שזול בהרבה לתת לגולשים לייצר את התכנים. על הדרך מתברר שמעורבות של הגולשים טובה מאד לביזנס.
2003 מייספייס ולינקד-אין מוקמות
הרשתות החברתיות הראשונות שקוראות לעצמן בשם הזה מאפשרות למשתמשים ליצור פרופילים, להכיר חברים, ובמקרה של מייספייס גם לארגן מסיבות.
2004 פייסבוק: הדבר האמיתי
פייסבוק מארגנת את חיי החברה של הסטודנטים בהרווארד ובהמשך את של כולנו.
2005 יוטיוב מכניסה את השידור לידיים שלנו
צ’אד האדלי מפתח דרך לאחסן ולהציג וידיאו בזול ובמהירות, ופתאום כל כל חתול שרודף אחרי הזנב של עצמו מקבל 15 דקות של תהילה.
2006 – טוויטר: מי צריך יותר מ-120 תווים?
שירות המיקרובלוגים מייצר צורת תקשורת מינימליסטית חדשה.
2007 – האייפון מכניס את האינטרנט לכיס
על אף שאינטרנט סלולרי היה זמין לגיקים משנת 2001, היה זה האייפון שהפך אותו למדיום המוני.
2008 – קמפיין אובאמה לנשיאות
הקמפיין של הסנאטור הצעיר והאלמוני מצליח לגייס מאות מיליוני דולרים ומאות אלפי מתנדבים בעזרת שימוש נכון ברשתות חברתיות, ובכך מדגים לעולם את הכוח של הכלי הזה.
2009-2011 – יותר מדי דברים להכניס לכאן.