הגייה נכונה בדיבור מול קהל
אנשים רבים באים אלי עם בעיות שונות בהגייה. לעתים קרובות הם אינם מודעים לכך שיש להם בעיה בהגיה, הם רק מודעים לכך שלקהל לעתים קרובות קשה להבין אותם.
הגיה היא לא רק ההדגשים, האינטנציה והקצב שבה נאמרת המילה אלא גם באילו חלקים בפה אנחנו משתמשים על מנת להגות אותה. למשל, בשביל האות “ש” אנחנו צריכים לנשוף אוויר דרך השיניים.
תנועות ועיצורים
כל המילים בשפה העברית בנויות מ-2 סוגי צלילים: תנועות ועיצורים.
תנועה היא מצב שבו האוויר יוצא בצורה חלקה ללא מעצורים כמו “אה”. כל הצלילים שיוצאים מאותיות האהו”י נחשבים לתנועה.
עיצור הוא מצב שבו האוויר נחסם בצורה מלאה או חלקית על ידי חלק מסויים בפה או באף (כמו למשל בצרפתית) או אפילו בגרון (כמו בצליל “ח” או כמו בצלילים רבים בערבית). צליל שבו האוויר נחסם בצורה מלאה יהיה לדוגמה “פ” או “ב” (האוויר נחסם על ידי השפתיים). צליל שבו האוויר נחסם בצורה חלקית יהיה לדוגמה “ש” (הצליל נחסם על ידי השיניים) או “מ” (הצליל נחסם על ידי השפתיים אך במקום זה יוצא מהאף).
מערכת הקול והדיבור
התנועות והעיצורים נוצרים בחלקים שונים של מערכת הדיבור. עיצורים ‘גרוניים’ (עי”ן, חי”ת וכד’) נוצרים כמובן בגרון, עיצורים שורקים (סמ”ך, שי”ן וכד’) נוצרים בשיניים, ועיצורים דגושים (בי”ת דגושה, פ”א דגושה, מ”ם וכד’) נוצרים בשפתיים.
לכן כל בעיה במערכת הדיבור תתבטא בסוג אחר של עיצור או תנועה.
שיפור ההגיה והמבטא
להבדיל מבעיות גמגום (שהסיבות להן שונות לגמרי), בעיות הגיה נוצרות משימוש לא נכון במערכת הקול. חלק מהבעיות הללו ניתן לפתור רק אצל קלינאי תקשורת, ואילו את הקלות יותר אפשר לשפר גם במסגרת של עבודה קבוצתית. לדוגמה בעבודה עם עולים מארה”ב נעבוד על חיזוק העיצורים הגרוניים (ח”ית, עי”ן ורי”ש, בעיקר), ועל האחדת התנועות (באנגלית יש 15 דרכים לבטא את האות ‘a’. בעברית אי אפשר להבדיל אפילו בין פת”ח לקמ”ץ!). בעבודה עם ערבים ודרוזים נדגיש את השימוש בצירה במקום חיריק, במילרע במקום מילעל, וכמובן החלפת הבי”ת הדגושה בפ”א דגושה. וכן הלאה.
רוצים לשפר את ההגיה או המבטא?
הצטרפו עכשיו לקורס דיבור מול קהל