הרצאת מבוא – איך לעמוד מול קהל
הרצאת ההיכרות נותנת לקהל הבנה של מה הופך דיבור מול קהל להצלחה או לכישלון, ונותנת כלים ראשוניים לשיפור כושר הנאום והשכנוע. את ההרצאה מעביר גיא יריב, אלוף ישראל ברטוריקה, שופט ראשי באליפות אירופה בדיבייט ומי שלימד את הנושא במכללה למינהל, מכללת נתניה ואוניברסיטת תל אביב. במהלך ההרצאה נבין את הסיבות לפחד קהל ומדוע יש אנשים שסובלים ממנו ואחרים לא, לאחר מכן נראה איך ‘למדוד’ דיבור מול קהל ולשפר אותו דרך מימדים של תוכן סגנון והקשר, ולבסוף נכיר את אחת הטכניקות שנלמדות בקורסים שלי – טכניקת המבנה המשולש לשיפור הנאום והקטנת הפחד.
ההרצאה מרתקת ומשובצת באנקדוטות על נואמים גדולים ועל פוליטיקאים קטנים, ומשלבת טיפים מעשיים המבוססים על המחקר העדכני ביותר ועל ניסיון מעשי נרחב.
חלק א’:הסיבות והפתרונות לפחד קהל (30 דקות)
פחד קהל הוא כנראה הפוביה החרבתית השכיחה ביותר, שמופיעה באופן כלשהו בכ-80% מהאוכלוסיה, ומהווה הפרעת חרדה חריפה אצל כ-15% מהאוכלוסיה. למרות שהתופעה כל כך נפוצה, ומפריעה לחלק מהאנשים המוכשרים, החכמים והחרוצים בעולם למלא את הפוטנציאל שלהם, היא כמעט ואיננה מטופלת. הדבר מצער במיוחד מפני שקיימים כלים אפקטיביים לטיפול – כלים תרופתיים, כלים חברתיים, וכלים פסיכולוגיים.
חלק זה בהרצאה מסביר את הסיבות לפחד קהל, את האופי המעגלי שלו שגורם לו להחריף עם השנים, ואת הדרכים לטפל בו באמצעות פסיכולוגיה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT): חשיפה מדורגת, שיפור המיומנויות הפרקטיות של דיבור מול קהל, ותמיכה מאנשים אחרים הסובלםי מהבעיה, ועוד.
חלק ב’: להבין, למדוד, וכך לשפר את הדיבור מול קהל (40 דקות)
כדי לנאום טוב יותר מול קהל, צריך לדעת קודם כל לדעת מהו נאום טוב. פרק זה מסביר מה הופך נאום לנאום טוב, ומה הופך דובר לדובר טוב מתוך הסתכלות על שלושה מימדים – תוכן, סגנון, והקשר. באמצעות שיפור כל אחד מהמימדים הללו אפשר לשפר את היכולת ההובלה והשכנוע, ושיפור של שלושתם ביחד מהווה מכפיל כוח.
- התוכן – עוסק במסר שאנחנו מעבירים. זהו החלק השכלי והרצינלי של הנאום שבו אנו פונים לראש של הקהל ומנסים לשכנע אותו בעזרת היגיון ועובדות. זהו גם החלק שההשפעה שלו על הקהל נמשכת הכי הרבה זמן – לפעמים שבועות או שנים. בחלק זה אני מציג כלים שאותם אני מלמד בשיעורי ההמשך ושמאפשרים לשפר את התוכן- פיתוח טיעונים, שימוש בדוגמאות, תיעדוף, ועוד.
- הסגנון – עוסק באופן שבו אנחנו מדברים. זהו החלק הרגשי והאינטואיטיבי של הנאום שבו אנחנו פונים ללב של הקהל ולבטן שלו ומנסים לשכנע אותו בעזרת האמינות, ההתלהבות, והאופי שלנו. זהו החלק שלוקח לו הכי מעט זמן להשפיע- לעיתים תוך שניות. בחלק זה אני מציג כלים שאותם נלמד בהמשך (בעיקר בשיעורים מצולמים בוידיאו) – קשר עין, תנועות ידיים, אינטונציה, ועוד
- הקשר – עסוק בפורום שבו אנחנו מדברים. אלו הנסיבות והקונטקסט של הנאום ובו אנחנו מתאימים את הנאום לאופי הקהל, למקום בוא אנו מדברים ולזמן העומד לרשותנו. בחלק זה אנחנו רוכשים שליטה בתוכן ובסגנון כך שנוכל לשנות אותם מנאום לנאום ולשכנע קהלים שונים באותו המסר. כאן אני מציג שיקולים שחשוב להכיר ושבקורס לומדים להבין כמו עבודה עם קהל עויין, התמודדות עם שאלות, תגובה לדוברים אחרים ועוד.
חלק ג’: טיפ אחד מעשי – הקסם של המבנה המשולש (30 דקות)
הרצאת המבוא היא תיאורטית ברובה, אבל עדיין מגיע לקהל כלי אחד מעשי שיוכל לעזור להם לשפר את הביטחון העצמי ואת העמידה שלהם לפני קהל כבר כשהם יוצאים מההרצאה. בכפוף למספר המשתתפים אפשר לקיים גם תוספת של תירגול מעשי לחלק זה.
חוק המבנה המשולש – טכניקה לעזור למאזינים להבין אותך טוב יותר, להשתכנע, ולזכור את המסר בעזרת טכניקה פשוטה מאד: תגיד מה אתה מתכוון לומר, ואז תגיד את מה שיש לך לומר, ובסוף תגיד מה אמרת. כל כך פשוט, אבל תמיד עובד.
חוק אבני הדרך – טכניקה לדעת על מה אתה מדבר ולעזור להם לא ללכת לאיבוד בדרך מאד פשוטה. כל פעם שאתה עובר מנושא לנושא, תדאג להגיד את זה באופן ברור.