קורונה וזום: טיפים להשתתפות בשיחת וידאו
לפני כמה שנים העברתי הדרכה לבכירי ענקית התקשורת סיסקו לקראת כנס גדול.
ישבנו בחדר ישיבות היי-טקי טיפוסי ומגניב, אבל בצד עמדה
מערכת מוזרה עם מסך ענק וכמה מצלמות מסתובבות.
שאלתי מה המערכת הזו עושה, וסמנכ”ל מכירות ארן אראל (היום מנכ”ל f5.com)
אמר שזו מערכת הוידאו-קונפרנס הכי מתקדמת בעולם.
הוא הדליק אותה ושתי מצלמות התרוממו וכיוונו את עצמן,
אחת עלי ואחת עליו, ושנינו הופענו על המסך.
כשהלכנו בחדר המצלמות עקבו אחרינו, וכשאחד מאיתנו דיבר הוא מילא את המסך.
זה היה נראה לי מדע בדיוני.
היום לבת שלי יש את הטכנולוגיה הזו בכיתה א’,
ושיחות וידאו הן מיומנות נדרשת לא רק לסמנכ”לים בהיי טק אלא גם להורים, ומורים, וילדים, ועובדים בכל מקצוע אפשרי.
אז הנה כמה כלים שיוכלו לעזור לכם להופיע טוב יותר בשיחות וידאו (והנה מאמר המשך איך לנהל נכון שיחת ועידה בזום).
היערכות סופית
נתחיל מהסוף: גם אם דאגתם לתאורה נהדרת, מצלמה מצויינת, לבוש נכון והגדרות אופטימליות במחשב – אם אתם מגיעים באיחור, נתקעים בלי בטריה או שבאמצע השיחה אתם מופרעים על ידי ילד קטן, חיית מחמד או שליח מהסופר, ההתכוננות שלכם לא שווה הרבה.
לכן חשוב להתחיל להתארגן לשיחת ועידה הרבה לפני שהיא מתחילה. הנה ‘דף ספירה לאחור’ שיעזור לכם להתכונן:
- שעה לפני: שימו את הסלולרי והמחשב לטעינה
- 30 דק’ לפני: הדליקו את המזגן, ובדקו שיש לכם לינק לזום. כדאי גם לבדוק עם המארגן ששיחת הוידאו תתקיים בזמן.
- 15 דק’ לפני: בדקו עם בני הבית שהם יודעים לא להפריע לכם
- 10 דק’ לפני: תתלבשו (לפחות מהמותניים ומעלה), תסתרקו וגם תתגלחו ותתאפרו.
- 5 דק’ לפני: הדליקו את המחשב, תבדקו את החיבור לרשת
- 3 דק’ לפני: הדליקו את המצלמה ותקליטו את עצמכם כדי לבדוק את התאורה והסאונד
- דקה לפני: התחברו לזום ותראו שאתם עולים
מרגע זה אתם באוויר. בהצלחה.
היערכות מקדימה: תאורה
אין דבר שמשפיע על ההופעה שלכם יותר משר תאורה. גם מחשב מהיר עם מצלמה מצויינת לא ייגרום לכם להיראות טוב תחת תאורה גרועה.
הכלל הראשון הוא שתאורה מאחור זה רע, ותאורה מלפנים זה טוב.
אם אתם עומדים לפני חלון עם שמש צהרים, כנראה שהפנים שלכם יהיו חשוכות לגמרי. לכן חשוב שהרקע מאחוריכם יהיה מואר, אבל אתם תהיו מוארים יותר.
הכלל השני הוא שתאורה מכיוון אחד זה רע, ואור מהרבה כיוונים זה טוב.
אם אתם מוארים רק מצד אחד ייווצרו צללים מכוערים בצד השני. לדוגמה, כשהיינו בתנועה ורצינו לספר סיפור אימה, היינו יושבים בחושך ומאירים עם פנס על הפנים מלמטה. זה היה מפחיד. לכן רצוי שיהיה אור מכה שיותר כיוונים.
הכלל השלישי הוא שאור קר זה רע, ואור חם זה טוב.
לכל מנורה ומקור אור יש גוון. אור שנוטה לצבעים כחולים וירוקים ייתן לנו מראה חולה וידגיש פגמים בעור, ולעומת זה אור שנוטה לצהובים ואדומים יחמיא לפנים שלנו וייגרום לנו להיראות טוב.
לכן האור הכי טוב זה מנורות הלוגן ונורות להט (אם כי זו תאורה מחממת, אז שמרו מרחק לא להזיע), אח”כ מנורות LED עם אור ‘חם’. מקום שני זה מנוורת LED עם אור קר, אחרי זה פלורוסנטים עם אור צהוב, לקראת הסוף זה פלורוסנטים עם אור לבן. והכי גרוע זה מעט מדי אור.
הכלל הרביעי הוא שאור חזק זה רע, ואור ‘רך’ זה טוב.
אור חזק מדי, כגון אור שמש או ספוט שמכוון ישירות גורם לתמונה ‘להישרף’ ואז לא רואים הבעות ובקושי רואים פנים. בנוסף, אור כזה גם בקלות יוצר צללים אם הוא לא מכוון ישירות. דרך טובה לפתור בעיה של אור חזק מדי היא לכוון אותו לקיר או (אפילו יותר טוב) לתקרה. הוא יחזור אליכם רך יותר ומהרבה כיוונים. שזה טוב.
היערכות מקדימה: מיקום ורקע
בחירת המיקום של המצלמה, ועוד יותר מכך בחירת הרקע משפיעים מאד על הרושם שאתם יוצרים. לדוגמה, בזמן הסגר על ניו-יורק יצאה הנחיה לבכירי הבנקים שעבדו מהבית להקפיד שברקע מאחוריהם לא יהיה שום סממן של עושר שיעצבן את העובדים שלהם שכלואים בדירות צפופות בברוקלין: לא נוף לאוקיינוס, לא מראה של הבריכה הפרטית, ובשום אופן לא העוזרת של הילדים…
כלל ראשון: בלי פדיחות
הרשתות החברתיות מלאות בצילומי מסך של שיחות זום שברקע שלהן ניתן להבחין בדברים מביכים: בכלים לא שטופים בכיור, פוסטרים של להקות פופ, לוחות שנה עם דוגמניות חשופות מדי – יו ניים איט. כהיערכות מקדימה-מקדימה: מחשב ורשת
כלל שני: מעניין, אבל לא יותר מדי
רקע לבן לגמרי הוא קצת משעמם, אבל מסך טלוויזיה מאחוריכם יגרום לאנשים להסתכל על דברים אחרים ולא עליכם. באותה מידה אם יש לכם קיר בצבע אדום, או ספה צהובה אז עדיף שהם לא יופיעו בפריים, אלא אם ממש חשוב לכם להשתמש בהם כדי להעביר מסר (אבל אז שיהיה ברור שזה מה שייזכרו).
אז כוונו את המצלמה כך שכמה רהיטים ועציץ יופיעו, רצוי בצורה יחסית סימטרית. וכידוע הרהיט הכי אטרקטיבי בשיחות וידאו הוא ספריה. ואם אין לכם פינה נורמלית בבית? אז עדיף את הרקע הלבן המשעמם.
כלל שלישי: מצלמה בגובה העיניים, או טיפה מעל
רוב שיחות הוידאו נעשות ממחשבים ניידים המונחים על השולחן, ומטבע הדברים מצלמות אותנו מלמטה. זה מדגיש דברים שאין לנו עניין להדגיש, כמו הסנטר וחורי הנחיריים, ובאופן כללי נראה פחות טוב.
המראה הטוב ביותר יושג כאשר המצלמה נמצאת בגובה העיניים שלנו או אפילו טיפה מעל. אם אתם מדברים עם סלולרי אז שווה להשקיע 30 שקלים בחצובה שמאפשרת לכם לכוון את הגובה של המכשיר, ולרוב תוכל לשמש גם כמוט סלפי. אם אתם משתמשים במחשב נייד אז כדאי לשים אותה על כמה ספרים.
בכל מקרה חשוב לזכור שהמצלמה צריכה להיות קרובה ככל האפשר למקום במסך שבו הפנים שלכם יוצגו, אחרת כשתפנו להסתכל על עצמכם תיראו לצופים כאילו ניתקתם קשר עין.
היערכות מקדימה: רעשי רקע ואיך למנוע אותם
נכון שרוב הזמן בשיחות זום עדיף להיות עם מיקרופון מושתק, אבל כאשר צריך לפתוח אותו, במיוחד כשאתם ברקע, חשוב שהרקע שלכם יהיה שקט.
הפרעות שאי-אפשר למנוע
ישנן הפרעות שקשה יותר למנוע, כגון אמבולנס שעובר בחוץ או שכנים שמזיזים רהיטים. לכן כדאי לבחור חדר שאפשר לסגור לו את החלונות להוריד את רמת הרעש שנכנס. אם חלק מהרעש מגיע מחדרים אחרים בדירה שימו פס איטום מתחת לדלת (או אפילו פרסו סמרטוט מקופל צמוד לדלת) – ההבדל יהיה בולט.
הפרעות שאפשר למנוע
אם יש לכם בבית גורמי רעש שאפשר לשלוט בהם, כגון שותפים, ילדים או חיות מחמד, חשוב להיערך מראש עם תיאום ציפיות מסודר. לדוגמה ודאו שהם לא מתכוונים לשאוב אבק, לייבש שיער, או לעשות חזרות בפסנתר.
כדאי להגדיר איזה מקרי חירום מותר להפריע לכם, ומה עושים בשאר. לא רעיון רע להדביק לדלת שלט שמזכיר שאתם בשיחת וידאו.
מזגן ומכשירי חשמל אחרים
מכשירי חשמל שאפשר למנוע, כגון מכונת כביסה או מדיח כלים, עדיף להפעיל אחרי שתסיימו.
מזגן זה סיפור אחר: הוא מרעיש, אבל אם יהיה לכם חם מדי או קר מדי אתם תרגישו פחות טוב ותיראו פחות טוב. לכן ההמלצה היא להפעיל אותו כחצי שעה לפני השיחה, כדי שלא תצטרכו אותו בעוצמה רבה בתחילת השיחה. בנוסף כדאי לכוון אותו לטמרפטורה קצת יותר נמוך ממה שתכננתם אבל עם מאוורר במינימום כדי למזער את הרעש.
היערכות מקדימה-מקדימה: מצלמה, מחשב ואינטרנט
אומרים שאי אפשר לשנות רושם ראשוני – זה קשקוש. נסו לעבוד עם אינטרנט שמתנתק, ותראו איך הרושם שיצרתם בהתחלה נהרס בפתאומיות. אין מה לעשות, בשיחת וידאו הציוד שתשתמשו בו הוא הדרך שבה יראו אתכם, ולכן חשוב להשתמש בציוד מתאים כדי לעשות את הרושם המיטבי – במגבלות התקציב.
מצלמה איכותית
המצלמה היא הדבר הראשון שיראו, ולכן כדאי שהיא תהיה מוצלחת. כיום המצלמות בטלפונים הסלולריים טובות בהרבה מאשר במחשבים הניידים, ולכן אלא אם יש לכם מחשב שעלה מעל 7,000 ש”ח, או סלולרי שעלה פחות מ-700 ש”ח, כנראה שהמצלמה בסלולרי שלכם יותר טובה. תשתמשו בה.
הסיבה היחידה להשתמש במחשב היא אם יש לכם צורך להציג דברים מהמסך.
חיבור רשת איכותי
בלעדיו התמונה תיראה גרעינית, הקול שלכם ייתקע, ומדי פעם כל השיחה תיתקע.
מומלץ לקחת חיבור איכותי, ואם יש לכם את האפשרות להתחבר לנתב בכבל זה עדיף על פני רשת אלחוטית.