סגנונות תקשורת: על פסיביות, אגרסיביות ואסרטיביות
אסרטיביות היא התנהגות תקשורת בינאישית המאפשרת לנו להביע את הצרכים, הרצונות והבקשות שלנו, מבלי לפגוע ברגשות הזולת. אנשים רבים חוששים להיות אסרטיביים, כי הם מבלבלים אסרטיביות עם אגרסיביות – שזה כמובן, לא אותו דבר.
זכותינו להתבטא, להביע את צרכינו, רצונותינו ורגשותינו באופן ישיר, וגם להרגיש טוב עם זה, בלבד שאנחנו לא פוגעים בזכויותיהם של אחרים. בדיוק כפי שיש דרכים לשכנע, או אפילו לנהל ויכוח מתורבת שמעניין ומהנה לשני הצדדים, ניתן לעמוד על שלך ולהשיג את המטרות שלך, מבלי לגרום לצד השני להרגיש שלא מכבדים אותו. אפילו שיחות תוכחה, ביקורת או להעמיד אדם על טעותו הם דברים שיש דרך מכובדת לעשות אותם.זהו בדיוק הדבר שתורת האסרטיביות מבוססת עליו.
בכדי להבין זאת לעומק, נדגים סגנונות תקשורת שאינם מקיימים את העקרונות האלה:
פסיביות
(הגדרה מילונית- סביל, נפעל, מקבל פעולה, שנעשית עליו פעולה, נטול יוזמה, לא פעיל, חסר מרץ, אדיש, כנוע) פסיביות, היא בעצם היעדר ביטוי של הרצונות והצרכים שלנו.
לדוגמה- התבקשת לעשות משהו שאתה ממש לא רוצה לעשות, ומחוסר ברירה אתה עושה זאת בלי להגיב, כשכולך מלא טינה על כך. לא לדעת כיצד להתנגד לרצונות של אחרים (ולא רק לעכב את הרצון שלך) זה דבר נוראי. אנשים כאלה, יכולים להיעזר במיומנויות אסרטיביות מאוד, כי כך הם ילמדו לשלוט בעצמם על החיים שלהם (במקום שאחרים יעשו זאת), מבלי לאבד חברים, לוותר על יחסי אנוש טובים או לעורר כעס.
- אדם פסיבי פועל ללא לקיחת יוזמה וללא העזה – סחף עם הזרם.
- אדם פסיבי מרגיש- חלש, חסר כוח, נשלט,”עוד בורג במערכת”.
- מי שמתקשר עם אדם פסיבי מרגיש- כובש, עליונות, שליטה, ביטחון עצמי, כוח.
- אדם פסיבי “מרוויח” מהסביבה- מעט מאוד, באופן קבוע.
אגרסיביות
הגדרה מילונית- תוקפנות, תקיפה, התגרות, נטייה לתקוף, אלימות, שימוש בכוח הזרוע.
זו פריצת הגבולות ופגיעה בזכויותיהם של אחרים, התנהגות חסרת כבוד, גסה וחסרת תרבות.
לדוגמה- תגובה אגרסיבית לבקשה בלתי רצויה: “נראה לך, מי אתה שתגיד לי לעשות משהו!”. אנשים כאלה לרוב מחליטים לבד מה הם רוצים לעשות ועושים זאת. אבל, הם משלמים על כך מחיר חברתי כבד: נחשבים ללא נעימים, מאבדים חברים, נמצאים בהרבה קונפליקטים וחיים בעוינות עם הסביבה ועם עצמם. לפעמים זה עניין של מזג (ואז טיפול ביופידבק יכול לעזור) ולפעמים זה היעדר סגנונות תקשורת חלופיים, או הנחה שגויה שרק זעזוע או אלימות מניעים אחרים. במקרה כזה, טיפול קוגנטיבי או אימון אישי יכולים לעזור, וכמו כן האפשרות לרכוש כלים חברתיים אחרים, שמחד עוצמתיים ומשפיעים מאוד, ומאידך נטולי החסרונות והנזקים הכבדים של התנהגות אגרסיבית. אסרטיביות נכונה היא כלי כזה למשל.
- אדם אגרסיבי משיג מטרתו בעזרת – פחד, עוינות, עצבים, ניצול, השפלה, בריונות.
- אדם אגרסיבי מרגיש- מתוח, עצבני, חרד, לחוץ ועוין.
- מי שמתקשר עם אדם אגרסיבי מרגיש- כעס, שנאה, קורבן, השפלה, ניקור, עוינות, יצר נקמה.
- אדם אגרסיבי “מרוויח” מהסביבה – המון לזמן קצר, ללא שום המשך שיתוף פעולה.
פסיבית-אגרסיבית
זו צייתנות ופסיביות מול אחרים, והתמודדות עם התסכול הנובע מכך על ידי פגיעה בזכויותיהם מאחרי גבם, שימוש במניפולציות והענשה.
לדוגמה- תגובה פסיבית-אגרסיבית לבקשה בלתי רצויה, היא לציית לבקשה בלי יכולת להתנגד, אך לבצע אותה באופן שגוי ואף הורסני בכוונה – ובכך “להתנקם” על הבקשה הלא רצויה. בן אדם שחש תסכול וכעס, במידה והוא מתקשה להתגבר עליו או לעדן אותו, בד”כ מחפש לאן להפנות אותו. יש כאלה שמשתפים בלהט את חבריהם במתרחש, יש כאלה שמוציאים כעס ותוקפים אחרים (אגרסיביות), יש כאלה שמאשימים את עצמם ומפנים כעס פנימה, ויש גם פסיביים-אגרסיביים. אלו הם האנשים שמרגישים דחף לתקוף, אבל לא מסוגלים להתעמת עם האדם שמולם, ועל כן הם מפנים את הכעס שלהם כלפי המשימות, מחבלים בהן בכוונה או עושים אותן בצורה מוחצנת ומעוצבנת. התנהגות כזו נתפסת כמוזרה ולא מובנת.
אסרטיביות
הגדרה מילונית- דעתן, הנוהג באסרטיביות, עומד על דעתו, החלטי, בטוח בעצמו, עומד על זכויותיו, תקיף בדעתו, מביע את רגשותיו החיוביים והשליליים בצורה כנה וישירה. זו הצבת גבול ברור לעצמך- “אני תמיד מביע את עצמי, ועומד על זכויותיי מבלי לפגוע בזכויותיהם של אחרים ובכבודם“.
לדוגמה- אחת התגובות האסרטיבית לבקשה בלתי רצויה: “אני מבין את חשיבות הבקשה, אך אני נאלץ לוותר עליה”.
- אדם אסרטיבי משיג מטרתו ע”י – תקשורת ישירה, ביטוי עצמי וכנות.
- אדם אסרטיבי מרגיש- טוב עם עצמו ועם הסיטואציה, שלם, כנה ובטוח בעצמו.
- הבא במגע עם אדם אסרטיבי מרגיש- נוחות, נועם, טוב לגבי מעביר המסר, תקשורת נכונה, כנות.
- אדם אסרטיבי “מרוויח” מהסביבה – הרבה, על בסיס קבוע.
להרשמה לקורס אסרטיביות בשילוב עם תת-מודע- לחץ כאן