יש למנוע ממייקרוסופט לרכוש את יאהו!
מאת אייל פוסט, מנכ”ל בית התוכנה Epocalipse Software הנאום הוצג במסגרת סדנה לדיבור לפני קהל
פתיחה: רקע על עסקת מיקרוסופט-יאהו
כפי שוודאי שמעתם, חברת מיקרוסופט הציעה לאחרונה לקנות את חברת האינטרנט יאהו עבור סכום של 44 מיליארד דולר. ברצוני להראות לכם למה מהלך כזה יפגע בסופו של דבר בציבור הגולשים, אך לפני כן – קצת רקע. כידוע לכם, מיקרוסופט היא חברת תוכנה אמריקאית מהגדולות בעולם. היא מעסיקה כ 80 אלף עובדים עם מחזור מכירות של כ 50 מיליארד דולר. החברה שולטת כמעט לחלוטין בשוק מערכות ההפעלה ומנסה כבר שנים להשיג דריסת רגל בתחום החיפוש והפרסום באינטרנט. יאהו לעומת זאת, היא חברת תוכנה שמתמחה בתחום האינטרנט. יש לה מנוע חיפוש, שירותי אימייל, שירותי תמונות ועוד. היא מעסיקה כ 13 אלף עובדים עם מחזור מכירות של כ 6.5 מיליארד $. ע”פ הערכות, החברה שולטת בכ 20% משוק הפרסום והחיפוש באינטרנט. כמו שאתם בוודאי מבינים, הסיבה העיקרית שבגללה מיקרוסופט רוצה לקנות את יאהו היא כדי להשיג שליטה משמעותית בתחום החיפוש והפרסום באינטרנט ולהפחית את כוחה של גוגל. גוגל שולטת כיום בכ 65% מהשוק הזה. יחד עם יאהו תשלוט מיקרוסופט בכ 30% מהשוק. מדוע אם כן העסקה הזאת תפגע בגולשים? ברצוני להתמקד בכמה סיבות: א) פגיעה בתחרות בשוק החיפוש והפרסום באינטרנט. ב) יצירת מונופול בתחומים אחרים וביטול שירותים מקבילים. ג) עלויות המיזוג וההשלכות על ביצועי החברה.
טיעון ראשון: המיזוג ייפגע בתחרות בתחום החיפוש והפרסום באינטרנט
נתחיל אם כן בסיבה הראשונה. ברור לכולנו שככל שיש פחות שחקנים בתחום החיפוש התחרות תקטן. אם התוכניות של מיקרוסופט יצאו לפועל והשליטה שלה בתחום תתחזק התחרות היחידה שלה תהיה עם גוגל. אם שתי חברות ישלטו בכ 95% משוק החיפוש והפרסום באינטרנט, איפה בדיוק יהיה מקום לחדשנות ולתחרות? מעבר לכך, ישנה אפשרות שהרבה ממשתמשי יאהו כיום יחליטו לעבור להשתמש בשירותים של גוגל כתוצאה מהאיחוד ובכך בעצם להגביר את השליטה של גוגל. מעבר כזה אולי נראה לכם לא סביר אבל את תשכחו ששוק החיפוש שונה לחלוטין משוק התוכנה הרגיל. לעבור ממערכת ההפעלה Windows למערכת מבוססת לינוקס הוא מעבר קשה למדי. לעבור משימוש במנוע החיפוש של יאהו למנוע החיפוש של המתחרה גוגל הוא דבר של מה בכך.
טיעון שני: המיזוג ייצור מונופול בתחומים אחרים
הסיבה השנייה היא עניין המונופול. לא רק שירותי החיפוש באינטרנט יכולים להיפגע: בתחום התוכנות למסרים מיידים יש כיום שלושה שחקנים עיקריים: מיקרוסופט, יאהו ואמריקה אונליין (מפעילת ICQ). האיחוד בין מיקרוסופט ליאהו יהפוך את מיקרוסופט לשליטה בתחום הזה. חשוב לזכור שבתחום זה, בניגוד לפרסום וחיפוש, קשה הרבה יותר להחליף ספק – אחרי הכל, ברגע שהחלפת ספק אתה נוטש את כל החברים שצברת ברשת הקודמת. גם בתחום שירותי הדואר האלקטרוני יש גם כיום שלושה שחקנים עיקריים: מיקרוסופט, גוגל ויאהו. נחשו מה ייקרה כאשר יישארו רק שניים? מניסיון העבר אנחנו יודעים שמיקרוסופט מתנהגת בצורה מאוד דורסנית כשהיא שולטת בשוק. ב 98 תבעה ארה”ב את מיקרוסופט על שימוש לרעה בכוחה כמונופול.גם האיחוד האירופי בדק תלונות דומות. חלקכם בטח זוכר שלפני כ 10 שנים הדפדפן הפופולרי היה נטסקייפ. מיקרוסופט השתמשה אז במונופול שהיה לה כדי להשיג את השליטה בתחום עם אינטרנט אקספלורר ולבסוף הוציאה את נטסקייפ לגמרי מהמערכה. הדפדפן שלה אז היה אינטרנט אקספלורר 5 וברגע שהבינה שחיסלה את מתחריה היא פשוט הפסיקה לפתח אותו והגולשים נשארו עם תוכנה מיושנת במשך כמה שנים. חוסר התחרות פה פגע ישירות בגולשים ורק שנכנס לשוק מתחרה חדש בשם Firefox והתחיל לגנוב למיקרוסופט משתמשים – היא המשיכה לפתח את הדפדפן שלה.
טיעון שלישי: המיזוג ייפגע במיקורוסופט ויאהו עצמן
הנושא האחרון שהזכרתי ושעליו לא תמיד חושבים כשמנתחים את המהלך הזה הוא ההשלכות של המיזוג הזה מבחינה אופרטיבית ואירגונית. צריך להבין – לא מדובר פה בסתם חברה גדולה שקונה איזה חברת סטרט-אפ קטנה ותוך כמה שבועות מסיימת את התהליך. מדובר כאן בשתי חברות ענק שמעסיקות ביחד כמעט 100 אלף עובדים. מעבר לכך שזו תהיה הפעם הראשונה שמיקרוסופט תצטרך להלוות כספים בשביל לבצע מהלך כזה כיוון שאין לה סכום כזה במזומן, העלויות האופרטיביות של מהלך כזה הם עצומות. קחו לדוגמה את האיחוד של חברותHP וקומפאק. העלויות העקיפות של האיחוד כמעט וריסקו את HP והיא עברה לא מעט טלטלות עד ששוב התייצבה בשנים האחרונות. אבל לא מדובר פה רק בעלויות – שתי החברות האלה יבזבזו זמן ניכר באיחוד של מחלקות, שיתוף טכנולוגיות, שיתוף משאבים לוגיסטיים, קיצוצים בכוח אדם וכולי. המהלכים האלה יכולים לשתק את שתי החברות האלה למשך כמה חודשים. חודשים בהם אנחנו – המשתמשים – לא נראה שיפורים בשירותים הקיימים. לא נראה חידושים. ואולי אפילו נראה את המתחרים מנסים לנצל את המצב ולהשתלט על נתח נוסף מהשוק.
סיכום – עדיף למיקרוסופט וללקוחותיה שהעיסקה עם יאהו תתבטל
לסיכום, ראינו שאם העסקה תצא לפועל, לא רק שמשתמשי האינטרנט ייפגעו – יש סיכוי סביר שמיקרוסופט בעצמה תצא יותר חלשה מהמהלך הזה. ראינו שהתחרות בתחום החיפוש תפחת כי יהיו שני שחקנים עיקריים. ראינו שמיקרוסופט תוכל להפוך למונופול בתחומים כמו תוכנות למסרים מיידיים. ראינו ששירותים רבים ייעלמו ותהיה לנו פחות אפשרות בחירה. וראינו שהמהלך יכול לשתק את החברות מבחינה תפעולית ואולי אפילו לגרום למיקרוסופט קשיים כלכליים. בקיצור, מיקרוסופט – תמשיכו להתמקד במה שאתם טובים בו. תפסיקו עם מלחמות האגו שלכם מול גוגל. ותנו לנו להנות מחופש בחירה, מתחרות הוגנת, מחדשנות ומאינטרנט שלא נמצא בבעלות של אף אחד.