נאום כתוב: הוספת מפעילים סלולריים ‘וירטואליים’ לשוק התקשורת
מאת אושרת ו. (מנהלת מכירות אזורית בחברת תקשורת) – הוגש במסגרת קורס נאומים ומצגות
ערב טוב לכולם!
כידוע לכם אני עובדת בחברת תקשורת מהמובילות בארץ. בשוק שלנו, יבואני המכשירים הסלולריים עובדים כמעט אך ורק עם שלושת חברות הסלולאר הגדולות בישראל. אם אתם היום רוצים לרכוש טלפון סלולארי, תצטרכו לרוב להתקשר לשם כך עם חברות הסלולאר. אני אומרת לרוב, מאחר ואני יודעת שיש אופציה לרכוש את הטלפונים שלנו דרך אתרי אינטרנט ולפעמים גם בסופר או בחנות ספרים, אך בגדול כל יבואן מוכר את הטלפונים שלו לגופים ולא לאנשים פרטיים.
לאחרונה היה דיון מיוחד בכנסת בוועדת הכלכלה בעיניין הכנסת מפעילים סלולאריים וירטואליים. אני רוצה הערב להסביר מהי המשמעות של ‘מפעיל סלולרי וירטואלי’ ולהציג שלושה טיעונים בעד הכנסת מפעילים סלולאריים וירטואליים לישראל.
- טיעון כלכלי
- טיעון חופש הבחירה
- וטיעון סביבתי
רקע עסקי טכנולוגי
ראשית, אתן הקדמה קטנה על מהו מפעיל סלולארי וירטואלי:
מפעיל וירטואלי הוא מונח המתייחס למפעיל סלולארי הרוכש דקות שיחה ממפעיל סלולארי רגיל אחר בעל תשתית ומוכר אותו לציבור. המפעיל הווירטואלי אינו מחזיק בתשתיות משלו, אלא, עושה שימוש ברשתות הסלולאריות הקיימות בשוק, ומשווק את שירותיו לציבור תחת מותג נפרד וערוצי הפצה נפרדים.
כיום קיימות עשרות חברות סלולר וירטואליות הפועלות במדינות רבות ברחבי העולם כבר למעלה מעשר שנים. ביניהן ארה”ב, אנגליה, אוסטרליה, הונג קונג, אירלנד וצרפת. בישראל נכון להיום עדיין לא פועלות חברות וירטואליות, בין היתר בגלל התנגדות חברות הסלולאריות הקיימות וסחבת בהחלטות הממשלה.
הייתרונות הכלכליים
הטיעון הראשון, ואולי החזק ביותר שאציג הינו הטיעון הכלכלי: כיום מחלקות ביניהן שלוש חברות הסלולר הגדולות את השוק בנתחים כמעט שווים. התחרות במגזר הפרטי בשוק הסלולאר הולכת ונשחקת. אם לא יעשה מעשה, התחרות תמשיך להיעלם והמחירים רק יעלו.
לכן, בעצם הכנסת מתחרים נוספים לתחום הסלולאר, התחרות בשוק תגדל ותביא להוזלת מחירים.
מבחינת הצרכן, מדובר בהרחבת התחרות לכדי ארבעה או חמישה מפעילים שיתחרו על כיסו.
אחת החברות שכבר הביעה רצון להפוך למפעיל סלולר וירטואלי ולהביא לשינוי מאזן הכוחות היא HOT. מנכ”ל החברה, דוד קמיניץ, אף הצהיר כי יוכל להפחית את מחירם של שירותי הסלולר בישראל בכ-30%. אין ספק שהכוונה של חברת כבלים להיכנס לשוק הסלולארי היא חיובית ביותר.היא מכניסה אנרגיות חדשות ותחרות בשוק הפרטי שתוביל באופן ישיר לירידת מחירים, גם אם לא בקנה מידה של 30%.
זכות הצרכן לבחור
הטיעון השני שלי הינו טיעון לחופש הבחירה: כיום , לקוח הפונה לאחת משלושת חברות הסלולאר הגדולות נתקל פחות או יותר בחזית אחידה מבחינת המוצרים ושירותי התוכן המוצעים. החברות הסלולאריות לעיתים אף נחשדות בתאום מחירים ביניהן, ופעמים רבות מועלות טענות נגדם שהם שולטות במעיין מונופול על תחום הסלולאר.
עם כניסת מפעילים וירטואליים חיצוניים, אשר אינם יהיו קשורים לשלושת המפעילים הגדולים, יהיה לאזרח חופש בחירה רב יותר הן מבחינת מגוון המכשירים והן מבחינת השירותים הנלווים.
לדוגמא – כיום המצב הוא שבחברות הסלולאר יש מבחר מצומצם ביותר של מכשירי דור 2.5 , בין שתיים לשלוש מכשירים. מגוון המכשירים המצומצם לא תמיד קולע לצרכי הלקוחות. במקרה זה הלקוחות פחות או יותר “מאולצים” לבחור בדגמים הנוחים יותר להם, שלרוב הם גם היוקרתיים יותר ושייכים לסדרת דור 3. מכשירים מסדרת דור 3 או 3.5 נמכרים אך ורק עם חבילות תוכן יקרות שהן חבילות גלישה באינטרנט למיניהן, בלי שום קשר לרצון או צרכי הלקוחות.
HOT מעוניינת להיכנס לשוק הסלולר כשחקנית שתספק מגוון רב ביותר של מכשירים עם מחירים אחידים, המיועדים ללקוחות שרוצים אך ורק לדבר ולשלוח הודעות, ולא מעוניינים במכשירי דור 3 המספקים שירותי תוכן יקרים. בכך HOT בעצם מרחיבה את שוק המכשירים המוצע, ומאפשרת פתרון נוח וזול לכול הלקוחות המעוניינים במכשיר פשוט, המעוצב לטעמם והמתאים לצרכים שלהם, וללא כל מיני חבילות אקסטרא למיניהן אשר אין להם צורך בהם מאחר והם אינם עושים בהם שימוש.
שיפור איכות הסביבה
הטיעון השלישי הינו הטיעון הסביבתי: מכיוון שמפעילים סלולריים משתמשים בתשתית רוחב פס קיימת, היתרון המרכזי למשק בהפעלת מפעילים סלולאריים וירטואליים, טמון בהגדלת מספר הספקים בענף הסלולר וזאת ללא כל צורך בהקצאת תחומי ספקטרום נוספים ובהקמת תשתית נוספת של אתרי שידור. מה שבעצם אומר הקצאת קרקעות, פגיעה נופית , פחות אנטנות ופחות קרינה.
מסקנות
לסיכום, העלתי 3 טיעונים בעד הכנסת המפעילים הסלולאריים לישראל :
טיעון כלכלי – שאומר שבעצם פתיחת השוק למתחרים נוספים, התחרות תגדל מה שיוביל להוזלת מחירים.
טיעון לחופש הבחירה – עם הכנסת מתחרים חדשים לשוק, שוק המוצרים והשירותים יגדל, וללקוח יהיה אופציות בחירה גדולות יותר אשר יתאימו לצרכיו האישיים.
טיעון סביבתי – בהכנסת מתחרים סלולאריים וירטואליים אשר משתמשים בתשתיות קיימות, נחסך הצורך להקמת תשתיות נוספות משלהם והגדלת כמות האנטנות והזיהום הסביבתי.
אני מקווה שהצלחתי להדגיש בפניכם את הצורך בהכנסת המפעילים הסלולאריים הוירטואליים לישראל ולשכנע אתכם בתועלות אשר יצמחו מכך.