נאום כתוב: צמצום השפעת החמולות בשלטון המקומי
אני עומד להרצות לכם היום על איך לנטרל את בעיית החמולתיות במינהל מוניציפלי – בעיה שממנה סובלות החמולות בעיקר הקטנות והחלשות. במסגרת הניאום אדון ב-3 דרכים לנטרול בעיית החמולתיות במינהל מוניציפלי.
1. החלת עצמאות העיירות בהדרגה וניהולן ע”י גורם חיצוני.
2. שכונות מעורבות והימנעות מריכוז כל חמולה בשכונה בנפרד.
3. שיפור מצב התעסוקה בישובים דבר הדורש התערבות הממשלה
החלת עצמאות העיירות בהדרגה וניהולן ע”י גורמי חוץ
בשנות ה-70 החליטה ממשלת ישראל על אכלוס תושבי הפזורה בנגב וריכוזם ביישובי קבע . לצורך כך הוחלט על הקמת 7 יישובים ( רהט, כסייפה, תל שבע, חורה, לקייה, ערוער ושגב שלום ). אך כאן נוצרה בעיה והיא : מי ינהיג את היישוב ? . החמולה הגדולה והחזקה או אנשים המנוסים במינהל האזרחי ? . סוגיה זו באה על פתרונה ע”י מנוי גורם חוץ ( ממונה מטעם משרד הפנים ) תוך שימת דגש על בחירת נציגי הציבור ( חברי מועצה ) מכלל החמולות . דבר זה התבטא במתן שירותים שווים והעברת השלטון למקומיים באפן הדרגתי.
שכונות מעורבות והימנעות מריכוז כל חמולה בשכונה בנפרד
עם הקמת הישובים בדרום החליט מי שהחליט בזמנו על ריכוז כל חמולה ( משפחה ) בשכונה נפרדת, כך שתושב שאינו מאותה חמולה לא יכול להתגורר באותה שכונה. דבר זה גרם לניכור בקרב התושבים בשכונות השונות. יוצא מכך שראש העירייה לרוב הינו בן המשפחה הגדולה והחזקה ומכאן רוב השירותים ניתנים לחמולה שלו. על כן צריך ואף חובה שהשכונות החדשות יאוכלסו מכל החמולות.
שיפור מצב התעסוקה בישובים דבר הדורש התערבות ממשלה
התפיסה הרווחת בקרב התושבים שהנהגת העירייה מהווה בסיס ואף עוצמה כלכלית בקרב בני החמולה השולטת, בו בזמן שהאבטלה ביישובים אלה הנה בשיעור גבוה. עבודות קבלניות , פינוי אשפה ומכולות, מכרזים גדולים, איוש משרות המביאות פרנסה למשפחות ועוד. לכן, בניית איזור תעשייה מפותח, והקמת מקומות עבודה בסיוע עקבי ורציף של מוסדות המדינה, יפחיתו ואולי ינטרלו את החמולה מלרוץ בכל מחיר לראשות העיר.
לסיכום:
צריך להעביר את השלטון למקומיים בהדרגה, אכלוס שכונות בתושבים מעורבים , לשפר את התעסוקה ולפתוח מקומות עבודה חדשים בסיוע הממשלה.