ללמוד לנאום בגיל 80: מה משותף למשה רבנו לשמעון פרס?
זה התחיל ב-‘כְבַד-פֶּה וּכְבַד לָשׁוֹן’
שני דוברים גרועים מתחילים קריירה ארוכה של מנהיגות שנפגעת פעם אחר פעם מחוסר היכולת שלהם לנאום.
אבל במהלך מפתיע שניהם מצליחים, לקראת סוף הקריירה ובגיל מתקדם במיוחד ללמוד איך לעבור קהל ולשכנע, והופכים דווקא לעת זיקנה לחוצבי להבות גדולים. רוצים לדעת איך?
משה רבנו התחיל את הקריירה שלו כנואם ברגל שמאל. בתחילת הדרך, כשאלוהים דרש ממנו במעמד הסנה הבוער לקום ולשאת את דברו בארמון פרעה. משה השתמש בכל התירוצים שמוכרים למי שמנסה להימנע מדיבור מול קהל (“לא איש דברים אנוכי גם מתמול גם משלשום”), ואלוהים נאלץ להשתמש במקל של איומים ובגזר של ניסים, ואפילו בעזרתו של אהרון כדובר, כדי שמשה יילך לארמון של פרעה ולדרוש ממנו “שלח את עמי”.
אבל נגמר ב”שְׁמַע יִשְׂרָאֵל”
פאסט-פורוורד לספר דברים, והנה לקראת סוף הקריירה שלו משה רבנו הוא נואם פורה ומרשים. בפרק ה’ לדוגמה
וַיִּקְרָא מֹשֶׁה אֶל כָּל יִשְׂרָאֵל וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם
שְׁמַע יִשְׂרָאֵל אֶת הַחֻקִּים וְאֶת הַמִּשְׁפָּטִים
וּלְמַדְתֶּם אֹתָם וּשְׁמַרְתֶּם לַעֲשֹׂתָם”
מרשים, נכון? משה קורא “את כל ישראל” , כלומר קהל גדול ורב, ואז מלמד אותם וגם דורש מהם לבצע. הוא משתמש בטכניקות פתיחה וסיכום חזקות, ומדי פעם גם נעזר במשלים ובוחן את תגובת הקהל.
איך הוא עשה את זה? האם זה היה נס?
זה לא היה נס. משה רבנו עבר תהליך הדרגתי, שהפסיכולוגים קוראים לו ‘דה-סנסיטיזציה’ ואצלי בקורס קוראים לו פשוט ‘התרגלות’. משה, בן 80, נדרש ללכת פעם אחר פעם לארמון פרעה ולדרוש ממנו חופש. זה מאד קשה לו בהתחלה, וגם בהמשך לא קל לו. לדוגמה, בדיוק לפני עשרת המכות הוא שוב מתלונן שהוא ‘ערל שפתיים’ ומבקש שיחרור.
מה שעזר לו זה תירגול עם ליווי צמוד: מכות מצרים והגיבוי האלוהי מראים לו שלדבריו יש משמעות עושים את שלהם ובתוך ה’אקשן’ של המכות הוא כבר לא מוצא זמן להתלונן ולהימנע. למעשה, רגע לפני מכת בכורות משה כבר מזמין את זקני העדה אליו לתדרך אותם על המכה המתקרבת היציאה שתבוא אחריה. מכאן ואילך אלוהים כבר לא מציע את אהרון כדוברו של משה, ומשה כבר לא מבקש.
אבל זו רק ההתחלה: התירגול היומיומי וההשתפשפות בנאום לעדה לאורך המדבר הופכים בהדרגה את משה לנאום רהוט ומשכנע, בספר במדבר הוא כבר יודע לכעוס מיוזמתו, ובספר דברים הוא כבר הופך לנואם עוצמתי ומרגש. למעשה ניתן לקרוא את ספר דברים כולו כנאום ארוך של משה הניתן לאורך מספר שבועות לקראת יום מותו.
והאם בימינו גם לומדים לדבר בגילאים כאלו?
לגמרי כן! ויש לי הוכחה של מישהו שלמד את זה בערך בגילו של משה רבנו (גיל 73, ליתר דיוק): זהקצת משונה לחשוב על זה ככה היום, כששמעון פרס ז”ל זכור כנואם אהוב ומבוקש בארץ ובכל העולם, אבל הוא לא תמיד היה כזה. תאמינו או לא, אבל שמעון פרס למד לנאום כמו שצריך רק לקראת גיל 80.
אז מה הלקחים המעשיים?
הלקח הראשון הוא שאף פעם לא מאוחר מדי ללמוד דיבור מול קהל. אצלי בבית הספר למדה לפני כמה חודשים פסיכולוגית בת 78 שהוציאה ספר ובפעם הראשונה יצאה איתו לסיבוב קידום בחנויות ספרים ובתי אבות. בשנה שעברה למד אצלי סוכן ביטוח בן 72 שזכר את הפעם הראשונה שלו מול קהל בבר מצווה – לפני 60 שנה – ואיך הוא ברח מהדרשה.
עשו את הצעד הראשון והתקשרו אלינו עכשיו
077-8200201
תָג:גיל מבוגר, דת, זקנים, ללמוד לנאום, פרס