נאום כתוב: תואר אקדמי בניהול לא מלמד לנהל
נאום כתוב מאת סנדרה דהן – מרכזת תוכניות הדרכה שהוצג במסגרת קורס תורת הנאום
הנאום הינו תרגיל אקדמי ואינו משקף בהכרח את עמדת הכותב
שלום, אני סנדרה והיום אני רוצה לדבר איתכם על השאלה האם תואר אקדמי בניהול מלמד לנהל?
אני טוענת שניהול טוב יכול להתפתח כתוצאה משני מצבים עיקריים:
- האחד- ניהול המבוסס על תכונות אישיות מולדות, על משהו קיים
- והשני- מנהל הצומח מלמטה, מנהל שמבין ומכיר את המערכת על בוריה.
אילו הם דברים שתואר בניהול אינו יכול להקנות. אם כן, אפנה לטיעון הראשון:
יכולת ניהולית מבוססת על תכונות מולדות
מהמחקרים והתאוריות שהצגתי אפשר להסיק כי תואר בניהול יכול ללמד עקרונות בניהול, תיאוריות שונות, פרקטיקות יישומיות ,ואף להנחיל ידע רלוונטי ,אך לא לייצר תכונות ניהוליות. אני רוצה לצטט מדבריו של מומחה לניהול בשם פרופסור הנרי מינצברג: “תוכניות ה-MBA- (תואר שני במנהל עסקים) לא מצליחות לייצר מנהלים אלא לכל היותר מייצרות ‘אנליסטים’ של דוחות כספיים”. כמו כן, יש ספרות שלמה העוסקת בביוגרפיות של מנהיגים גדולים מתוך תפיסה שתכונות האישיות, הילדות ומכלול חוויות העבר, הן שהובילו את אותו אדם להפוך למנהיג שהוא, ודרכן ניתן לנתח את יכולת המנהיגות שלו. אותם מנהיגים נבנים על בסיס הכישורים המולדים הללו, ובצברם ניסיון, הם מפתחים תחום רחב של כישורים אחרים הנדרש להם.
אז כמו שאמר דוד בן גוריון לפני 40 שנה, בנאום שנתן בפני מפקדי הצבא:”…רק איש מופת… הוא שיעצב את דמות חניכיו. לא בכוח המשמעת, השגרה, הטכניקה…. אלא בכוח אישיותו הדגולה”.
ניהול הוא ידע שנרכש מעבודה מעשית
העיקרון של צמיחת מנהל מלמטה למעלה הוא לעיתים אחד ממאפייני התרבות הארגונית של חברה, קחו לדוגמא את חברת “ישקר”: חברת “ישקר” היא החברה המובילה בעולם בייצור כלים לעיבוד שבבי. אני רוצה לצטט מדבריו של נשיא החברה איתן ורטהיימר שאמר כי “תנאי הקבלה לניהול החברה הם סבלנות רבה להתקדם במדרג הארגוני מלמטה למעלה….ההתקדמות בחברה היא איטית, העובדים שמתחילים איתנו צריכים להכיר את העסק מרצפת היצור ורק לאחר שהוכיחו עצמם, הם יכולים להתקדם במדרג הסמכות”.
לסיכום