יש לשלול מן הנשיא קצב את הזכאות לקצבאות לאחר תום כהונתו
נאום כתוב מאת חנה ישראלי, הוצג במסגרת סדנה לרטוריקה ודיבייט בהנחיית גיא יריב
אבקש להציג את הטיעון כי יש לשלול מן הנשיא היוצא משה קצב את הזכאות לקצבאות הניתנות על פי חוק לנשיאים לשעבר במדינת ישראל.
על מנת להציג תמונה מלאה, רצוני לתאר תחילה את מהות תפקידו של הנשיא .
מוסד הנשיאות בישראל הוא בעל משמעות ייצוגית וסמלית. הנשיא אמור לייצג את הממלכתיות בישראל, ואת האחדות הלאומית .
המשמעות הייצוגית והסמלית של תפקיד זה הביאה לכך שכמעט תמיד נבחרה לתפקיד זה אישיות בעלת שיעור קומה, שזכתה לאהדה רבה בעם, ולאורה אפשר היה לחנך את הדור הצעיר. (הנתונים הנ”ל לוקטו מתוך ויקיפדיה) בשל ההערכה הרבה למעמדו ובשל הידיעה כי לנשיא עשויות להיות מטלות ציבוריות שימשיכו גם לאחר לסיום תקופת כהונתו , החליטה הכנסת להעניק לנשיא הטבות מפליגות גם לאחר סיום תפקידו. הטבות אלה כוללות :
- פנסיה חודשית של 48,000 שקל ( עד הגיעו לגיל 78) .
- מימון שירותים רפואיים לו ולמשפחתו לכל ימי חייו.
- חשבון אירוח של 1000 ₪ לחודש
- תקציב שנתי של 1.2 מיליון שקל לשכירת משרד, העסקת עוזרים , מזכירות, נהג ,רכב שרד. והשתתפות במימון הוצאות ביתו הפרטי ( חשמל, מים , טלפון).
רקע כללי
משה קצב החל את כהונתו כנשיא המדינה בשנת 2000. ביולי 2006, התלונן קצב בפני היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על ניסיון סחיטה מצד אחת מעובדות בית הנשיא לשעבר, אשר לטענתו באה על רקע איום בהגשת תלונה על הטרדה מינית. היועץ המשפטי החליט לפתוח בחקירה ומאז החל מעגל מסחרר של חשדות, האשמות , ותלונות מפי מספר נשים על עבירות מיניות חמורות שביצע בהן הנשיא המכהן.
לא אאריך בפרטי התנהלות הארועים ואומר רק כי בחודש ינואר 2007, החליט היועץ המשפטי לממשלה, להגיש כתב אישום חמור נגדו הכולל – הקשיבו היטב – האשמה באונס, הטרדה מינית, מעשה מגונה בכוח ובעילה אסורה תוך ניצול יחסי מרות.
בהמשך הוחלט למחוק סעיפים מרכזיים מכתב האישום במסגרת עסקת טיעון שנחתמה על ידו ובה הודה קצב בחלק מן ההאשמות נגדו. עיסקה זו עוררה זעם רב בציבור ובקרב אירגוני נשים .
לאחרונה ביטל קצב את עסקת הטיעון שעליה חתם וגרם לפתיחתם מחדש של הליכי המשפט אשר עשויים לקחת זמן רב. ובינתיים, עד שלא תוכח אשמתו, הוא ממשיך להיות זכאי לכל ההטבות שהוזכרו לעיל.
על וועדת הכספים בכנסת לפעול במהרה להקפאת התנאים וההטבות לנשיא קצב מן הסיבות הבאות :
הערה : הנני מתייחסת בעיקר להטבות הנוגעות למימון הוצאות ארוח ולהקצבת לישכה,עוזרים ורכב שרד. אשר לפנסיה ולשירותים רפואיים – להם דין שונה ומפאת קוצר הזמן לא אוכל להתייחס כרגע בפירוט לנושא זה. ולהלן ההנמקות לשלילת ההטבות הנ”ל ,כאמור :
א. ייצוג ומוסריות
הנשיא מעל בתפקידו כדמות ייצוגית ומוסרית, המסמלת את הקונצנזוס הלאומי, והראויה לייצג בכבוד את מדינת ישראל בעולם . הוא מעל בשליחותו הלאומית ובאמון הציבור .יתר על כן, העבירות המיוחסות לו יש בהן משום בזיון ושפלות והן מכפישות את מוסד הנשיאות ואת מדינת ישראל. לפיכך, לא מגיעות לו ההטבות הנ”ל.
ב. קשר עם הציבור
חת הסיבות למתן ההטבות היתה ההנחה שהנשיא ימשיך לקיים קשרים ציבוריים ענפים גם לאחר סיום כהונתו ולכן יש להעמיד לרשותו את האמצעים לקיום קשרים אלו. במקרה של קצב אין להניח שלוח הפגישות שלו יהיה עמוס בהזמנות להשתתף בארועים ובכנסים ציבוריים. במצב הנוכחי, נוכחותו של קצב איננה מביאה כבוד לאף אחד . ההיפך הוא הנכון .
ג. פנאי וצורך
בתקופה הקרובה יהיה קצב עסוק, כנראה, במשפטו וכל מרצו יופנה לשם . לפיכך אין המדינה צריכה להקצות לו לישכה ועוזרים לפעילויות ציבוריות כביכול.
סיכום
החשדות החמורים כלפי משה קצב, ואופן התנהלותו, המיטו קלון רב על מוסד הנשיאות ואין פלא כי רבים מטילים היום ספק בעצם נחיצותו של מוסד זה . לאור העובדה כי קצב עצמו הודה בעיסקת הטעון בחלק מן ההאשמות נגדו ולאור הנימוקים שהוזכרו לעיל, יש לעצור את מתן ההטבות המופלגות לקצב עד לסיום משפטו, ואם יימצא אשם – למנוע אותם ממנו גם בעתיד.
יש לך מה להגיד בנושא? הצטרף למועדון הדיונים (debate)
רוצה ללמוד להכין ולהציג נאומים? הירשם לקורס דיבור מול קהל