ללמד כלכלת-בית בבתי ספר
מאת מרגו ארזי – מטפלת אלטרנטיבית ומעבירת סדנאות בישול. הנאום הוצג במסגרת קורס דיבור מול קהל
שלום לכולם,
תזונה היא אחד הנושאים החשובים ביותר בחיינו, אם לא החשוב ביותר ולכן יש לתת תשומת לב רבה ומיוחדת למזון אותו אנו צורכים. דעתי הנחושה בעניין החשיבות של תזונה נבונה מעלה את הצורך להחזיר בדחיפות את שעורי כלכלת בית לבתי הספר.
את הלימוד יש להעביר בשני מישורים האחד במישור התאורטי הסברתי והשני במישור המעשי.
- במישור התאורטי – הקניית ערכים לתזונה נבונה
- במישור המעשי – הערך המוסף שירכשו התלמידים מהכנת האוכל
במישור התיאורטי
הקניית ערכים לתזונה נכונה קידום ערכים בקרב בני נוער חשובה מכיוון שבגיל הזה נקבעים ההרגלים שמעצבים את ההתנהגות העתידית שלהם. הבנת החשיבות של תזונה נכונה ושל ארוחות בזמנים קבועים תורמת לגדילה ולהתפתחות גופנית ומנטלית, מונעת מחלות והפרעות אכילה. למשל מצאתי בגוגל שע”פ מחקרים שנעשו בישראל ילדים שאוכלים ארוחת בוקר סדירה הם בעלי הישגים גבוהים יותר בלימודים ונוטים להיות רזים יותר.
הבעיה היא שכיום אמהות רבות עובדות מחוץ לבית, וילדים ניזונים מאוכל מוכן שהוא בדר”כ מזון תעשייתי, מעובד ורווי שומנים, והם מתרגלים מאכלים אל ושגורמים לילדים למאוס בטעמים של האוכל בצורה הטבעית שלו. תזונה כזו פוגמת בהתפתחות הסדירה של בני הנוער ויוצרת הפרעות מנטליות של חוסר ריכוז, עייפות עצבנות ובנוסף הפרעות אכילה שהנפוצה ביניהן היא השמנת יתר. לדוגמא מצאתי בויקיפדיה שע”פ מחקרים שנעשו בישראל בשנים האחרונות כ600 אלף איש סובלים מהשמנת יתר חולנית, ומאות אלפים נוספים סובלים מעודף משקל.
ברור לגמרי שהתזונה של היום לקויה! היא דורשת שינויי ומהר!
במישור המעשי
אני אדבר על הערך המוסף הנרכש מהכנת אוכל. שני ערכים שנרכשים מחוויות ההתנסות בהכנת האוכל: האחד הוא קואורדינציה השני הוא הכרה קוגניציה
קואורדינציה היא היכולת לתאם בין החושים לבין פעולה שרירית מתוכננת ולהגיע לפעולה משולבת והרמונית אחת. זו מיומנות שנדרשת בכל פעולה שאנחנו מבצעים ובמיוחד בזמן פעולות מורכבות יותר. לדוגמא התאום בין שתי ידיים לבצוע סחיטה קילוף והתאום בין עין ליד בזמן חיתוך אחיזה אכילה וכו‘.
הערך השני הוא קוגניציה (הכרה). זו התפיסה של האדם והיכולת לקלוט לנתח ולהבין את המציאות סביבו, בין השאר לחשוב, להבין תהליכים, להסיק מסקנות לקבל החלטות ולפתור בעיות. לדוגמא להבין את רצף הפעולות על פי מתכונים ולבצע אותם וליישם אותם בשטח בסדר הלוגי שלהם.
אין ספק שבאמצעות הבישול התלמידים יוכלו לפתח בצורה משמעותית את מיומנויות קואורדינציה והקוגניציה ויוכלו להתחזק בכל תחומי החיים.
לסיכום
דיברתי על הסיבות להחזיר לבתי הספר שעורים בכלכלת בית משתי סיבות: האחת בתחום התאורטי של הקניית ערכים לתזונה נבונה, והשנייה בתחום המעשי של הערך המוסף של הבישול והתמורה הקואורדינטיבית והקוגניטיבית. לסיום אני מבקשת מכם שתעבירו הלאה את המסר שלי למען בריאות ילדנו ועתיד טוב יותר.